maandag 5 december 2016

dubbelinterview: leerling en oud-leerling

“Je bent alleen en je weet niet goed wat je moet doen”

15301158_629056157294795_212051228_n

selfie van Ihssane (l) en mij op een trouwfeest in september

Mijn grote zus Ihssane Ouriaghli is in juni 2016 aan het Sint-Guido-Instituut afgestudeerd in de richting Wetenschappen-Wiskunde. Ik vraag haar hoe het voelt om te leven als student in een totaal andere omgeving? Is deze nieuwe stap in je leven niet angstaanjagend?

De stap van het secundair naar het hoger onderwijs is echt niet gemakkelijk. Je bent alleen en weet in het begin niet goed wat je moet doen. Er wordt vooral veel discipline en organisatie verwacht, meer zelfstandig kunnen plannen. In het begin is het wel wat zoeken en aanpassen. Maar wees gerust, je maakt relatief snel vrienden. En al bij al sta je er niet alleen.

Lieve zus, wat studeer je nu?

Ik wil apothekersassistent worden, dat studeer ik nu aan de Erasmushogeschool. Maar het is niet zo gemakkelijk, want je moet professioneel leren samenwerken in een team. Deze opleiding stoomt je echt klaar voor de arbeidsmarkt. De opleiding is breed en dat heeft me uiteindelijk aangetrokken. Ik wist eerst niet goed wat ik ging studeren maar na lang zoeken heb ik eindelijk mijn ‘droomopleiding’ gevonden.

Heb je tips voor toekomstige studenten?

Eerst: leer slim. Je moet de leerstof begrijpen. Maar stop geen tijd in overbodige dingen. Zorg ervoor dat je de lessen goed begrijpt, terwijl je er zit, en dat je aandachtig luistert in de lessen.

Dan: breng structuur aan in je cursus. Ik zou zeggen: werk met schema’s!

Tot slot: probeer een evenwicht te vinden tussen studeren en ontspannen. Maak je studentenleven aangenaam.

Wat heb je op het Sint-Guido-Instituut geleerd?

Ik heb geleerd om zelfstandig te kunnen werken en plannen. Dat is zeer belangrijk in je toekomstige opleiding. Op school krijg je de kans om een studiemethode te ontwikkelen. Grijp die kans. Maar ik heb ook vele mooie momenten beleefd op het Sint-Guido-Instituut. Die zal ik nooit vergeten.

Wat zijn je beste momenten op Sint-Guido geweest?

Ik zat vanaf mijn eerste jaar secundair op het Sint-Guido-Instituut. Elk jaar is een nieuw jaar met een andere sfeer en nieuwe leerlingen. Je leert nieuwe mensen kennen en snel krijgen die mensen een belangrijke plaats in je leven.

Ik kwam elke dag met een glimlach naar Sint-Guido, omdat ik wist dat er elke dag iets te beleven is.

Tot slot wil ik ook zeggen dat ik op school met veel plezier heb gewerkt aan Signaal, het krantje van de school. Ik vond het aangenaam en ik hoop dat mijn zusje het even goed zal doen als ik.

  • Hind Ouriaghli, 5WeWi
Dit bericht is geplaatst in interview, oud-leerling. Bookmark de permalink.

Geef een antwoord