woensdag 1 februari 2023

heerlijke traditionele Moldavische

rode bors

met bieten en kip

Ingrediënten:

  • 500 g kippenvlees
  • 1 kilo aardappelen
  • 1 stuk rode biet
  • 500 gram kool
  • 1 ui
  • 1 stuk wortelen
  • 1 stuk peper
  • 2 eetlepels olie
  • 2 eetlepels tomatenpuree
  • 2 theelepels zout
  • 100 ml borsjt
  • 1 bosje peterselie
  • 2 liter water

Bereiding:

Stap 1

Was het vlees goed en kook het met 2 l water in een pan van ongeveer 3,5 l. Laat het ongeveer 30 minuten koken of tot het niet boven water komt, een teken dat het bijna klaar is.

Stap 2

Maak de aardappelen schoon en was ze en snijd ze in blokjes van ongeveer 3-4 cm lang. We maken de kool klaar: we halen de bladeren van het oppervlak, die gooien we meteen weg en wassen de kool goed, waarna we hem in dunne reepjes van ongeveer 5 mm snijden, hiervoor heb je een heel scherp mes nodig.

Stap 3

Voeg na 30 minuten koken van het vlees de aardappelen toe en laat ze 10 minuten koken, voeg dan de kool toe. Laat het mengsel koken tot de aardappelen gaar zijn.

Stap 4

Ondertussen, terwijl onze samenstelling kookt, bereiden we de andere groenten voor: maak de ui, wortel en paprika schoon en was ze goed en snijd ze in kleine blokjes. Doe 2 eetlepels olie in een pan en bak de groenten ongeveer 5 minuten op middelhoog vuur, voeg dan 2 theelepels tomatenpuree toe en meng de samenstelling goed, laat het nog 3 minuten op het vuur staan.

Stap 5

Rode biet: maak de rode biet schoon en rasp ze op een hakmolen zo dik mogelijk, gebruik de grootste gaten op de rasp.

Stap 6

Nadat de aardappelen gaar zijn, voeg je het geharde mengsel uit de pan toe en meng je het tot het een roze kleur krijgt. We voegen de geraspte biet toe en laten de bouillon koken, de kleur wordt intenser en om hem zo helder te houden, raad ik aan om de biet niet te veel te koken.

Stap 7

Voeg op het einde 2 theelepels zout en 100 ml zure borsjt toe en laat nog 2 minuten op laag vuur staan. We hakken de peterselie fijn en voegen deze toe aan de borsjt als we het vuur uitzetten. De borsjt is klaar om geserveerd te worden en ik raad hem warm aan.

Opmerking: Ik raad je aan om het te serveren met een lepel room, dat zal het een beetje afkoelen, maar tegelijkertijd een romiger textuur geven.

Smakelijk!

Geplaatst in recept | Reacties uitgeschakeld voor woensdag 1 februari 2023

dinsdag 31 januari 2023

Mijn review van ‘The Mandalorian’

Het eerste seizoen van “The Mandalorian” is een geweldige aanwinst voor de Star Wars-reeks. De serie biedt een unieke kijk op het universum door middel van avonturen van het hoofdpersonage, een beschermer van de oude Mandalorian-cultuur. De actie en speciale effecten zijn indrukwekkend en ook de cast, met Pedro Pascal in de hoofdrol is sterk.

Wat de serie echt onderscheidt, is zowel de emotionele kracht als de ontwikkeling van de personages. Vooral de relatie tussen de Mandalorian en “The Child” (ook wel bekend als “Baby Yoda” bij de fans). Het verhaal is spannend, biedt veel verrassingen en plotwendingen.

In het algemeen was seizoen één van “The Mandalorian” een geweldige kijkervaring. Daarom zijn de verwachtingen nu hoger voor seizoen 2, aangekondigd door Disney+ en Lucasfilm voor maart dit jaar. Nu maar wachten om te zien of dat tweede seizoen aan de verwachtingen van de fans zal voldoen.

  • Letizia Bellavia, 5HW
Geplaatst in dagboek, evenement | Reacties uitgeschakeld voor dinsdag 31 januari 2023

vrijdag 27 januari 2023

Onze 100 dagen

Wij zijn aan onze 100 laatste dagen op school begonnen. En dat moet natuurlijk gevierd worden. Alle leerlingen van het 6de jaar hebben een onvergetelijke dag gehad.

We beginnen de dag op school met een herlijk ontbijt, terwijl er gedanst wordt en gezongen. Na het ontbijt zijn we allemaal samen naar kinepolis geweest om Megan te zien. Na de film werden we verwend met een lekkere buffet op school.

We hebben de dag beëindigd met een partijtje lazergame.

  • Yazmin Vandenhouwe, 6HW
Geplaatst in evenement | Reacties uitgeschakeld voor vrijdag 27 januari 2023

donderdag 26 januari 2023

6 Defensie & Veiligheid in LeopoldsburgWij zijn vandaag met 5DV en 6DV in Leopoldsburg. We hebben kunnen genieten van onze eerste uitstap van het schooljaar en hebben veel bijgeleerd.

Het was zeer interessant om de ECHTE wapens van het leger vast te houden. Dat gaf ons extra het legergevoel en de motivatie om later een carrière op te bouwen in het leger.

We kunnen aan verschillende stands de soorten wapens van dichtbij bekijken, krijgen een demonstratie van hoe je als militair beschermd wordt tegen chemische producten en we gaan zelf aan de slag met radioprocedure.

Het is vandaag een koude dag maar ze is zeer geslaagd!

Hier staan Youssef, Tom, Nawfal, Hajdar en mezelf voor een voertuig van de Infanterie-eenheid verkenning. Dit voertuig wordt gebruikt om op verkenning te gaan naar de vijand en meer te weten te komen over de vijand. Hier in dit voertuig kan je met 10 man zitten, één chauffeur, één iemand naast de chauffeur, één iemand aan het schietgat of cameragat en zeven personen vanachter.

– Kimberly Detobel, Nick Houben en Davut Altinbas, 6 DV

Geplaatst in uitstap | Reacties uitgeschakeld voor donderdag 26 januari 2023

dinsdag 24 januari 2023

Sarmale

Heb je zin in een buitenlands gerecht? Dan kan je Sarmale uitproberen. Sarmale is een Roemeens gerecht met koolbladeren, vlees en rijst.

Ingrediënten:

  • 1 kilo rundergehakt
  • 1 kopje rijst
  • 1 grote ui, fijngehakt
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 1 kopje gekookte kool, fijngehakt
  • 1 kopje tomatenpuree
  • 1/2 kopje azijn
  • 1/2 kopje olie
  • 1 theelepel zout
  • 1/4 theelepel peper
  • 1/4 theelepel paprika
  • verse koolbladeren voor de vulling

Bereiding:

1) Meng in een grote kom het gehakt, rijst, ui, knoflook, gekookte kool, tomatenpuree, azijn, olie, zout, peper en paprika. Meng goed.

2) Was de verse koolbladeren en kook ze in gezouten water tot ze zacht zijn.

3) Neem een koolblad en leg een lepel van het gehaktmengsel in het midden. Rol het koolblad op tot een buisvorm. Herhaal dit proces met de resterende koolbladeren en gehaktmengsel.

4) Leg de sarmale in een grote pan en voeg water toe tot ze net onder staan. Breng aan de kook en kook gedurende ongeveer 1 uur of tot de rijst gaar is.

5) Serveer met brood en smantana.

Veel kookplezier en geniet ervan!

  • David-Cristian Preda, 5HW
Geplaatst in recept | Reacties uitgeschakeld voor dinsdag 24 januari 2023

maandag 23 januari 2023

Adieu, mr. Nys: het ga je goed!

Interview: 5HW, camera & montage: David-Cristian Preda

Geplaatst in interview, signaaltv | Reacties uitgeschakeld voor maandag 23 januari 2023

woensdag 18 januari 2023

Top 5 series

Zit je niks te doen en heb je zin om nieuwe fantastische series te ontdekken? Wij hebben trendy series op een rij gezet voor jou!

In de afdeling “anime” komen er verschillende coole series voor:

TOKYO GHOUL

Tokyo Ghoul - Rotten Tomatoes

Gebaseerd op de gelijknamige manga van Sui Ishida. Het eerste seizoen bestaat uit slechts twaalf afleveringen en werd geproduceerd door Studio Pierrot, een Japanse animatiestudio. Het verhaal lijkt op het eerste gezicht doodnormaal, maar in de sombere nachten worden bijzondere wezens namelijk Ghouls wakker. Ze zijn bloeddorstige binge-eaters. Volg het superspannende avontuur van Kaneki en zijn ontwikkeling.

 

ATTACK ON TITAN

Attack on Titan 4 - Attack on Titan 4 (ebook), Hajime Isayama | 9781612626185 | Boeken | bol.com

Wordt door vele mensen als nummer 1 van alle animes beschouwd. In een wereld die al meer dan een eeuw wordt geteisterd door mensetende titanen, hebben de weinige overlevenden van de mensheid geen andere keuze dan zich te barricaderen in een vestingstad.

 

THE VIMPIRE DAIRIES

The Vampire Diaries - Duisternis, L.J. Smith | 9789022558393 | Boeken | bol.com

The Vampire Diaries is het verhaal rondom twee vampierbroers (Stefan en Damon Salvatore), die geobsedeerd zijn door hetzelfde meisje, Elena Gilbert. In het eerste seizoen (2009) keren de broers na decennia terug naar hun thuishaven in Mystic Falls, Virginia. Daar ontmoet Stefan een bijzonder meisje.

 

THE ORIGINALS

The Originals - Where to Watch and Stream - TV Guide

Deze serie vertelt het verhaal van de oorspronkelijke Vampierfamilie en de gevaarlijke vampier/weerwolf-kruising Klaus, die terugkeert naar de magische smeltkroes van de Franse wijk van New Orleans – een stad die hij eeuwen geleden hielp bouwen.

 

 

 

 

ALICE IN BORDERLAND

Alice in Borderland - Rotten Tomatoes

Een jonge man met een passie voor videogames bevindt zich met zijn twee vrienden in een alternatief Tokyo waar ze gevaarlijke games moeten spelen om te overleven. Veel kijkplezier!

  •  Imane El Khoumri & Rania Lakhloufi
Geplaatst in (beeld)verhaal, tip | Reacties uitgeschakeld voor woensdag 18 januari 2023

dinsdag 17 januari 2023

Tien bijzondere weetjes

Hallo beste leerlingen,

Er zijn zoveel dingen op onze aarde die wij niet weten. Daarom deed ik onderaan een lijstje van tien bijzondere weetjes die je waarschijnlijk niet wist.

1. Wist je dat Coca- Cola oorspronkelijk groen was?

2. Wist je dat mensen met rode haren minder pijn voelen?

3. Wist je dat Mohammed de meest voorkomende naam is in de wereld?

4. Wist je dat olifanten de enige dieren zijn die niet kunnen springen?

5. Wist je dat de sterkste spier van het menselijk lichaam de tong is?

6. Wist je dat Donald Duck-strips in Finland verboden waren, omdat hij geen broek draagt?

7. Wist je dat een zoen van 1 minuut 26 calorieën verbrandt?

8. Wist je dat de totale lengte van je bloedvaten wel 100 000 km is?

9. Wist je dat de gemiddelde vrouw 20 kg lipstick in haar leven eet?

10. Wist je dat een varken fysiek niet in staat is om naar de lucht te kijken?

Bron: https://www.detop100.nl/leuke-weetjes/

  • Andy Tasia, 5HW
Geplaatst in raadsel | Reacties uitgeschakeld voor dinsdag 17 januari 2023

maandag 16 januari 2023

RECEPT : AARDBEIENTAART

Wil je een lekkere aardbeientaart bakken maar je weet niet hoe, volg dan deze stappen!

Aardbeientaart met vanillepudding | Dagelijkse kost

Gistdeeg:

10 g verse gist

65 ml koud water

1 ei

250 g bloem

100 g koude boter in kleine blokjes

15 g suiker

1 tl zout

Vulling – banketbakkersroom:

500 ml melk

5 dooiers

1 vanillestok

90 g suiker

30 g maïzena

Garnituur:

500 g aardbeien

2 el aalbessen gelei

Citroensap

BEREIDINGSWIJZE

1. Meng het gist los in het water.

2. Doe alles in een keukenrobot met de K-palet.

3. Laat alles kort mengen tot je min of meer een bal krijgt.

4. Niet te lang kneden, dat geeft een elastisch deeg!

5. Stort alles uit op je werkblad, kneed kort tot een bal met wat extra bloem.

6. Wikkel in plastiek folie en laat 2 u opstijven in de koelkast.

7. Maak intussen je banketbakkersroom.

8. Klop de dooiers los met suiker, vanillemerg, maïzena en een scheut melk.

9. Breng de melk aan de kook met de uitgeschraapte vanille stok.

10. Giet de helft van de kokende melk bij het eiermengsel, klop los.

11. Giet alles samen in de pot en breng al roerend aan de kook, laat 1 min al roerend doorkoken.

12. Giet in een schaal en bedek met plastiekfolie om geen velletje te vormen, laat volledig afkoelen.

13. Warm de oven voor op 180°.

14. Rol het deeg uit met wat bloem tot 3 à 4 mm, of rol uit tussen 2 bakpapieren als je daar zekerder bij voelt.

15. Vet de bakvorm in en bestuif rondom rond met bloem.

16. Leg het deeg erin, duw goed aan in de zijkanten en rol met je deegrol over de vorm, zo snij je egaal het overtollige deeg weg, prik gaatjes in de bodem met een vork.

17. Doe de banketbakkersroom in een spuitzak en spuit die egaal uit op de bodem van de taart.

18. Bak 20 à 25 min.

19. Laat helemaal afkoelen.

20. Meng de gelei met het citroensap.

21. Snij de aardbeien doormidden en schik op de taart.

22. Strijk de aardbeien in met de gelei.

23. Werk de zijkant van de taart af met poedersuiker.

  • Myriem El Ouaamari, 5HW
Geplaatst in recept | Reacties uitgeschakeld voor maandag 16 januari 2023

dinsdag 10 januari 2023

Kerstkoekjes

Hallo iedereen! Kerst is misschien al voorbij, maar het is nooit te laat om kerstkoekjes te maken. Hieronder vinden jullie een recept voor lekkere koekjes.

Dit recept bezorgt je ongeveer 24 stukjes. Veel succes met het smullen.

INGREDIËNTEN:

· 150 g witte of lichte basterdsuiker

· 175 g bloem

· 100 g koude boter

· 1 eierdooier

Gember-Kerstkoekjes recept | Solo Open Kitchen

· zout

· gember

· kaneel

· royal icing

· 1 eetlepel eiwit

· 100 gr poedersuiker

· 1 eetlepel water

· optioneel: zilveren balletjes of andere decoratie

BEREIDING:

1. Doe de basterdsuiker in een kom. Snijd de koude boter in stukjes en mix door de suiker. Mix ook de eidooier er door. Zeef de bloem erbij samen met de kaneel, gember en een snufje zout. Mix kort maar krachtig door elkaar tot een egaal deeg en wikkel die in folie en leg ca. 30 minuten in de koelkast.

2. Verwarm de oven op 175 graden (boven onderwarmte). Neem het deeg uit de koelkast en kneed kort door en rol uit tot ca. 2 mm dikte. Steek met de vormpjes uit en leg ze op een bakplaat met bakpapier. Als deze vol ligt (de koekjes lopen niet uit) dan schuif je hem in de oven en bak je de koekjes ca. 12 minuten goudbruin. Laat ze daarna afkoelen.

3. Maak de icing. Meng het poedersuiker met de eetlepel van het eiwit met een garde. Je kunt hiervoor ook gepasteuriseerd eiwit voor kopen of gebruik eiwitpoeder als je geen rauw ei wil gebruiken. Of helemaal makkelijk, koop een kant en klaar mix voor royal icing. Voeg de eetlepel water toe aan het poedersuiker mengsel en klop met de garde glad. Het moet een stevig en wit mengsel worden. Is het nog iets te dun, voeg wat poedersuiker toe. Is de icing te dik, dan een paar druppels water. Je kunt ook kleurstof toevoegen aan de icing.

4. Als de koekjes afgekoeld zijn, kun je ze decoreren met de icing. Je hebt hier speciale pennen voor of kleine spuitmondjes. Maar je kunt ook de icing in een zakje doen en een heel klein puntje van de hoek van de zak knippen en hiermee de icing erop spuiten. Decoreer de koekjes eventueel verder naar eigen idee.

5. Laat de icing goed hard worden, dit duurt ca, 15 minuten. Bewaar de koekjes in een afgesloten trommel, tot 4 dagen.

SMAKELIJK!

  • Beyza Tavaci, 5HW
Geplaatst in recept | Reacties uitgeschakeld voor dinsdag 10 januari 2023

vrijdag 9 december 2022

Winter

Vroege winterverwachting: winter 2022 koud en droog - Weer.nl

Ik hou van de kou die onze neuzen bevriest.

Ik hou van de sneeuwvlokken die uit de lucht vallen en zich als een witte deken op de grond nestelen.

Ik hou van de versierde kerstboom in huis.

Ik hou van Brussel verlicht door kerstmarkten.

Ik hou van kinderen die in Sinterklaas geloven. Ik hou echt van die sfeer.

Ik hou van de geur van mandarijnen en kaarsen op tafel. Ik hou van de gerechten op de kersttafel. Ik hou van mensen die hun wens op een stuk papier schrijven, het in een glas champagne steken en alles om middernacht op oudejaarsavond opdrinken.

Ik hou van tradities. Ik hou van winterliedjes en kerstliederen.

Ik hou van mensen die weten hoe ze van deze mooie dingen kunnen genieten.

Ik hou van de winter.

  • Mirela Schiopu , 5HW
Geplaatst in dagboek | Reacties uitgeschakeld voor vrijdag 9 december 2022

dinsdag 6 december 2022

Tien bezienswaardigheden in Brussel

Het is binnenkort vakantie en dan heb je veel vrije tijd. Hieronder kan je een top 10 vinden van musea en bezienswaardigheden in Brussel die je zou kunnen gaan bezoeken met vrienden, familie of alleen:

 

  1. Kunst in de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten
  2. Het symbool van Brussel: het Atomium
  3. Mini-Europe: Europa rond in amper 2 uur
  4. Dinosaurussen in het Museum voor Natuurwetenschappen
  5. Inzicht in Europa en zijn Parlement in het Parlamentarium
  6. Het stripverhaal in al zijn staten in het Belgisch Stripcentrum
  7. Het ontstaan van Europa in het Huis van de Europese geschiedenis
  8. Een tentoonstelling of concert in Bozar
  9. Alles over de Belgische spoorwegen bij Train World
  10. Museum Kunst & Geschiedenis: uit liefde voor oude beschavingen en gebruiken
  • Letizia Bellavia, 5HW

Geplaatst in signaaltv, uitstap | Reacties uitgeschakeld voor dinsdag 6 december 2022

maandag 5 december 2022

3 hoodies, 3 outfits

(special herfst-winter 22-23)

Zoek je inspiratie voor jouw modieuze herfst- en winter-outfits ? Dan kunnen wij jou daarbij helpen.

1. Oranjebruin en rood?! Ja, ja, dat is zeker een mooie kleurencombinatie die je absoluut moet uitproberen. Een opvallende bruine houdie met een bruine cargo die  perfect past bij je rode Air Jordan 1.

 

 

 

 

 

 

2. Dé ‘Fashion trend’ van het moment! Je hebt waarschijnlijk al eens meisjes op straat zien lopen met deze prachtige zwart-wit gestreepte trui. je kan die ideaal met een leren broek dragen.

 

 

 

 

 

 

 

3. Heb je een tekort aan ideeën? Geen probleem, want je blauwe jeans is een element waarmee je allerlei outfits kunt uitproberen… Heb je hem al ooit met een groene hoodie geprobeerd? Schitterend!

 

 

 

 

 

 

 

  • Andy Tasia, 5 HW
Geplaatst in hobby, tip | Reacties uitgeschakeld voor maandag 5 december 2022

maandag 28 november 2022

Dringend: tips om beter te studeren

De proefwerken komen eraan, daarom is het nu heel belangrijk om goed te studeren. Hier vinden jullie tien van mijn studietips:

1. Haal het meeste uit de lestijd: tijdens de les zorg je ervoor dat je aandachtig bent en alles of de meerderheid van de les begrijpt. En wees niet bang om vragen te stellen bij dingen die je niet goed begrijpt.

2. Studeer met je klasgenoten: soms begrijp je beter van je vrienden dan je leraren, dus wanneer het moeilijk te begrijpen is vraag het aan je medeleerlingen voor dat je terug bij de leraar gaat.

3. Organiseer je notities: je zal je meer op het gemak voelen wanneer je weet dat je notities in orde zijn, vraag je klasgenoten voor hun notities wanneer je niet weet wat te schrijven. Andere perspectieven kunnen helpen bij het begrijpen.

4. Vind een goede studie-omgeving: je kan je beter concentreren wanneer je een studie-vriendelijke omgeving heb (zoals bv. de bibliotheek). Als dat niet lukt, kan je rustige muziek opzetten om je beter te concentreren of de stilte opzoeken.

5. Switch it up: probeer elke 30 min. te wisselen tussen vakken om je gedachten een beetje te veranderen zodat je je concentratie niet verliest.

6. Take a break: Na grondig te studeren neem je een pauze, drink of eet je en laat je je hersenen rusten voor dat je er terug aan begint.

7. Herhalen!: studies tonen aan dat je veel vergeet wat je geleerd hebt na 24 u. Door te herhalen kan je je geheugen opfrissen.

8. Split je tijd op: begin op tijd! Door de stress van alles tegelijkertijd te doen gaat het gewoon erger maken, door georganiseerd te blijven en op tijd te beginnen heb je betere slaagkansen.

9. ‘Geef les’ aan je vrienden: geloof het of niet, maar door ‘les’ te geven aan je vrienden of broers/zussen kan je het ook zelf beter begrijpen.

10. Maar wees ook niet te streng op jezelf: Als het toch niet lukt is het niet zo erg, je kan altijd hard werken en zo beter worden. Door streng te zijn maak je het gewoon moeilijker voor jezelf. Geloof in jezelf!

  • Aamna Riaz, 5HW
Geplaatst in tip | Reacties uitgeschakeld voor maandag 28 november 2022

woensdag 23 november 2022

‘Off the record’

Op woensdag 23 november zijn wij, de leerlingen van het derde graad, naar het toneelstuk ‘Off the record’ gaan kijken, in het Bronks-theater voor jong publiek in Brussel.

fABULEUS | Off the record

Het toneelstuk gaat over 4 jongeren tussen de 14 en 18 jaar die laten zien hoe ze echt zijn, zonder filters of maskers. Je krijgt hun meest kwetsbare, vrolijke, schaamteloze kant te zien.

Om de beurt vertellen ze hoe zij hun leven zien en door gezang uiten ze hun kritiek op de huidige samenleving.

Na de voorstelling wou ik de mening van mijn klasgenoten weten. Velen vonden het origineel en leuk om naar te kijken maar soms moeilijk te begrijpen door sommige gebaren. Het was anders dan verwacht, maar wel heel interessant.

  • Yazmin Vandenhouwe, 6HW
Geplaatst in uitstap | Reacties uitgeschakeld voor woensdag 23 november 2022

maandag 21 november 2022

Kort interviewtje met mevrouw Nancy van het secretariaat op NS/Porta:

Geplaatst in evenement | Reacties uitgeschakeld voor maandag 21 november 2022

woensdag 16 november 2022

Onze uitstap naar de Nationale Bank

Op woensdag 16 november hebben we met alle economische klassen de Nationale Bank van België bezocht.

Alle bezoekers krijgen oortjes en een apparaat waarmee we met de gids zijn verbonden om de uitleg beter te horen. We hebben de hiërarchie tussen de banken en hun afhankelijkheid van elkaar gezien. We hebben ook uitleg gekregen over het eurosysteem, waarom het handig is, de voor- en nadelen ervan.

We leren hoe we valse biljetten kunnen onderscheiden van echte. Op het einde van het bezoek vergelijken we de oude en nieuwe versie van eurobankbiljetten. Er is zelfs verteld over toekomstige versies.

  • Idar Tembotov, 5ECWI, foto’s: Samia el Hafidi, 6ECWI
Geplaatst in uitstap | Reacties uitgeschakeld voor woensdag 16 november 2022

dinsdag 15 november 2022

DIY bladwijzer

Weet je niet meer op welke pagina je zat? Maak dan deze heart-bookmark! Het is zeer handig in het gebruik.

9057628ff0d25eff4dca38aaa8eee232.jpg

Video (19)

  • Amna Ayub en Iman Zarou, 6HW
Geplaatst in hobby | Reacties uitgeschakeld voor dinsdag 15 november 2022

maandag 14 november 2022

Bronks ‘off the record’

Wij hebben de kans gekregen om onze generatie te vergelijken met de vorige generaties tijdens een creatieve toneelvoorstelling van MC Woodstick van de Bronks XL.

Het toneelstuk heet ‘Only real emotions’. Voor meer informatie kan je op volgende websites surfen:

– Spillthetea.bxl

– Bronks theatervoorjongpubliek

– Feed me please/ DJworkshop

– Muziek development

– ВОЕН

– Meerkleurvoordeklas

  • Tanish Nath, 6WEWI
Geplaatst in verslag | Reacties uitgeschakeld voor maandag 14 november 2022

dinsdag 8 november 2022

WAT IS LIEFDE?

Liefde was je armen om me heen

Liefde was jij en ik naast elkaar

Liefde was je ogen gericht op de mijne

Liefde was je stem in mijn oor

Liefde was je kloppende hart naast het mijne

Liefde was je handen door mijn haar

Liefde was een film van onze momenten

Liefde was ik hou van jou

Liefde was ik wil je

Liefde was JIJ

 

Liefde is je vaarwel

Liefde is ik in de spiegel

Eindelijk vrij!

  • Christianie Mutombo Mbombo, 6HW

Geplaatst in poëzie | Reacties uitgeschakeld voor dinsdag 8 november 2022

maandag 7 november 2022

Tips om je beter te concentreren

1. Vind de juiste werkplek

Rommel om je heen vermindert de concentratie. Bovendien gaat er een heleboel leertijd verloren als je alles en nog wat moet zoeken, tijd die jij ook zou kunnen besteden aan leukere dingen.

 

2. Schakel ‘stoorzenders’ uit

Als er veel geluid is, gebruik je best een hoofdtelefoon. Zo kan jij je afsluiten van allerlei geluiden. Je kunt ook zachte achtergrondmuziek opzetten. Misschien denk je dat je muziek leuk moet vinden om je concentratie te verhogen. Studeermuziek hoeft niet leuk te zijn, maar moet je helpen. Probeer het misschien gewoon eens uit.

3. Maak een ‘To do list’

Een ‘to do list’ geeft overzicht en rust. Jullie kunnen een lijst op de computer maken, maar natuurlijk ook gewoon op papier.

 

 

4. Nee, multitasking bestaat NIET !

Hoewel het lijkt alsof je luistert terwijl je een bericht typt, veranderen je hersenen in werkelijkheid voortdurend van activiteit. Zo maak je niet alleen makkelijker fouten (denk aan auto-ongelukken door gsm-gebruik), je onthoudt ook minder van wat je hebt gedaan. Je hersenen worden moe.

 

5. Vroege vogel of nachtuil?

Probeer op het juiste moment te slapen en op de juiste uren te studeren. Probeer ook objecten die blauw licht uitstralen te vermijden. Die voorwerpen misleiden je hersenen door te denken dat het nog steeds dag is, waardoor je je minder vermoeid voelt. De meeste mensen doen hun beste werk in de late ochtend. Van ’s middags tot ongeveer vier uur neemt het concentratievermogen af. Dat hangt ook af van je agenda.

Veel succes!

  • Ernestina Addai, 6HW
Geplaatst in tip | Reacties uitgeschakeld voor maandag 7 november 2022

vrijdag 28 oktober 2022

Onze Halloween-filmavond

Op vrijdag 28 oktober organiseerde de leerlingenraad een filmavond voor alle leerlingen uit Porta. Wij hebben ‘The Curse of La Llorona’ gezien, een heel spannende film met een onverstelbaar einde. Het is een avond geworden om nooit te vergeten.

Video

  • Ernestina & Yazmin, 6HW
Geplaatst in evenement | Reacties uitgeschakeld voor vrijdag 28 oktober 2022

woensdag 26 oktober 2022

Filmavond voor Halloween 

De leerlingen van de leerlingenraad gaan een filmavond organiseren op vrijdag 28 oktober. We willen iets leuks doen met onze medeleerlingen voordat wij op vakantie gaan.

  • Ernestina Addai, 6HW
Geplaatst in evenement | Reacties uitgeschakeld voor woensdag 26 oktober 2022

woensdag 19 oktober 2022

Jeugdparlement

Het jeugdparlement is een plaats waar Brusselse jongeren één dagje in de schoenen van politici kunnen staan.

Vandaag hebben we de kans gehad om dat te doen. Wij hebben een strakke planning. Om 8.30u is de aankomst aan het Brussels parlement.

We zijn dan in drie verschillende partijen verdeeld:; rechts, links, centrum. Alles verloopt zowel in het Frans als in het Nederlands.

Dan kwam de toespraak van de minister en hebben we haar vragen kunnen stellen over verschillende artikelen van de grondwet, die aan bod kwamen.

We hebben dan per partij heel kort vergaderd over de verschillende artikelen en zijn teruggekomen om weer vragen aan elkaar of aan de minister te stellen. Maar vooral ook om ons standpunt te uiten.

Nadien hebben we weer per partij vergaderd om ons standpunt te verduidelijken op elk artikel en voor de amendementen; we hadden de mogelijkheid om de artikelen te bewerken, toe te voegen of af te schaffen.

Op het einde hebben we gestemd of we die amendementen wilden behouden of niet, aan de hand van knopjes.

Het was een heel leuke dag en er waren heel interessante onderwerpen, een leuke ervaring.

  • Mariem El Bannoudi, 6HW
Geplaatst in evenement, uitstap | Reacties uitgeschakeld voor woensdag 19 oktober 2022

dinsdag 18 oktober 2022

Canonkanon 2022

Vandaag hebben de leerlingen van 6ASO en 5 en 6TSO een workshop gevolgd over het toneelstuk genaamd ‘Antigone’ en ‘Antigone in Molenbeek’. We hebben het workshop gevolgd in het kader van de les Nederlands. De leerlingen hebben het kans gekregen om verschillende personages te analyseren en teksten te interpreteren.

Geplaatst in evenement | Reacties uitgeschakeld voor dinsdag 18 oktober 2022