vrijdag 30 juni 2023

GEFELICITEERD!

Geplaatst in dagboek | Reacties uitgeschakeld voor vrijdag 30 juni 2023

dinsdag 30 mei 2023

Onze laatste dag in Portugal

De laatste dag hebben we onze kamers opgeruimd en onze koffers gepakt. Nadien waren we vrij tot 15.30 u.

We hebben in onze vrije tijd met enkele vrienden het indrukwekkende monument “Christus Koning” bezocht aan d eoverkant van de Taag.

Nadat hebben we verzameld voor het hostel en zijn we naar de luchthaven gegaan.We zijn tot slot nog naar de mcdo en Starbucks geweest.

Het vliegtuig had een uur vertraging. Uiteindelijk zijn we goed geland in Brussel.

 

 • Iman Haji & Ines Bouraq- 6hw
Geplaatst in dagboek, uitstap | Reacties uitgeschakeld voor dinsdag 30 mei 2023

maandag 22 mei 2023

Dekoloniseren rond het koninklijk paleis

Wij zijn met 6ASO en TSO rond het konklijk paleis in Brussel op zoek gegaan naar de talrijke sporen van de kolonisatie van Congo. We zijn met ‘Erfgoedklassen’ langs het Koningsplein, de Naamsestraat, het Troonplein gestapt, van de ene getuige van de kolonisatie naar de andere. En we hebben ons ook zelf geëngageerd voor een ‘memoriaal’ voor Lumumba.

Vreemd dat er nergens duiding wordt gegeven, bij voorbeeld met een bordje of zo. De enige plek in het centrum van Brussel waar een Congolees wordt geëerd, is het Lumubaplein. En dan nog.

Een smalle strook op het Troonplein, aan de kant van de stad Brussel, is sinds kort omgedoopt tot Patrice Lumumbaplein. Maar buiten een straatnaambordje (zie hieronder) is er weinig van te merken. Vandaag moet je je hier wel een weg banen tussen de taxi’s en de hekken. – foto’s: Kenza Frij, 6DV

Leopold II op het Troonplein met bloed aan zijn handen. De BLM-beweging eist verontschuldigingen (“pardon”) voor de misdaden die in Congo zijn gepleegd onder zijn bewind. Het ruiterbeeld is gemaakt van koper en tin dat door het Belgische ‘Union Minière’ uit Boven-Katanga is opgehaald.

In de workshop na de wandeling hebben wij een eigenzinnig ontwerp gemaakt om de Lumumbasquare aan te kleden, met onder andere een levensgroot standbeeld in brons van de eerste premier van het onafhankelijke Congo in het midden (met tekst en uitleg voor iedereen die het lezen wil) en wat groen eromheen. Het is maar een idee.

Lumumba was in 1960 de eerste democratisch verkozen premier van Congo. Hij leidde de prille onafhankelijkheid van Congo, maar werd een jaar later al afgezet, gevangen genomen, mishandeld en vermoord. Sommige Belgische leiders waren op zijn minst op de hoogte, maar hebben laten gebeuren. De Amerikaanse CIA heeft de moord zelfs actief gesteund. Lumumba wordt vandaag in Congo (DRC = Democratische Republiek Congo) en in heel Afrika vereerd als een nationale held. De dag waarop hij vermoord werd, 17 januari, is een feestdag in Congo.

Geplaatst in uitstap | Reacties uitgeschakeld voor maandag 22 mei 2023

woensdag 17 mei 2023

plezante stadswandeling in Amsterdam

Tijdens onze jaarlijkse cultuurreis hebben wij van 5ASO en TSO de fantastische grachten van Amsterdam bezocht. De architectuur is er erg verschillend van die bij ons. De grachtengordel is zeer zeer esthetisch. Er waren ook veel toeristen, we waren dus zeker niet alleen! Over het algemeen was het een leerrijke stadswandeling, mee dankzij het zachte lentezonnetje. – Imane El Khoumri, 5 HW

Na onze vrije tijd op de eerste dag verzamelen we nog om samen een boot te nemen voor een tochtje. Er heerst een zeer gezellige sfeer, we zwaaien naar de mensen en de mensen zwaaien terug. We spreken met elkaar. We genieten van de Amsterdamse architectuur. Ik vind persoonlijk de stad heel mooi. De mensen zijn daar waren ook heel gastvrij. En overal zie je fietsen. – Rania Lakloufi, 5HW

 

Dinsdagavond hebben we een boottocht gemaakt door de grachten van Amsterdam. Na een hele dag wandelen was de boottocht een ontspannend moment. Door de oortjes die we tijdens de tocht ophebben, weerklinkt interessante kennis over de geschiedenis van de stad en de huizen die we langs de grachten voorbijglijden. Op de afbeelding hierboven staan links de “dansende huizen”. – Letizia Bellavia, 5 HW

Op dinsdagavond hebben we met veel enthousiasme een uitstap gemaakt naar de dam van Amsterdam. Het beste moment van de reis was toen we ‘s nachts een wandelingetje kriskras door de stad hebben gedaan. De stad is nog mooier ’s nachts dan overdag en we hebben leuke momenten beleefd 🙂 – Andy Tasia, 5 HW

Geplaatst in evenement | Reacties uitgeschakeld voor woensdag 17 mei 2023

dinsdag 16 mei 2023

Een heerlijk dagje aan het strand in Portugal

Op maandag 15 mei zijn we samen naar het strand Cascais geweest. Het is echt een zeer mooi strand. En het Portugese ‘blauw’ is betoverend mooi!

Eerst hebben we samen een wandeling gemaakt, nadien waren we de rest van de dag vrij. Iedereen heeft in de zon liggen bruinen. Nadien zijn we nog wat gaan eten. Op het einde van de dag kochten we souvenirs om mee naar huis te nemen.

 • Amna Zahra Ayub & Iman Zarou, 6HW
Geplaatst in uitstap | Reacties uitgeschakeld voor dinsdag 16 mei 2023

maandag 15 mei 2023 (2)

Lissabon, dag 3

De eindjaarsreizigers zijn op onze derde dag Belem gaan bezoeken. Een mooie plaats vol geschiedenis. Wij hebben de zondagmiddag doorgebracht in het shoppingcenter Vasco Da Gama.

 • Tanish Nath, 6WEWI
Geplaatst in evenement | Reacties uitgeschakeld voor maandag 15 mei 2023 (2)

maandag 15 mei 2023 (1)

5HW spreekt recht in het Justitiepaleis

Rechter Rosine Mirindi-Olame en procureur des konings Aamna Riaz openen een zitting van de rechtbank van Eerste Aanleg in Brussel.

Wij van 5HW, en Kimberley van 6HW, hebben vandaag een rechtszaak gevolgd in het Justitiepaleis en zelf recht gesproken. Al was dat laatste een workshop. Maar toch.

Rechter David-Christian is streng maar rechtvaardig.

Het is waarschijnlijk het grootste gerechts-gebouw ter wereld, dat van Brussel, gebouwd tussen 1866 en ’83 onder leiding van architect Joseph Poelaert. Het telt meer dan 1000 kamers.

Geplaatst in evenement, signaaltv, uitstap | Reacties uitgeschakeld voor maandag 15 mei 2023 (1)

zondag 14 mei 2023

Onze fantastische eindejaarsreis naar Portugal

Wij, de leerlingen die in hun laatste jaar zitten, zijn vorige op eindejaarsreis vertrokken naar Portugal. Op onze eerste avond zijn ze gaan inchecken, opfrissen en hebben we al onze eerste stadswandeling gemaakt.

Op de tweede dag zijn ze gaan wandelen in de populaire Alfama-wijk. We hebben onder meer een bezoek gebracht aan Castelo de Sao Jorge ende Sé-kathedraal.

’s Avond zijn ze gaan eten in een Italiaans restaurant. Het heet ‘Nosolo Italia’ en ligt op de Praça do Comercio.

De Praça do Comercio staat nog bekend met die naam ‘Terreiro do Paço’. Op die plaats staat er  een standbeeld van koning Jozef I van Portugal, dat dateert van 1775.

 

 • Samia El Hafidi, 6EcWi & Ernestina Addai, 6HW
Geplaatst in evenement, uitstap | Reacties uitgeschakeld voor zondag 14 mei 2023

maandag 8 mei 2023

Uitstapje naar de zon in het park

Ik ben met mijn klasgenoten naar het park geweest samen met mevrouw Heyvaert. Het was mooi weer en we hebben van de zon genoten. Daarnaast hadden we ook een wandelingetje gedaan en mijn vriendinnen hadden me een danspasje van Blackpink (een Kpop groep) geleerd. Het was een leuke middag vol plezier in de natuur.

 • Andy Tasia, 5HW

We hadden studie voor Nederlands. In de plaats hebben we op het gras gezeten in de zon. We zijn eerst naar de snack geweest en hebben iets lekkers gekocht en nadien hebben we samen gegeten in het park. Het was een fijne middag.

 • Rameen Ayub 5HW

Vorige week vrijdag gingen we tijdens de studie met 5 & 6 ASO naar het park. Het was mooi weer en mevrouw Heyvaert stelde voor dat we naar buiten zouden gaan. We zijn twee uur daar gebleven en hebben ons geamuseerd in het zon. We hebben gewandeld en zijn gaan zitten in de schaduw.

 • BeyzaTavaci & Myriem El ouaamari, 5HW
Geplaatst in uitstap | Reacties uitgeschakeld voor maandag 8 mei 2023

dinsdag 2 mei 2023

5 en 6 DV in Brussel op zoek naar sporen van bezette stad tijdens WOI

We kregen in groepjes van twee of drie een tablet en een luidspreker mee. Via een app op het tablet kunnen we een route volgen die ons dwars door Brussel leidt. Onderweg krijgen we vragen over de bezetting van Brussel van 1914 tot ’18.

De route nam ons mee door het Brussel van toen. Zo konden we zien wat er met de stad gebeurde tijdens de Eerste Wereldoorlog. De wandeling gaat over de Eerste Wereldoorlog en de Duitse bezetting van Brussel. Bij elk van de dertien haltes kunnen we een video-fragment bekijken en daarna op de vragen antwoorden.

Het was een leuke ervaring aangezien we Brussel op een andere manier konden leren kennen. Het leukste was dat we via foto’s en video’s konden zien hoe het eraan toe ging hier in Brussel. Op de vraagjes behaalden we ook een score van 51/51. Het was eens iets anders dan over de oorlog leren achter de schoolbanken aangezien we actief bezig waren gedurende de wandeling. De wandeling duurde ongeveer vijf km, maar het leek veel minder omdat je constant bezig bent.  – Nick Hauben, 6DV

Tijdens de wandeling zijn we het graf van de Onbekende Soldaat tegengekomen, een soldaat dat niet geïdentificeerd is en aan de Congreszuil begraven is. Daar brandt de eeuwige vlam.

We zijn langs het Muntplein geweest, hebben aan de kathedraal het monument gezien van kardinaal Mercier, die zich openlijk tegen de deportatie van Belgen heeft uitgesproken. En de monumenten van koning Albert I en koningin Elisabeth op de Kunstberg.  – Davut Altinbas, 6DV

Het was een heel aangename opdracht, alleen moesten wij veel stappen. Wij zijn in het park begonnen, zijn langs het Centraal Station gestapt en daarna via Brouckère terug naar het Koningsplein. Ik heb vele dingen geleerd en het was echt plezant.

– Haydar Mohamed M Ajbar, 6DV

Geplaatst in evenement | Reacties uitgeschakeld voor dinsdag 2 mei 2023

maandag 24 april 2023 (2)

Naar de polders

Onze toffe excursie Aardrijkskunde

Op 24 april zijn alle leerlingen van de derde graad ASO op excursie geweest naar de polders in het kader van de lessen Aardrijkskunde. We vertrokken allemaal samen om met de bus. Het werd een dag met heel veel stappen en vooral heel veel natuur.

De polders zijn gebieden die door de mensen zijn drooggelegd en ingericht voor landbouw of bewoning. De leerlingen wetenschappers van onze school vertellen daarover. Tijdens de wandeling zagen we diverse soorten landbouwgronden – Inès Bouraq, 6HW

Na terugkomst hebben we uitgebreid geluncht in het restaurant in Drie Goten. Het eten was geweldig, maar we moesten bijna 40 minuten wachten op het eten – Hrishav Karki, 6WeWi

 

De taverne had weinig succes bij de leerlingen van het SGI. Blijkbaar was het toch niet zo lekker – Imane Zaïm, 6EcWi

 

Na het eten hebben we op de veerboot een boottochtje gemaakt. Daarna hebben we gemaakt door het domeinbos Driegoten. Het was een “eye-opening” om in de natuur te zijn. – Hrishav Kraski, 6WeWi

Het was een boottochtje van 5 minuten – Iman Zarou, 6HW

Dankzij onze uitstap naar de polders hebben sommige leerlingen connectie geleggen met de natuur. We hebben weer frisse lucht kunnen inademen, diep nagedacht over sommige zaken en kunnen nu weer van start met school – Samia El Hafidi, 6EcWi

Een dagje in de bos, veel beter dan de hele dag voor de scherm zitten. De geur van de frisse lucht, de kleur groen en vogels die zingen. Het was heel leuk en mooi om langs de bomen, planten en bloemen te wandelen – Tatheer Zahra Hussein, 6WeWi

Toen zijn we even gaan wandelen rond de Schelde en de Durme. Het duurde maar 30 minuten en wij hebben ook de stroming van de rivier gezien. We krijgen te horen dat er na een tijdje geen water meer ging zijn op de monding 9:09 – Ernestina Adai, 6HW

De leerlingen van wetenschap hebben ons op verschillende plekken informatie gegeven. Nadien zijn we in een klein dorpje aangekomen, waar we een boot namen om naar de andere kant te gaan en terug te komen. Nadien zijn we door de bosjes gegaan. Tot slot hebben we de bus genomen om terug naar school te komen – Iman Hajji, 6HW

We hadden een rondleiding op De Schelde met de boot. Het water was laag omdat het eb was. We hebben veel bijgeleerd en veel te veel gewandeld. Het was toch een toffe en een leerrijke uitstap – Assala, Aya, Lana, allemaal 6WeWi

Op deze foto waren we op de boot met enkele leerlingen en met mevrouw Van Der Veken. We deden een kleine toertie en kwamen snel terug – Mariam 6HW

Leuke ervaring van de rivier Schelde. Met 20.000 stappen hebben de leerlingen een wandeling gemaakt rond de stroom – Tanish Nath, 6WeWi

Hier zien we de veerboot liggen, om naar de overkant van de rivier te gaan. Het toertje duurt niet lang maar het is wel leuk om het één keer te doen – Adil, 6HW

De Schelde is een 350 kilometer lange rivier die ontspringt in de Franse gemeente Gouy in het noorden van Frankrijk en door België en het zuidwesten van Nederland naar de Noordzee stroomt. Haar eerste benaming was Scaldis, in een Romeinse tekst uit de eerste eeuw voor Chr. Een andere naam was Scala. De grootste haven aan de Schelde is die van Antwerpen. Al voor de Romeinen was de monding van de Schelde van strategisch belang – Sami Bhaidani, 6ECWI

Op deze foto gingen we bij de Durme staan voor ons vertrek naar huis. Daarvoor hadden we de boot genomen om naar de overkant te gaan van de rivier. De Durme mondt uit in de Schelde. De leerlingen gingen beneden staan bij de stenen om dicht bij het water te staan – Christianie, 6HW

We gingen samen met 5 en 6 ASO naar de polders en daar zagen we een boot. Het was eigenlijk een soort van transport om je van de ene naar het andere plaats te verplaatsen – Amna Ayub, 6HW

Geplaatst in evenement, uitstap | Reacties uitgeschakeld voor maandag 24 april 2023 (2)

maandag 24 april 2023 (1)

Onze geweldige uitstap naar Ieper

loopgraven en begraafplaatsen in de Ieperboog

Onze eerste stop: Tyne Cot in Zonnebeke, foto: Fouad Ahraoui, 5CM

Wij van de derde graad TSO zijn naar Ieper geweest en de Ieperboog op zoek naar sporen van de Eerste Wereldoorlog. In de loop van de dag hebben we allemaal onze bijdrage geleverd aan een leerrijke en leuke uitstap. Iedereen heeft ter plekke twee aspecten van de ‘Groote Oorlog’ gepresenteerd voor zijn of haar eigen klasgroep.

Het Britse Cross of Sacrifice staat bovenop een Duitse bunker op Tyne Cot, met onze Lennert op de voorgrond.

Na een busrit van ruim anderhalf uur zijn we aangekomen op een grotendeels verlaten ‘Tyne Cot’, de grootste Britse begraafplaats buiten Groot-Brittannië. Alleen het tiental tuiniers dat de begraafplaats, in opdracht van de Britse oorlogsgravenvereniging, dag in dag uit spic & span houdt, was aanwezig samen met een nevelsluier na de druilerige regen van ’s ochtends.

Hier liggen duizenden soldaten uit de Eerste Wereldoorlog, die in de Derde Slag om Ieper hun jonge leven hebben gegeven om één heuveltje te veroveren op de Duitse stellingen. Ze waren dikwijls niet veel ouder dan wij zijn.  Boven ligt het stadje Passendale, Passion Dale in het Engels, daarom wordt die Derde Slag ook die om Passendale genoemd. Van het dorp bleven in 1918 geen twee stenen op elkaar staan.

Wij in Potyze in de regen, foto: Oumaïma Boufoufa, 6GWW

“Iedere leerling heeft zijn of haar specifieke onderwerpen waarover hij of zij gaat spreken. Ik mocht bijvoorbeeld spreken over de drie ‘Slagen om Ieper’ en de Menenpoort.

Bij de Eerste Slag om Ieper hebben de Britten de Duitsers gestopt. De Britten hebben ‘Deutschland, Deutschland über alles’ gezongen, waardoor de jonge Duitse militairen helemaal in de war waren en zelfs op hun eigen collega’s te schieten.

Bij de Tweede Slag hebben de Duitsers na een lange stellingenoorlog een doorbraak geforceerd met behulp van chloorgas.

Bij de Derde Slag heeft de Britse veldmaarschalk Douglas Haig alles gedaan om één heuveltje te veroveren op de Duitse stellingen, op de heuvel onder het dorp Passendale, waar vandaag Tyne Cot ligt. Deze slag was de meest dodelijke van allemaal en kostte het leven van 400 000 soldaten voor een kleine acht km terreinwinst.

Het was een heel leerrijke uitstap en het was interessant om naar leerlingen te luisteren in plaats van naar leerkrachten. Iedereen heeft op een andere manier de zaak uitgelegd, wat het fijn maakt om naar elkaar te luisteren.”  – Nawfal Gammouch, 6DV

Onze volgende halte is de Franse begraafplaats Saint-Charles-de-Potyze, waar meer dan vierduizend Franse militairen liggen te rusten, de meesten christenen, sommigen moslims uit de Franse koloniale gebieden Marokko, Senegal, Tunesië etc.

Op de begraafplaats van Potyze liggen zestien ‘tirailleurs sénégalais’ onder wie: Bala Keita, geboren in Guinee en hier gestorven op 10/11/1914. Hij behoorde bij de eenheid 1 ‘BTS d’Algerie’ en rust onder dit graf nr. 3180.

Die ‘tirailleurs sénégalais’ kwamen ze uit heel Frans koloniaal West-Afrika. Twee bataljons hebben meegevochten tijdens de slag aan de IJzer in Pervijze en Diksmuide. Daar vechten ze samen met Belgische troepen en Franse fuseliers, onder het bevel van de Franse generaal Ronarc’h. Pas na drie weken, op 10 november, kunnen de Duitsers Diksmuide innemen.

“Wat mij verraste, is dat er zovele Franse moslims in de oorlog zijn gesneuveld. Wij zijn ook in de museum de uniformen en uitrustingen van de verschillende soldaten gaan zien, onder anderen van de Amerikanen. We hebben daar ook presentaties gevolgd. Ik had het zelf over de tank MK1 en over de mijnen. Wat mij geraakt heeft, is dat de militairen tijdens het kerstbestand niet hebben gevochten, maar wel met elkaar hebben gespeeld.” – Tahsin Tavaci, 5DV

Allemaal samen bij de Menenpoort, foto: Bassma Ouhamad, 5MO

’s Middags zijn wij naar de Menenpoort in Ieper gereden. Die is begin jaren 1920 gebouwd om de namen te noteren van de vele tienduizenden Britse militairen die vermist zijn of niet geïdentificeerd. Hun namen staan hier in steen gegrift. Al honderd jaar wordt hier de ‘Last Post’ geblazen, iedere avond om 8 uur, als eerbetoon aan de overleden soldaten.

 

We poseren ‘smiddags voor de (na 1918 herbouwde) Ieperse lakenhal, foto: Nadia Madalal, 5GWW

Na de middag hebben we het onovertroffen In Flanders’ Fields Museum (IFFM) bezocht in de middeleeuwse (maar na 1918 heropgebouwde) lakenhal van Ieper.

Imrane en Yassin (5BoTe & 6MO) kijken vanuit het Iers Vredespark mijmerend naar de wolkenslierten boven Mesen (foto: Mehdi, 5BoTe)

Na het IFFM zijn we naar Mesen gereden voor het Iers Vredespark. Het is eind jaren 1990 aangelegd door Ieren uit de Republiek en Noord-Ierland als teken van vrede. Midden in het park staat een trotse Ierse toren naar het model van de middeleeuwse torens die je in Ierland aantreft.

De Round Tower verwijst naar de middeleeuwse torens die in Ierland door de Kelten werden opgetrokken ter verdediging tegen de Vikingen. Deze Ierse toren staat in Mesen, foto: Ryhane Zouguagh, 6M0

Dat de Ieren hun vredesmonument in Ieper hebben opgericht en niet ergens in Ierland bijvoorbeeld, zegt veel over het belang van Ieper en de Eerste Wereldoorlog voor alle Ieren tot vandaag.

 

 

 

Kimberly op de iconische site van de ‘Christmas Truce’ in Mesen (foto: Timo Duyck, 6GWW)

De voorlaatste stop is een heel bijzondere plek. Op 24 en 25 december 1914 hebben Britse en Duitse soldaten hier samen kerst gevierd. Er werd toen gevoetbald, er werd gezongen en getrakteerd op taart en sterke drank. De generaals hebben gezorgd dat het de volgende jaren niet opnieuw is gebeurd.

 

Lilian, foto: Yasmine Bouaissa, 5CM

Bij wijze van eerbetoon aan het ‘Kerstbestand’ had Kimberly Detobel (6DV) een voetbal bij en hebben onze ‘purple’ voetballertjes Lilian Vergeylen,

Luka, foto: Yasmine Bouaissa, 5CM

Luka Vereecken en Wout Meese (5 & 6CM) een balletje getrapt.

 

De laatste halte is Ploegsteert memorial.

Daar staat deze sterke tekst gegraveerd in de steen. Ik citeer:

Wout, foto: Yasmine Bouaissa, 5CM

TO THE GLORY OF GOD AND TO THE MEMORY OF

11447 OFFICERS AND MEN OF THE FORCES OF THE BRITISH EMPIRE

WHO FELL FIGHTING IN THE YEARS 1914-1918

BETWEEN THE RIVER DOUVE AND THE TOWNS OF ESTAIRES AND FURNES

WHOSE NAMES ARE HERE RECORDED BUT TO WHOM THE FORTUNE OF WAR

DENIED THE KNOWN AND HONOURED BURIAL GIVEN TO THEIR COMRADES IN DEATH

– Maxime Mariën, 5DV

Vandaar zijn wij, erg onder de indruk van wat de Eerste Wereldoorlog in de Westhoek heeft aangericht, terug naar huis gekeerd.

Geplaatst in uitstap | Reacties uitgeschakeld voor maandag 24 april 2023 (1)

woensdag 19 april 2023

Dirk Torfs spreekt in de klas over ‘de rechterlijke macht’

Dirk Torfs, voormalig advocaat en nu voorzitter van het Arbeidshof in Antwerpen, houdt op Porta een lezing over de rechterlijke macht voor de leerlingen van de derde graad. Hij gaat uitvoerig in op het Belgische rechtssysteem, de rechtsstaat, de democratie, de rol van de rechterlijke macht en het belang van de grondwet.

Rechter Torfs (r) legt de eed van trouw aan de grondwet af ten overstaan van het staatshoofd. Concreet betekent het dat hij zich beperkt tot het beetje macht dat de grondwet hem uitdrukkelijk toekent en dat hij de mensenrechten zal respecteren, waaronder niet in het minst de vrijheid van mening. Ook koning Filip is zelf maar koning geworden nadat hij diezelfde eed had afgelegd.

Hij heeft ons bovendien geleerd over hoe wij binnenkort gaan mogen stemmen en alles wat wij horen te weten over democratie en over scheiding der machten. Hij heeft laten weten dat wij contact kunnen opnemen bij overtredingen en met wie dat wij contact kunnen opnemen.

Het was een zeer leerzame presentatie. Wij hebben veel informatie gekregen over de Belgische politiek en hoe ze werkt. Het hielp ook dat wij vragen mochten stellen aan hem.

 • Amna Ayub & Iman Zarou, 6HW
Geplaatst in verslag | Reacties uitgeschakeld voor woensdag 19 april 2023

maandag 17 april 2023

Trainworld voor kwetsbare mensen

Wij van 5 & 6 HW hebben een workshop gedaan in Trainworld.

Eerst ging het over wat Trainworld eigenlijk is. Trainworld is het treinmuseum van de NMBS, aan het treinstation van Schaarbeek. Het museum werd al in 2015 geopend.

Ons tweede deel ging erom om activiteiten te organiseren voor kwetsbare mensen. Wij mochten zelf zo’n activiteit plannen voor een kwestbare doelgroep, die in de toekomst in het museum kan plaatsvinden. Nadien mochten wij van 5 en 6HW Trainworld gaan bezoeken.

De bedoeling was dat de leerlingen konden zien hoe de medewerkers het museum toegankelijk maken voor mensen met een beperking zodat ze niet uitgesloten voelen en het tegelijk boeiend houden voor andere mensen.

Na het plannen mochten we ons voorstel ook aan de andere groepen presenteren.

 • Ernestina Addai, 6HW
Geplaatst in evenement, uitstap | Reacties uitgeschakeld voor maandag 17 april 2023

dinsdag 28 maart 2023

Onze Paasviering

Maandag zijn de leerlingen van Sint-Guido naar de kerk gegaan voor onze Paasviering. Wij hadden het over het onderwerp licht.

Er werd vertelt over hoe licht een diepere betekenis heeft voor alle mensen, onder anderen in oorlogslanden, waar hulp (eten, geld…) licht kan zijn voor hen en hoe ook wij licht kunnen zijn voor anderen. Zo kan een eenvoudig compliment geven al helpen.

Mijn compliment voor jou is alvast dat je een aangename persoon bent!

 • Ernestina Addai, 6HW
Geplaatst in uitstap | Reacties uitgeschakeld voor dinsdag 28 maart 2023

maandag 27 maart 2023

Een geweldige anti-oorlogsfilm in Cinematek

Wij zijn met 5 en 6ASO naar Cinematek geweest. Wij mochten rondlopen in het museum en hebben de fantastische anti-oorlogsfilm ‘Paths of Glory’ gezien.

Het is een Amerikaanse film van regisseur Stanley Kubrick uit 1957. De film werd getoond met een filmprojector, een apparaat waarbij de plaatjes met een groot systeem met draaiende rollen één voor één voor een lamp worden gehouden.

CINEMATEK is het Koninklijk Filmarchief van België, naast het BOZAR-gebouw. Het Filmmuseum werd in 1962 opgericht door een grote naam uit de Belgische filmgeschiedenis, Jacques Ledoux.

In het gebouw bevinden zich twee bioscoopzalen: Zaal Ledoux (117 zitplaatsen) en Zaal Plateau (29 zitplaatsen, genoemd naar Joseph Plateau, een andere grote naam, de uitvinder van de Phenakiscope).

 • Ernestina Addai
Geplaatst in uitstap | Reacties uitgeschakeld voor maandag 27 maart 2023

woensdag 22 maart 2023

Mijn stage

Hier in het buitengewoon onderwijs is het heel leuk, de kinderen zijn superlief en ik speel graag met hen. Ik heb een leuke twee weken gehad in Spes.

– Aiman Saad, 6GWW

Ik doe stage in de basisschool van het Sint-Pietercollege: in de eerste kleuterklas, bij juf Ann.

Mijn taak is de leerkracht helpen met activiteiten die ze met de kinderen doet. Ik kijk ook hoe ze het doet, ik houd toezicht op het speelplaats en kijken of alle kinderen goed spelen.

Het is de eerste keer dat ik stage doe; de eerste dagen waren wel moeilijk. Ik wist eerst niet goed wat ik eigenlijk moest doen. Het blijft soms moeilijk om met de kinderen te communiceren.

 • Zaina Ilyas, 5GWW
Geplaatst in dagboek | Reacties uitgeschakeld voor woensdag 22 maart 2023

dinsdag 21 maart 2023

Ik ben Oumaima Bouloufa en ik loop stage in de Cardijnschool

De Cardijnschool in Anderlecht is een bijzondere school, met drie verschillende afdelingen namelijk OV1,OV2 en OV3. Ik sta in OV1 gedurende twee weken. Elke halve dag heb ik een verschillende klas, zowel in de voormiddag als in de namiddag.

Gisteren heb ik met de ‘Maanklas’ een activiteit gedaan. We hebben samen paaseitjes geverfd en versierd. Dat was super leuk om te doen.

 

– Oumaïma Bouloufa, 6GWW

Geplaatst in dagboek | Reacties uitgeschakeld voor dinsdag 21 maart 2023

maandag 20 maart 2023

Wij zijn Ines en Hind van 5 en 6GWW en we zijn op stage

Spes is een school voor kinderen met een beperking. Ik sta in een klas met zeven kinderen. We hadden vandaag schilderen: iedereen mocht een voertuig schilderen. De activiteit ging goed. Het is een toffe klas.

– Ines Bakkali, 6GWW

Ik ben op stage in de lagere school Sint-Guido aan de Dokter Jacobstraat.

Ik zit in het eerste leerjaar bij juf Kimberly. Ik vind het een vrij leuke stage.

De kindjes zijn leuk, maar soms koppig. Ze luisteren niet altijd, maar dan zijn ze nog een beetje klein: het is normaal.

Ik speel met hen en als ze iets niet begrijpen, leg ik het hun uit. Tijdens de speeltijd speel ik met hen tikkertje.

– Hind Mouissi, 5GWW

Geplaatst in dagboek | Reacties uitgeschakeld voor maandag 20 maart 2023

vrijdag 17 maart 2023

Mijn stage

Mijn naam is Nadia en ik volg de richting 5 gezondheids- en welzijnswetenschappen. Ik doe nu stage in de basisschool van het Sint-Pieterscollege in Jette als kleuterjuf in de onthaalklas. Tijdens mijn stage speel ik met de kleuters. Ik bereid ook veel activitetiten voor. Zo leer ik de kleuters vanalles, zoals de namen van de dieren. Elke week is er een ander thema en dan leren wij iets anders. Ik vind het superleuk en ik leer zelf ook elke dag bij! Dit is echt een zeer leuke ervaring.

– Nadia Madalal, 5GWW

Geplaatst in dagboek | Reacties uitgeschakeld voor vrijdag 17 maart 2023

donderdag 16 maart 2023

Mijn stage

Hier in het woonzorgcentrum is het super, de demente mensen zijn superlief en ik amuseer me hier goed, ook al is het wel hard werken.

 • Timo Duyck – 6GWW
Geplaatst in dagboek | Reacties uitgeschakeld voor donderdag 16 maart 2023

woensdag 15 maart 2023

Wij zijn Saba en Christivie van 6GWW en we doen stage bij ‘Quietas’ in Dilbeek

Het is een ervaring om hier te werken. Ik help een handje met bedden op te maken, bewoners eten te geven, af te ruimen en nadien ook de koffietoer te doen.

Ik doe hier allerlei herinneringen op. Zoals in de keuken, waar ik en mijn klasgenoot samen aan het afwassen waren, de afwasmachine was stuk, en we kletsnat zijn geworden. Na de afwas hebben we de grond gepoetst met water en zeep. Die keer konden wij niet stoppen met lachen!

Het leukste van al is als je kunt luisteren naar de verhalen die de oudere bewoners vertellen. Dit is daarom een topplaats waar je ook nieuwe mensen leert kennen.

 • Saba Latif & Christivie Matemo-Mbala, 6GWW
Geplaatst in dagboek | Reacties uitgeschakeld voor woensdag 15 maart 2023

dinsdag 14 maart 2023

Onze stage

Mijn naam is Enes Kula van 6 Bouwtechnieken, op de foto links naast Zeke van mijn klas. Op mijn stage doe ik vanalles wat verband houdt met dakwerken en renovatie. Ik hou daarvan, al is het soms ook vermoeiend en zwaar.

Ik ben Usta Zekeriya (r). Op mijn stage moet ik meer met mijn handen werken dan met mijn hoofd. Ik werk mee aan een renovatie. Ik mag ook aan het dak werken. Mijn rug en mijn handen doen pijn. ’s Avonds heb ik wel barstende hoofdpijn.

(anoniem:) Mijn stage verloopt vrij goed. Ik volg de richtlijnen die mij gegeven worden door de architect(en). Elke maandag hebben we een vergadering om te weten wie aan welk project we gaan beginnen (met de deadlines van de projecten natuurlijk). Ik mag woningen ontwerpen, problemen oplossen op architectuurplannen, ik ging zelfs samen met de architect mee op werfvergaderingen enz. Ik vind mijn stageplaats zeer goed en heel leerrijk.

Geplaatst in dagboek | Reacties uitgeschakeld voor dinsdag 14 maart 2023

maandag 13 maart 2023

Mijn stage in het kinderdagverblijf in Elsene

Ik loop deze week stage in het kinderdagverblijf in Elsene. Mijn taak is om de kindjes te observeren en om de juffen te helpen. Ik werk met vier verschillende juffen in één week.

Ik sta bij de Zebra’s. Wat ik leuk vind, is spelen met de kindjes. Het gaat ook vlot om met sommige juffen te werken, maar met andere juffen minder. De juffen willen dat ik vragen stel als ik iets niet begrijp of iets wil weten. Ze leggen me alles rustig en goed uit. Als het pauze is, laten ze me gaan en nemen zelf ook een pauze.

Maar sommige juffen beginnen te roepen als er iets mis is gegaan. Maar het is de eerste keer dat ik er ben. Daar was ik niet blij mee. Ik hoop dat zoiets deze week niet meer gebeurt.

– Oumarou Rahinatu, 5GWW

Geplaatst in evenement, verslag | Reacties uitgeschakeld voor maandag 13 maart 2023

vrijdag 10 maart 2023

Jonge ondernemer in de klas

Frederik de Knijf is langs geweest op onze school. Hij is een jonge ondernemer.

OPLEIDING: Latijn-wiskunde · Burgerlijke ingenieur bouwkunde · INSEAD mba (Singapore)

WERKERVARING: Picanol (3 jaar) · Betafence · Gilbarco/ Danaher (USA) · Euroglas-De Landtsheer

Wij van 5&6 M&O en 5&6 EC mochten hem aan de tand voelen over ondernemen en naar zijn ervaringen luisteren. Vlajo verbindt jonge ondernemers aan scholen.

De Knijf gaf ons deze waardevolle tips mee om zelf te ondernemen:

1. ken jezelf (je competenties en interesses) door feedback te vragen en je bij te sturen

2. word gelukkig en succesvol leren, door op zoek te gaan naar wie je bent en wat je leuk vindt

3. wees een allrounder

Na het spreekmoment hebben de leerlingen onder elkaar gedebrieft en dat was beslist een succesvol spreekmoment voor de leerlingen.

 • Samia El Hafidi – 6ECWI
Geplaatst in evenement | Reacties uitgeschakeld voor vrijdag 10 maart 2023