woensdag 1 juni 2022 (3)

Tips voor succesvolle examens

1. Probeer jezelf te kalmeren.

Het is goed om je te laten realiseren dat je, als je vaak genoeg aanwezig bent geweest en een redelijke aantal opdrachten hebt gedaan, al een heleboel kennis hebt opgedaan. Deze kennisbasis zal je helpen tijdens het examen.

2. Stel vast welk materiaal je moet bestuderen.

De meeste examens hebben betrekking op specifieke onderwerpen en studiestof, en het is belangrijk om te weten welke stof of onderdelen je wilt bestuderen. Anders gebruik je mogelijk je kostbare studietijd voor de verkeerde dingen.

3. Maak een studieplan.

Het lijkt misschien een eenvoudige taak, maar mensen die een gedetailleerd studieplan maken hebben het vaak gemakkelijker tijdens het studeren, en ontdekken dat ze meer tijd overhouden om te ontspannen en relaxen. Bij het maken van een studieplan moet je rekening houden met de hoeveelheid tijd die je nog hebt vóór het examen.

4. Bepaal je studiemethodes.

Studiemethodes gaan over het gebruik van kleuren, foto’s, brainstormsessies en mind maps. Sommige mensen leren en onthouden dingen beter als ze in bepaalde kleuren staan, terwijl andere mensen zich misschien diagrammen en afbeeldingen gemakkelijker herinneren. Gebruik hiervoor de methode die voor jezelf het beste werkt; zolang het effectief is, maakt het niet uit wat het is.

5. Maak aantekeningen en stel vragen.

Het is nooit te laat voor vragen, en de lessen voor het examen zijn meestal een herhaling, wat precies is wat je nodig hebt. Als je aan het studeren bent en een onderdeel tegenkomt dat je niet begrijpt, schrijf het dan op. Stel je leraar vragen tijdens de les of op een ander geschikt moment. En maak je geen zorgen – je bent niet dom omdat je vragen stelt. Vragen betekenen dat je actief oplet en dat je leert.

6. Zoek naar de juiste leermiddelen. Je leerboek, notities, online bronnen, klasgenoten, leraren en eventueel de mensen bij je thuis, kunnen allemaal van nut zijn als vraagbaak. Vooral eerdere opdrachten zijn goed, omdat van sommige proefwerken de vragen rechtstreeks zijn afgeleid uit het huiswerk.

7. Vraag om hulp. Je krijgt geen bonuspunten door alles maar alleen te doen. Klasgenoten kunnen nuttig zijn bij het studeren, maar kies iemand die je echt wil hebben, en niet die vriend waar je vooral mee kunt lachen. 8. Probeer zo veel mogelijk te onthouden.

De sleutel tot topprestaties is de mogelijkheid om alle relevante stof te onthouden. Er zijn trucjes om je te helpen bij het onthouden van dingen, ook wel geheugensteuntjes. Denk bijvoorbeeld aan poëtische of rijmende geheugensteuntjes voor auditieve leerlingen, visuele beelden en fantasie voor de visuele leerder, dans of beweging voor de kinesthetische leerling (omdat spieren een geheugen hebben), of een combinatie van deze. Herhaling is een andere vorm van memoriseren die meestal wordt gebruikt.

9. Voeg ongemerkt studietijd toe aan je dag.

Korte, herhaalde studiesessies zijn vaak effectiever dan lang achter elkaar studeren. Lees studiestof tijdens de huiswerkuren of neem de extra tijd tijdens de lunch.

10. Beloon jezelf.

Het kan helpen om te kunnen toewerken naar een beloning voor het verwezenlijken van je doel. Zorg dat je beloningen klaar hebt voor studiemijlpalen en behaalde resultaten, waarbij de waarde die jij eraan toekent toeneemt.

11. Zorg dat je alles op orde hebt voor het proefwerk.

Zorg ervoor dat je de avond van tevoren alles klaar legt voor het proefwerk. Als je een HB-potlood, een rekenmachine, een Duits woordenboek of eventuele andere benodigdheden nodig hebt, dan moet je die klaar hebben liggen. Hoe beter je voorbereid bent, hoe rustiger je zult worden, en hoe groter de kans dat je goed kunt presteren. Zorg dat je wekker is ingesteld, zodat je je zal verslapen.

12. Eet goed.

Goede voeding is essentieel voor optimaal denkvermogen. Houd je verre van zoet en vet eten, zoals ijs en koekjes. Vervang zoete dranken door een koel glas water, vers sap of melk.

13. Zorg voor voldoende slaap vóór de grote dag.

Deze stap is zeer belangrijk en kan niet worden overgeslagen. Zonder slaap zakken je kansen om het goed te doen op het proefwerk erg snel, omdat je hersenen zich niet kunnen concentreren op wat er gedaan moet worden.

· Als je niet kunt slapen, neem dan wat warme melk of thee, maar zeker geen cafeïne!

· Veranderen niets aan je slaappatroon. Ga op een gewone tijd naar bed, om je dag-/nachtritme niet te verstoren.

14. Zorg dat je op tijd klaar bent voor het proefwerk.

Zet je wekker ’s ochtends; zorg dat je op tijd of zelfs een paar minuten te vroeg arriveert. Als het een examen is waarvoor registratie, inschrijfgeld, identificatie en dergelijke vereist is, trek daar dan extra tijd voor uit.

  • Kimberley Houbion De Vilder, 5HW en Hafsat Mahmoud, 6HW

Over Frank Hoornaert

leraar Sint-Guido-Instituut, Anderlecht
Dit bericht is geplaatst in tip. Bookmark de permalink.