woensdag 1 juni 2022 (2)

Mijn favoriete schilderij

Dit schilderij heet ‘de Schreeuw’. Gemaakt door de Noorse kunstschilder en graficus Edvard Munch. Door de karakter op het schilderij zien we dat er een schreeuw wordt uitgedrukt. Je ziet een kind die verbaast kijkt, dit heeft hij in een uitleg over het schilderij verteld. Het is een werk dat hij schilderde nadat hij tijdens een wandeling een angstvisioen kreeg.

“Ik liep met twee vrienden langs de weg – toen ging de zon onder – de hemel werd plotseling bloedrood – ik bleef staan, leunde-doodmoe op het hekwerk – boven de blauwzwarte fjord en de stad lagen bloed en tongen van vuur – mijn vrienden liepen door en ik stond nog steeds te trillen van angst – en ik voelde, dat er een grote, oneindige schreeuw door de natuur ging.”

Op de achtergrond van het schilderij is de silhouet van de stad Oslo zichtbaar, terwijl op de voorgrond een figuur de handen om het hoofd slaat, vasthoudt en schreeuwt. Maar ook het landschap, de natuur schreeuwt. De trillingen verspreiden zich overal.

  • Ines Bouraq, 5HW

Over Frank Hoornaert

leraar Sint-Guido-Instituut, Anderlecht
Dit bericht is geplaatst in tekening. Bookmark de permalink.