maandag 21 maart 2022 (1)

Larf Breaking News voor 5 & 6 CM

De klas van 5 en 6 CM werd voor één dag een opnamestudio.

Op vrijdag 28/1 werden de lessen vervangen door een sessie van Larf Breaking News

https://www.larf.be/breaking-news

Larf! wil jongeren weerbaarder maken in tijden waarin sociale media niet stilstaan. We zoeken samen met de jongeren naar betrouwbare en minder betrouwbare nieuwskanalen. Hoe herken je een complottheorie? Wat is ‘deepfake’?

Vaak zijn jongeren nauwelijks of erg oppervlakkig begaan met de actualiteit.  Met dit project maakten we op een niet-dwingende en niet-schoolse manier kennis  met nieuwsfeiten an sich (bijvoorbeeld buitenlandse problematieken, Belgisch politiek nieuws…) én met betrouwbare bronnen die verder graven dan een meme of een post op Facebook.

In de voormiddag startten we met een collectieve redactievergadering, brainstormen we over fake news, onderwerpen, goede bronnen vinden… We werkten daarna in kleine redacties (liefst max. 4 groepen) aan een eigen gekozen nieuwsitem. We  zochten informatie op, schreven teksten uit, wennen  aan de camera…

In de namiddag gingen we de nieuwsstudio in en filmden we alle items. We mochten ons verkleden zich en speelden voor nieuwslezer, ooggetuige, expert, reporter ter plaatse… en daarna monteerden we zelf ruw met een montageprogramma.

Centraal in dit project staat het ontwikkelen van het verbeeldend vermogen. Zoals steeds zet Larf! in op het aanwakkeren van spelplezier en losmaken van ongebreidelde fantasie en creativiteit. Daarenboven vergroot theater spelen het zelfvertrouwen en de uitdrukkingsvaardigheid. Het stimuleert het divergent denken en het maakt ervarend leren mogelijk. Samengevat, vanuit theater spelen ontwikkelen de jongeren een kritische blik om naar de media te kijken.

We kregen woensdag 16 maart eindelijk de afgewerkte en gemonteerde film doorgestuurd.

Benieuwd naar het resultaat? Via deze link kunnen jullie ons “Breaking news” bekijken:

https://wetransfer.com/downloads/6735d66e98dd1e781786e451997c434820220316150703/68e7a6459493d92589701dfc286fc59320220316150703/734c2c

Laat ons zeker weten wie je een goede reporter vindt, wie mag solliciteren bij BRUZZ of wie mag dromen van een carrière in Hollywood.

  • de leerlingen van 5 en 6 CM
Dit bericht is geplaatst in dagboek, evenement. Bookmark de permalink.