woensdag 27 oktober 2021 (1)

Leerlingen van communicatie en media bezoeken VRT, onze nationale omroep

In kader van de lessen Media en Actua zijn we op 7 oktober de VRT gaan bezoeken. Ondanks de actuele situatie met het virus heeft onze leerkracht  mevr. De Ridder, die vanaf nu ook onze  campusverantwoordelijke is, toch een uitstap voor ons kunnen plannen. Samen met onze klas hebben we een zeer leuke ervaring beleefd bij de VRT.

We zijn allemaal zelfstandig en individueel met het openbaar vervoer hiernaartoe gegaan, strikt volgens de corona-regels. We spraken af om 9.30 af bij de ingang. De meeste klasgenoten waren op tijd aangekomen, sommige waren wat verloren gelopen en stonden bij de ingang van de RTBF.

Het gebouw van VRT dateert van de  jaren 70.

Binnen kregen we een rondleiding van een VRT-gids. Hij gaf ons meer informatie over de ruimtes, de opname studio’s en leidde  ons rond in deze doolhof.

De gids wijst  ons op de  “Taalgrens”  binnen in dit immens gebouw. De “Taalgrens”  is een lange gang waar aan het éne kant het VRT (Vlaamse Radio en Televisieomroeporganisatie) ligt en aan de andere kant RTBF ( Radio Télévision Belge Francophone).

Bij televisie zijn er 3 belangrijke factoren: geluid, beeld en licht.  

Voor de belichting staan er allerlei verschillende lichten op verschillende hoeken. Alles is hier precies gemeten, zelfs de plaats van de stoel is belangrijk. Er staan speciale tekens op de grond, hierop moeten de poten van de stoel staan opdat de persoon op die stoel zit de  juiste belichting krijgt op zijn gelaat. Make-up is ook heel belangrijk om goed in beeld te komen.

Voor het geluid gebruikt men kleine microfoontjes. Deze microfoontjes sturen de geluiden naar de mengtafel van de geluidsingenieur. De studio’s zijn zo gebouwd dat er geen geluid van buitenaf binnenkomt. Er zitten gaten in de muren om het echo effect uit te sluiten. Bij live muziek wordt er veel aandacht besteed aan geluid. Voor dat band optreden, doen ze nog een soundcheck.

In een studio wordt er gefilmd met verschillende camera samen (Multi camera). Met een rode kabel worden de beelden naar de regiekamer (controlekamer) gestuurd. In de regiekamer zit er de regisseur. De regisseur beslist welke personage er te zien is, welke kleren ze moeten dragen en of een scene buiten of binnen word gefilmd (bij een film).

De VRT maakt content voor 3 tv kanalen  en 2/3 van wat ze uitzenden maken ze niet zelf.

Ze kopen van het buitenlandse TV zenders  of ze bestellen programma’s bij productiehuizen. Productiehuizen zijn privéfirma’s in Vlaanderen die instaat zijn om TV- programma’s van hetzelfde niveau te maken (Blokken is daarvan een voorbeeld).

Daarna bracht onze gids ons naar Studio 1. Hier wordt  ‘Het Journaal’ opgenomen.

Voor het uitzenden van het journaal gaat het nieuwsanker alle belangrijke nieuws verzamelen en het nieuwsbericht schrijven. Daarna gaat ze alles wat ze geschreven heeft in een autocue zetten, zodat ze tijdens het uitzenden van het journaal gemakkelijk kan presenteren. Tijdens een nieuwsuitzending zijn er al maar twee mensen in de studio, namelijk het nieuwsanker en de opnameleider.

Tijdens ons bezoek naar de VRT hebben we nieuwsanker Annelies Van Herck gezien, maar niemand durfde haar te vragen om mee op de foto te staan. 

In deze groene hoek wordt het weerbericht opgenomen. Ze gebruiken een greenscreen om het weer te tonen. Daarom mogen de presentators geen groen dragen, maar vermits groen  een kleur is  die weinig mensen dragen.

 

Vele leerlingen hebben er  altijd van gedroomd om ooit eens naar de Ketnet-studio te gaan, en nu kwam hun  mijn droom uit. Carine vertelt dat ze al naar  Ketnet keek toen ik nog maar 4 jaar oud was. Toen ze 14 jaar  was begon ze stilletjes aan te stoppen met naar Ketnet te kijken.  

We bezochten ook een namaak kleine studio van één van de bekendste tv-series ‘FC de kampioenen’. 

Diana schreef als slot: “Het was  een leuke dag waarbij wij veel geleerd hebben. Bedankt mevrouw De Ridder om dit interessante bezoek te hebben georganiseerd. Nu zijn wij meer gemotiveerd om naar TV te kijken en er meer over te leren”. 

Dit bericht is geplaatst in evenement. Bookmark de permalink.