vrijdag 5 februari 2021

Beste Signaallezers en lezeressen,

In de hoop dat de coronacrisis naar zijn einde evolueert, wil ik jullie nog even de reacties van okan 3  geven, na een kort interview. In de klas zitten leerlingen uit Zuid-Amerika, Afrika en Azië.

Weldra kunnen we hopelijk terug de  gewone schoolactiviteiten  en uitstappen lezen.

Danna komt uit Peru en zei dat er door de corona heel wat problemen zijn. Op een bepaald moment lagen de zieken gewoon op straat. De indianen spreken er nog hun eigen taal, het Quechua, maar in de steden spreekt bijna iedereen Spaans.

Pedro en Kaic komen uit Brazilië. Zij waren allebei getuige van afrekeningen in het misdaad- en drugsmilieu en zagen meerdere doden op straat. Vooral in de grootsteden Rio en Sao Paulo zijn een aantal wijken gevaarlijk. Er is of was veel corona in dit grote land. In Manaus, een andere stad, hadden de ziekenhuizen onvoldoende zuurstof om de coronapatiënten… Dan halen de zieken die erg aan toe zijn, het niet.

De Turkse leerlingen  Esra, Zehlia en Ahmet vinden de economische situatie hier beter dan in hun land. Arme mensen wonen er op kleine kamers.  Eén van hen mist haar mama en is hier met haar vader. ’s Nachts mag  je niet  nog op straat komen.

In Somalië werd in 1991 de president door de huidige dictator opzij gezet. Sindsdien is de situatie verslechterd. Hafid en Mowlid komen uit dit land. Terroristen hebben eens in 1 keer 900 mensen omgebracht. De armoede wordt onder meer door de moskeeën bestreden.

“Waarom zijn er hier zoveel Afghaanse jonge mannen?” Nasibullah vertelde over de dreiging van de taliban, die van Afghanistan een streng islamland willen maken. Deze militie bedreigt aantal  gebieden.  De rol van het Amerikaanse leger vindt hij eerder negatief. Bij een bomaanslag in Jalalabad vielen er veel doden. Het eten is in zijn land ook beter.

Ayman, Aya en Ibtesam vinden het leven in België ook beter. Ook in Marokko zijn er allerlei  problemen door de corona, ook jonge mensen worden ziek. De ziekenhuizen doen het in België beter. Reizen wordt moeilijk door regels en de contacten met de familie verminderen, onwettige mensen zitten vast en arme mensen moeten in slechte huizen of containers  wonen.

De leerlingen vroegen : “En hoe is het met de corona in België gesteld?” Als steeds meer mensen een vaccin gaan krijgen, kan het effect van de Britse variant nog ongedaan gemaakt worden. En dan gaat de corona verminderen en krijgen we een normaler leven.

De meeste leerlingen van okan 3 kennen de Belgische keuken niet zo goed. Weten jullie vanwaar de volgende gerechten komen of herkennen jullie de talen?

harira, tajine, rfisa, briwat, doner kebab, arroz con pollo (riz avec poule), pao de guego (pain avec fromage), cochina (cochon)

Hou jullie goed en tot de volgende keer!

Dit bericht is geplaatst in interview. Bookmark de permalink.