woensdag 12 februari 2020

Keith Haring, wandeling in Brussel rond Bozar en het Vakantiesalon

Donderdag 6/2 zijn we eerst naar Centraal station gegaan. Dan hebben sommige leerlingen een gebouw/plaats gegidst zoals de Sint-Michiels en Sint-Goedele Kathedraal, het Paleis Der Natie, het Warande Park, het Koninklijke Paleis en het Koningsplein.

Toen we aan het koninklijk paleis aankwamen, waren we eigenlijk net op tijd voor een speciaal gebeuren.

We zagen dat er net een gast voor de koning toekwam, namelijk de prins van Monaco.


Er waren paarden en politie auto’s en ruiters in rode pakjes met hele hoge zwarte hoeden. Het was heel leuk om dat spektakel eens meegemaakt te hebben.

Daarna hadden we een ontmoeting met een gids in BOZAR die ons uitleg gaf over de tentoonstelling van Keith Haring

Eerst zijn we voor een portret van Keith Haring gaan zitten en gaf onze gids uitleg over deze kunstenaar die volgens wat ze zei de meest gekende kunstenaar wereldwijd is en het meest wordt nagemaakt. We wisten er  al veel over want in de les Kunst en Cultuur spraken we over hem. Toch heb ik eigenlijk nog veel bijgeleerd: zoals wie hij was, waar hij woonde, hoe hij leefde en schilderde,  dat hij stierf aan AIDS  en  dat hij gay was. 


De gids Ann vertelde ons ook dat Keith Haring met zijn kunst boodschappen wou overbrengen en dat hij schilderde op ongebruikelijke materialen zoals panelen in de metro, baches of materialen die mensen weg smijten maar nog goed te gebruiken zijn.

Hij werkte af en toe ook samen met een andere kunstenaar, zoals hier op deze foto.  Keith Haring werkte samen met een jonge man die zich Larock noemde. Ze hebben samen zijn naam erin vermeld op een speciale manier.


Even later hebben we nog bij een ander kunstwerk van Keith stil gestaan om erachter te komen wat het zou kunnen betekenen.


Het ging over de maatschappij die de zwarte mensen minderwaardig vond dan de blanke. Op de moment dat hij het geschilderd heeft , was er nog apartheid in Zuid-Afrika.  Zwarte  en blanke mensen mochten toen zelfs niet samen op de bus zitten!  


Daarna zijn we naar een paar andere kamers gegaan waar het vooral over zijn leven ging, over het feit dat hij gay was. Er waren allerlei filmpjes over zijn leven en dat hij een feestbeest was!

Daarna zijn we naar nog een andere zaal gegaan en daar hebben we
mogen tekenen. Onze inspiratiebron was onderstaand kunstwerk dat over de gehele lengte van de muur  hing met verschillende symbolen: “The Matrix”.


Het was een leuke opdracht vond ik zelf en we gaan alle tekeningen ophangen in ons vast lokaal de S108.

Ik vond dit museum echt wel leuk om te doen!

    Eén van zijn schilderijen gaat over homosexualiteit.

Er was een roze driehoek afgebeeld. Op de driehoek waren er veel mannetjes die toonden: niet zien, niet spreken, niet horen (zie foto)

Mijnheer Vandendaele , zoals iedereen weet HAAT hij roos en welke kleur was de zaal denk je? Ja, roos!

Ik denk dat ik mijn favoriete schilder nu ken.

 In de namiddag gingen we  naar  Paleis 3 op de Heizel voor het Vakantiesalon.

Het vakantiesalon is een beurs waar je  een reis kan boeken naar verschillende bestemmingen over heel de wereld. 

We moesten er informatie zoeken omdat we een bundel hadden gekregen en we hadden ongeveer twee uren. Je kon er veel toeristische diensten vinden en activiteiten doen. Het was een beetje ingewikkeld om alle informatie te vinden omdat er  veel standen waren maar gelukkig heb ik alles kunnen invullen. (Benedicte)

Er waren daar echt prachtige standen zoals die van de Dominicaanse Republiek met hun traditionele kledij voor hun carnaval. 

Er was ook een interessante stand, die van een touroperator Djoser. Die was vol met decoraties en je kon er blijven naar kijken. 

 

Ook de stand van Japan was heel mooi.

Het  vakantiesalon  was ontzettend leuk!  Het gastland dit jaar was Cuba en zoals je op deze foto kan zien,  dansen de vrouwen, worden er sigaren gerold  en toont het de cultuur en de mogelijke reizen naar Cuba.

Hopelijk kunnen we er ooit eens in het echt geraken!

  • Uit het verslag van Aya, Solina, Diana en Bénédicte van 3 en 4 T
Dit bericht is geplaatst in evenement, uitstap. Bookmark de permalink.