maandag 16 december 2019

Struinen langs ‘struikelstenen’ in Anderlecht

Wij van 3 en 4 toerisme hebben een wandeling gedaan in Anderlecht op zoek naar ‘het verzet’ en deportaties tijdens de Tweede Wereldoorlog. Met mevrouw De Ridder en mevrouw Nijssens zijn we deze voormiddag teruggegaan naar het jaar 1942.

Dit is het rollenspel: wij maken deel uit van twee Joodse families met de naam Einstein en Zuckerberg. En er zal jacht op ons gemaakt worden. We zagen inderdaad voor bepaalde huizen struikelstenen liggen die verwijzen naar mensen, ook jongeren zoals wij, die zijn meegenomen en via Mechelen in het concentratiekamp Auschwitz terecht zijn gekomen en werden vermoord.

De struikelstenen zijn in het voetpad ingebracht, vlak voor het huis waar de slachtoffers hebben geleefd, voordat ze weggebracht werden naar het concentratiekamp.

Die twee struikelstenen hierboven zijn familieleden of naamgenoten in ons rollenspel. In de lessen Kunst & Cultuur hebben wij opzoekingswerk gedaan voor de wandeling.

We zochten informatie op over het Dapperheidplein, het Vredegerecht en het Verzetsplein, het Nationaal museum van het Verzet en het Nationaal memoriaal van de Joodse martelaren.  De dag van de wandeling vertelde we deze info aan onze klasgenoten.
Hiernaast een muurschildering waarop we kunnen zien waarvoor Anderlecht gekend is.

 

In het gemeentehuis staan twee beelden van de beroemde kunstenaar Constantin Meunier.

 

Gelukkig hebben wij deze wandeling overleefd, net als veertien joodse kinderen die onderdoken leefden in het klooster van de Allerheiligste Verlosser in de Clemenceaulaan.

Dit bericht is geplaatst in evenement, uitstap. Bookmark de permalink.