maandag 25 november 2019

Hoe migranten Brussel mee hebben gemaakt en nog altijd maken

We zijn met 7INV en 7VEB naar de fonkelnieuwe Migratiemuseum in Molenbeek geweest. Ik vond het best leuk omdat ik over andere culturen met hun eigen verhaal heb gehoord en gezien. Het museum vertelt niet hét verhaal van de migratie in Brussel, maar eert de vele migranten die Brussel mee hebben gemaakt en nog alle dagen maken.

Het Migratiemuseum (MMM – MigratieMuseumMigration) is een project van “Foyer”. Het wil de bezoeker op een participatieve manier meegeven hoe naoorlogse migratiegolven Brussel hebben vorm gegeven. Onze begeleider was zelf iemand met een migratie-achtergrond. Hij komt van Noorwegen. Hij en twee anderen hebben ons begeleid.

We hebben eerst een inleiding gekregen over wat migratie is. De stereotypes werden weerlegd. We kregen vervolgens de kans om een vragenlijst in de vorm van een zoektocht op te lossen. Aan de hand darvan konden we meer leren over de leven van de migranten en wat ze tijdens hun reis hebben beleefd. Wij  hebben ook een korte inleiding gekregen over de vele voorwerpen van verschillende landen. Maar ook verschillende persoonlijke verhalen. Verhalen van de eerste generatie gastarbeiders, de eerste bewoners van het Klein Kasteeltje, opvangcentra van Fedasil, van oorlogsvluchtelingen etc.

Er is deze installatie “There is no Spoon” – “Er is geen lepel” van de Brusselse kunstenaar Thomas Israel, die op een leuke manier laat zien hoe iedereen deel uitmaakt van een groter geheel.

Zoals je op onze selfie kunt zien, staan wij voor een kaart. Je moest een foto nemen aan de photobooth, je nationaliteit, origines en die van je ouders opschrijven. Dan kan je alles aan een koordje hangen en vastpinnen op de kaart. Voor Andres is dat Colombia en voor Joyce Frankrijk.

Er zijn ook foto’s van mannen als vrouwen, met geboortejaar en geboorteland. We hebben ook een spel gespeeld waarbij we moesten raden over wie het ging. Het museum is voor iedereen toegankelijk. De jongeren van Molenbeek hebben de tuin versierd. Ik vond het persoonlijk heel interessant en was verbaasd dat zoveel mensen migrant zijn.

Dit is wat Cedric het meest heeft geïnteresseerd:

De jongste jaren komen steeds meer mensen via de Middellandse Zee naar Europa. In gammele bootjes wagen zij hun leven in de hoop op een beter leven in Europa. Sommigen trekken vanuit Griekenland, Italië, Spanje verder naar Brussel. Hedendaags kunstenaar Elia Li Gioi woont op Sicilië en verbeeldt dat actuele thema.

7INV en 7VEB van Sint-Guido in het MMM

  • Jérôme Desmedt, Andres Gutierrez, Bryan Haentjens, Cedric Thomsin, Daan Van Den Broeck, Alexandre Van Houtte en Joyce Van Overstraeten, allen 7INV

Over Frank Hoornaert

leraar Sint-Guido-Instituut, Anderlecht
Dit bericht is geplaatst in uitstap. Bookmark de permalink.