woensdag 2 oktober 2019

DIVERSITEIT

Ik heb altijd al diversiteit meegemaakt, of het nu op mijn vorige school was, op de werkvloer, bij het sporten etc. Maar ik heb nog nooit diversiteit zoals hier op Sint-Guido ervaren.

Ik heb altijd behoord tot de groep van de meerderheid. Dat komt door mijn huidskleur en religie. Maar sinds ik op het Sint-Guido-Instituut ben, zie ik hoeveel groter diversiteit kan zijn.

Voor zolang ik het mij kan herinneren, behoorde ik altijd tot de meerderheidsgroep. Maar vanaf het moment dat ik voet zette op Sint-Guido is alles veranderd. Voor het eerst behoor ik tot de minderheidsgroep. Ik zie veel meer mensen van Afrikaanse en Arabische afkomst. Dat merk ik eerst omdat het een fysiek kenmerk is.

Vervolgens merkt ik ook dat religie verschillend is bij veel mensen op school. Dat merk je niet misschien meteen, met uitzondering van bepaalde zaken zoals een hoofddoek.

Diversiteit is voor mij een grote rijkdom; zoveel culturen, huidskleuren, religies zorgen ervoor dat de persoonlijkheid van iedereen beter kan gevat worden. Mensen kunnen dezelfde huidskleur of religie hebben, maar nooit dezelfde persoonlijkheid. Daardoor ga je ook mensen niet direct kunnen oordelen en moet je ze leren kennen om te weten wat voor een persoon hij of zij is.

Met zoveel diversiteit kan ik ook werken op mijzelf en een betere persoon worden door me aan anderen te interesseren. Dankzij het feit dat ik mij nu dus in de minderheidsgroep zet, voel ik er mij niet buitengesloten. Vooral nu niet meer. Op de eerste schooldag vroeg ik mij al af hoe het jaar ging aflopen. Voor heel eventjes kon ik voelen wat de mensen vroeger voelden als zij in de minderheidsgroep waren en ik in de meerderheidsgroep.

Met dit jaar hoop ik veel nieuwe mensen en culturen te leren kennen en ook minder snel over personen te oordelen op basis van hoe ze er uitzien.

  • Alexandre Van Houtte – 7INVA

Over Frank Hoornaert

leraar Sint-Guido-Instituut, Anderlecht
Dit bericht is geplaatst in dagboek. Bookmark de permalink.