zondag 29 september 2019

DIVERSITEIT

Mag ik mij even voorstellen? Ik ben Aäron-Jan en zit in 7VEB. Ik zit nog geen maand op Sint-Guido. Maar ik weet al vanaf de eerste dag dat deze middelbare school in het hart van Anderlecht, een school is waar diversiteit hoog in het vaandel wordt gedragen. En dat is mooi.

Als ik aan diversiteit op onze school denk, zie ik de vele culturen die op onze school een rol spelen. Er zijn vele, verschillende origines : Afrikanen, Marokkanen, Belgen, Italianen, Portugezen, Turken, Pakistanen enzovoort. Er zijn verschillende leeftijden van het 1ste jaren tot het 7de jaar.

Je hebt Nederlandstaligen, Franstaligen en nog anderstaligen. Er zijn verschillende geloofsovertuigingen, er zijn ook niet-gelovigen. Grote mensen en kleine mensen, dikke en dunne mensen. Iedereen is anders maar iedereen op school moet gerespecteerd worden in hoe hij is en wat hij doet. Een school is een eigenlijk een mooi voorbeeld van diversiteit.

De kunst is om grote verschillen in een gemeenschap kleiner te maken. Het is volgens mij de opdracht van iedereen op school om daartoe bij te dragen.

Ieder vogeltje zingt zoals het gebekt is. Wij moeten leren van mekaar en leren begrip op te brengen voor mekaar. Het is niet eenvoudig om dat in enkele maanden klaar te krijgen. Maar een beetje goede wil van iedereen helpt om dit klaar te spelen. En als we het eind enig resultaat zullen zien, kunnen wij merken dat het de moeite loont.

We weten dan waarom Christopher veganist is en waarom Rachida een sluier draagt. We beseffen dat Pieter zonder zijn krukken moeilijk de trappen opgaat en waarom Pjotr vreemde klanken uitstoot als hij zich wil uitdrukken in onze taal.

Al die verschillen kunnen een verrijking vormen van ons leven en ertoe bijdragen dat wat op onze school op kleine schaal beleefd wordt in de maatschappij wordt uitvergroot. Dan wordt een kleine vlok een sneeuwbal, en alsmaar groter, totdat het besef groeit dat diversiteit niet meer weg te denken is in een wereld waarin de grenzen steeds meer vervagen.

  • Aäron-Jan Wauters – 7VEB

Over Frank Hoornaert

leraar Sint-Guido-Instituut, Anderlecht
Dit bericht is geplaatst in dagboek. Bookmark de permalink.