woensdag 25 september 2019

Street Art achterna

Op Monumentenmaandag maken 3 en 4 Toerisme een wandeling in Brussel. Thema van deze wandeling was  “Street Art”.

Het eerste Street Art-kunstwerk was een kunstwerk van de wereldberoemde graffitikunstenaar LATLAS, die zijn naam op een originele manier op de gevel van een gebouw heeft gezet. 

Nadien staan we in de Zeehondstraat. De naam van de straat komt van een skelet van een zeehond dat men hier ooit heeft gevonden. De grafittikunstenaar OAKOAK  tekende hier  zijn eigen versie van een zeehond.

 

Op deze foto zie je een gevel waarop Greta Thunberg is geschilderd.

 

Greta Thunberg is de 17-jarige klimaatactiviste die met een zeilboot van Zweden tot Amerika is gereisd om hier haar klimaat bedenkingen te laten horen. Ook haar kritiek op president Donald Trump liet ze duidelijk horen. Dit kunstwerk werd ook in een doodlopende straat gemaakt als teken dat als we niet beginnen met meer aan het klimaat te denken, we belanden in een doodlopend straatje.  (Amando)

 

Dan komen we bij Bozko, ontegensprekelijk mijn favoriete muurschildering.Bozko heeft in mijn ogen een echt verhaal en daarom vind ik hem zo speciaal. Bozko heeft een heel triestige figuur afgebeeld, maar waarom? Hij had vroeger geen toekomst, kende armoede, geen kans op succes door de omstandigheden in zijn thuisland Bulgarije. Maar ook omdat Brussel eigenlijk niet zo’n mooie, propere stad is. Toch zit er hoop in deze muurschildering. Zo staan de knoppen van de bloemen voor een mooiere toekomst. (Solina)

 

‘Héros du quotidien’ door Jaune

 Jaune maakte dit kunstwerk nadat hij een werkstraf kreeg voor het illegaal grifitti spuiten op muren. Hierbij kreeg hij respect voor de gemeente-arbeiders en na zijn taakstraf heeft hij dan met toestemming van de gemeente een kunstwerk gemaakt om zijn respect te betuigen voor de arbeider van net Brussel.

Aan het kanaal is

BONOM

heel actief geweest. Nadat hij viel en zijn voet brak, moest hij zijn identiteit wel prijsgeven.

We weten over hem dat hij een dansstudio heeft en zijn graffiti werken thuis eerst grondig voorbereid. Hij houdt ervan om seksuele en controversiële onderwerpen op muren aan te brengen.

Op deze foto zie je een klein mannetje die Invader heet.  Hij heeft zijn eigen website die https://www.space-invaders.com heet. De bedoeling van deze artiest is om de hele wereld te veroveren met zijn kunstwerkjes. De kunstwerkjes doen denken aan de bekende spel “Pac-Man”. 

Volgend kunstwerk is hier aangebracht nadat de homoseksuele Issam vermoord werd omdat hij homo was. Heel België was aangedaan door dit gebeuren. Persoonlijk vind ik, (Amando) dit gebeuren zeer tragisch. Ik vind het niet kunnen dat mensen beoordeeld worden vanwege hun geaardheid, geslacht of  huidskleur.

Op het einde van de wandeling gingen we nog eventjes naar de Sint-Goriks hallen, waar aan de buitenzijde van het gebouw, onder de luifel, de foto’s van de laureaten van de  Brusselse fotowedstrijd werden tentoongesteld.

Axel die met deze foto een prijs won, was trots om de foto die hij nam en waarmee hij een prijs won hier te kunnen bewonderen in het groot. Axel is blij dat zijn foto in de kijker wordt gezet, het is een eer voor hem en ook voor onze school. 

Want ook de foto die de eerste prijs won, was van een leerling van Sint-Guido, Hamide Bajhram.

 

“Ik heb  heel veel genoten van deze uitstap en heb heel veel bijgeleerd. Ik hoop om zo’n gidsbeurt zelf nog eens mee te maken en ook om zelf te geven.

  • Uit het verslag van Amando, Axel, Solina, Qassem, Ismail  van  4T 
Dit bericht is geplaatst in uitstap. Bookmark de permalink.