dinsdag 14 mei 2019 (3)

De projectdagen van de 3de-jaars

Dag 1: bezoek aan het Afrikamuseum (donderdag 25/4)

Waar is het Afrikamuseum gelegen?

Bénédicte en Sarah in het park van het Afrikamuseum

Het Afrikamuseum ligt in Tervuren. Wij zijn een hele tijd onderweg geweest, we hebben twee metro’s, een tram genomen en nog een stukje te voet gedaan. Zo waren we toch wel bijna een uur onderweg. De rit was wel leuk langs mooie lanen en het Zoniënwoud.

Eindelijk kwamen we  aan in het het Afrikamuseum. Het is een heel modern gebouw, niemand had verwacht dat het zo modern was. Ik was verrast!

Omdat we iets te vroeg waren voor de geleide gidsbeurt, besloten de leerkrachten om een toertje te stappen in het park en naar een kunstwerk te gaan kijken.

De leerkrachten vertelden het verhaal van Leopold II en stelden ons vragen over wat we van dit beeld vonden. Ik vond het leuk om op een kritische manier naar een kunstwerk te kijken. In het museum moesten we tussen twee gidsen kiezen: een groep Nederlands en een groep Frans. Ik zat bij de Franse groep, dat was een redelijk leuke groep.

De Verenigde Naties brachten onlangs een bezoek aan het museum en vond deze beelden heel racistisch. Ze vroegen aan de museumdirecteur om ze weg te bergen, wat niet gebeurde.

De gevreesde luipaardman staat klaar om een slapende man te doden: een schrikbeeld dat deel uitmaakte van de Belgische koloniale propaganda, als brachten de Belgen de beschaving naar Congo

We bekijken allerlei interessante objecten en kregen veel nieuwe dingen aangeleerd. Het leukste vond ik toen we bij de opgezette dieren kwamen.

Iedereen dacht dat het plastieken dieren zijn, maar we hadden het mis! Het zijn gewoon echte, opgezette dieren en dat vond ik fascinerend om te zien.

Vooral deze ene grote jongen hieronder: de olifant! Hij is zo groot dat je helemaal naar boven moet kijken om hem volledig te kunnen zien.

Na de dieren kwamen we aan het einde van de rondleiding in het museum. Ik vond het echt nog een boeiende uitstap, maar ik was wat teleurgesteld omdat de andere groep veel meer te horen heeft gekregen en gezien dan wij.

 

 

 

 

Onze gids bleef “één uur’’ over één onderwerp praten en na een tijdje begon het saai te worden.

 

Dag 2: dag van de Belgische politiek (vrijdag 26/4)

Voor deze projectdagen bleven we op school. Op vrijdag dacht ik echt dat het een saaie dag ging worden, politiek interesseert me niks!

Maar sommige workshops vond ik best wel leuk om te doen. Iedereen had inspraak en mocht  zijn/haar mening vertellen. Ook de workshop van mevrouw Gevaert, een eigen politieke partij oprichten, vond ik leuk. Aan het einde van de dag moest je die partij komen voorstellen.

Alle derdes TSO zaten bij elkaar, dat was echt een keer fijn. Ik vond de projectdagen zelfs zeer geslaagd!

– Solina, 3T

Dit bericht is geplaatst in evenement, uitstap. Bookmark de permalink.