dinsdag 7 mei 2019 (2)

Pakkende uitstap naar Ieper

Oog in oog staan met ‘Australische soldaten’ uit de Eerste Wereldoorlog (1914-1918) is een pakkende ervaring. Wij maakten het mee.

Drie jongens uit Roeselare, verkleed als Australische soldaten, op Tyne Cot. Zij beschermen onze Anderlechtse meisjes.

Toegegeven, het waren eigenlijk re-enacters, maar wel niet veel ouder dan de jongens die 100 jaar geleden zijn gesneuveld in Passendale en vandaag op Tyne Cot Cemetery liggen. Ook dat was (een beetje) een emotioneel bezoek.

Op dinsdag 7 mei reden we met de bus naar Ieper. Eerst bezochten we het In Flanders Fields Museum (1) in de middeleeuwse (na de oorlog heropgebouwde) Lakenhal. We zagen in het museum al de uniformen van alle landen en kampen, (2) de verschillende wapens die ze gebruikten (3), het landschap als ‘laatste getuige’. Er waren ook schokkende beelden in de zogenoemde ‘bakens’.

Daarnaast kwamen we ook te weten hoe de getuigen (verpleegsters, zusters, vrijwilligers en soldaten) zich voelden tijdens en na de Eerste Wereldoorlog (4). Na het museum zijn we naar de Menenpoort (5) geweest daar zagen we de diverse namen (6) van de soldaten die nooit teruggevonden werden. Later gingen we dus naar Tyne Cot (7) en keken naar de begraafplaatsen van de soldaten die hebben meegevochten. We vonden soldaten uit verschillende landen terug (8) zoals Canadezen en Egyptenaren. Het was een leuke en een erg leerrijke dag.

Wij raden jullie allemaal aan om ook een bezoek aan Ieper te brengen 😉

– Sephora, 5HW en Soukaina, 5ECMT

Dit bericht is geplaatst in evenement, uitstap. Bookmark de permalink.