donderdag 2 mei 2019 (2)

“Groepssfeer was opperbest”

interview van reisleidster en lerares wiskunde mevouw Sabine Maerten

De burcht van Praag met de torens van de Sint-Vituskathedraal: veel groen, veel paleizen en in het midden een rivier met de mooiste brug ter wereld

Vanwaar het idee om ons op eindejaarsreis naar Praag te laten gaan? 

Praag is een ideale bestemming voor de eindejaarsreis omdat er nog niet veel leerlingen geweest zijn en ze er misschien nooit zelf naartoe zouden reizen. Toch is Praag een stad die veel te bieden heeft. Wij proberen steeds een gevarieerd programma in elkaar te steken. Tsjechië is daar ideaal voor. We kunnen heel wat cultuur en geschiedenis opsnuiven in de stad, maar ook een leuke wandeling maken tussen de rotsen van het Boheems Paradijs en, niet te vergeten, een educatieve toets toevoegen door een bezoek aan het nazi-concentratiekamp van Terezin.

De rotsformaties van het Boheems Paradijs

Was u al eerder naar Praag gereisd?

Ik was voor de eerste keer in Praag toen ik nog student was. Ik bezocht toen drie vriendinnen, die er een half jaar hebben gestudeerd. Toen nam ik me voor om zeker nog eens terug te gaan. In 2013 gingen we er voor de eerste keer met Sint-Guido op eindejaarsreis. In 2016 werd de geplande reis naar Lissabon afgelast omwille van de aanslagen in Zaventem. De leerlingen vonden dat toen uiteraard heel jammer. Ik heb dan met mijn collega’s last minute nog een busreis naar Praag georganiseerd. Aangezien dat telkens hele leuke reizen waren en de leerlingen die bestemming zeer goed evalueerden, besloten we om dit schooljaar opnieuw dezelfde bestemming te kiezen.

Hoe hebt u de activiteiten en plaatsen gekozen?

Enkele leerkrachten organiseren jaarlijks de eindejaarsreis op vrijwillige basis. Dat betekent dat we zelf op zoek gaan naar activiteiten en bezienswaardigheden. We kijken wat rond op het internet of in reisgidsen. Natuurlijk evalueren we elk jaar de reis en zo behouden we alleen de allerbeste activiteiten om ons programma in te vullen. Ook de keuze van het hotel of hostel wordt geëvalueerd en zo proberen we onze reizen te optimaliseren.

Hoe evalueert u de reis in vergelijking met de vorige jaren?

We waren dit jaar zeer blij dat de bestemming positief werd onthaald bij de leerlingen. De inschrijvingen liepen dan ook vlotter dan de voorbije jaren en onze bus zat al snel helemaal vol. De reis verliep zonder problemen. De leerlingen waren enthousiast en de groepssfeer was opperbest. Dat maakt het voor ons ook meer een vakantie dan een schoolreis. De reacties na de reis waren allemaal positief, dus dat geeft ons veel voldoening en zo vinden we nieuwe energie om reeds aan de reis van volgend jaar te beginnen werken.

Een topbegeleiding voor een topbestemming met de verlichte Burcht op de achtergrond

Zou u Praag nog eens als eindejaarsreis kiezen?

Uiteraard! Praag is zeker de moeite waard om te bezoeken, zowel als schoolreis, maar ook individueel. Ik hoop dat die bestemming in de toekomst zeker nog zal gekozen worden voor de eindejaarsreis, want na drie fantastische edities is Praag zeker met stip een topbestemming.

Bedankt voor het gesprek!

  • Sarah De Leener (6EcMt) en Nicky Melidis (6WeWi)

Over Frank Hoornaert

leraar Sint-Guido-Instituut, Anderlecht
Dit bericht is geplaatst in evenement, interview, uitstap. Bookmark de permalink.