donderdag 15 juni 2017

In België wil ik iemand zijn …

Hij heet Wilber Alexander Martinez Feliz en hij zit in 3SD (op de Verheydenstraat). Dat zijn 2 voornamen. “Mijn vader gaf me die. De derde naam is de familienaam van mijn vader en de vierde die van mijn moeder. Feliz betekent ‘blij’ in het Spaans.” En dat laatste kan kloppen, want hij is bijna altijd blij. Signaal had een gesprek met hem.

Uit welk land kom jij?

Ik kom uit de Dominicaanse republiek, dat is een  arm land in crisis in het Caribisch gebied.

Heb je dit schooljaar goeie punten behaald en zal je naar het vierde jaar mogen gaan?

Ja, ik heb m’n best gedaan. Bij het eerste jaar had ik wel een buis voor Nederlands, maar daarna ging het beter. Voor mijn favoriete vakken, schilderen en decoratie (SD), heb ik altijd goede punten.

Ik hoop dat je alleen de waarheid spreekt, Wilber. Hoeveel vrienden heb je in je klas?

De andere 8 jongens van mijn klas zijn mijn vrienden. Wij maken soms een beetje ruzie, maar vechten doen we niet. We zijn als broers en houden van elkaar.

Ik wil nog eens je kennis van het Nederlands testen, want vorig jaar zat jij in okan. Wat betekent de familienaam ‘Verbruggen’?

Dat is je vader, die ver van de brug woont.

10/10, Wilber. Wat is je hobby?

Voetballen. En ik scoor meestal, als ik een match speel.

Wilber, je woont hier met je vader en je schoonmoeder. Woon je in België beter dan in jouw land?

Nee, ik had een huis met een grote tuin en 3 hondjes. Dat zijn de bewakers van het huis.

Zijn er nog verschillen tussen je vaderland en België? 

Het is hier kouder en hier zijn veel ‘blanke’ mensen. In mijn land leven ‘bruine’ en ‘zwarte’ mensen. Ik ga om de twee jaar op vakantie naar mijn land. Daar woont mijn oma. Ik wil haar helpen om haar huis mooier te maken. Zij heeft mij zoveel gegeven. Maar in België wil ik iemand zijn.

Wilber, bedankt voor dit interview en veel succes. Ik wist meteen dat ik met één van de negen beste leerlingen van je klas te maken had!

  • BV
Dit bericht is geplaatst in interview. Bookmark de permalink.

Geef een antwoord