dinsdag 25 oktober 2016 (3)

Aza is voor een dagje terug!

dav

6ASO met oud-leerling Aza

Zij woont al 8 maanden met haar ma en zussen, onder wie Tasifan, in Londen. Morgen gaat ze terug naar Engeland, maar niet zonder even bij te praten.

“Nederlands vergeet je zomaar niet en als we even geen Engels spreken dan spreek ik met mijn 4 zussen Nederlands om het niet te vergeten. Een andere taal spreken staat in Engeland zeer hoog aangeschreven. Er zijn niet veel Londenaars die een andere taal spreken.”

“Londen is wel zeer multicultureel, maar niet wat talen betreft. Ze spreken alleen Engels. Dat is eigenlijk teleurstellend. Ik wil nooit mijn Nederlands opgeven. Ik spreek vier talen, naast Nederlands en Engels: Urdu en Punjabi. Thuis spreken we eigenlijk een mix van alle vier talen.”

“Mijn school begint om 9 uur en eindigt om 16 uur. Het duurt 2 uur om er te geraken. Ik ga met de bus. Ik doe de A level, dat betekent dat er toetsen, taken en proefwerken zijn. Het niveau is hoger dan hier omdat het een internationaal niveau is. De concurrentie begint vanaf je 2de graad. De punten die je in je 2de en 3de graad behaalt, worden je hele leven lang gevraagd. Dat bepaalt je opleiding en zelfs je carrière.”

“Ik heb gekozen voor sociologie, psychologie, biologie, wiskunde en Engels en ik ga ook Nederlands studeren op school. ASO op Sint-Guido was een goede voorbereiding. Ik heb hier leren zelfstandig werken en ik mis de lessen Esthetica hier het meest.”

“Londen is veel drukker dan Brussel, soms veel te druk. Je kan meer dan een uur in de file staan. De huizen zijn super klein. We hebben geluk gehad want we wonen in een relatief groot huis in Ilford.”

“Op Sint-Guido zou meer zelfstandig gewerkt moeten worden. Het is altijd leuk om hier terug te komen, omdat  mensen hier meer hartelijk zijn. Mensen nemen de tijd, in Londen is alles gejaagd.”

  • Aza Aslam Mohammad
Dit bericht is geplaatst in interview. Bookmark de permalink.

Geef een antwoord