donderdag 28 januari 2016

Met de fiets naar school

Elke dag rijd ik met de fiets van Mechelen tot Anderlecht. Om dit te kunnen doen kocht ik een koersfiets in Decathlon. Het is ongeveer 35 kilometer rijden en ik doe er een uur over. De wind speelt een grote rol. Wanneer ik wind tegen heb, dan kan het soms een uur en vijftien minuten zijn.

Ik heb een hekel aan auto’s. Ze stinken en produceren vervuilende gassen, ze rijden mensen dood en maken veel lawaai. ik hou enorm veel van het openbaar vervoer en van fietsen. Op de fiets zet ik mijn lievelingsmuziek op (Boards Of Canada en Biosphere, heerlijke muziek), zodat ik de auto’s niet hoef te horen. De overheid betaalt mij € 0,15 / km om voor de fiets te kiezen. Op twee maanden tijd reed ik al drie keer lek, omdat er in Molenbeek veel ruiten van auto’s worden ingeslagen. Er zijn dus wel wat kosten, maar toch hou ik er een centje aan over. Dit kan ik gebruiken, want Maud en ik verwachten in juni een zoon. Ja, meneer Iwens wordt papa!

De eerste dag dat ik met de fiets kwam reed ik op een onverlicht jaagpad in Vilvoorde in op een heras-hek dat dwars op de weg stond. Ik vloog over mijn stuur, maar bleef gelukkig ongedeerd.

BX-heL

Geen boetedoening
voor hen met sociaal fatsoen,
een fietsvergoeding
of een groenrantsoen?

Welnee, wanneer een bmw-co2
mij voorbij sneert en ik
mij inprent dat een bidprent
nooit veraf is,

verwelkom ik het bestaan van
slagersslagers en walvisjagersjagers
en hoop ik duivels op de dood
van een zwarevoetheethoofd.

  • Nils Iwens,  leerkracht OKAN
Dit bericht is geplaatst in (beeld)verhaal, poëzie. Bookmark de permalink.

Geef een reactie