dinsdag 5 mei 2020

Van diverse pluimage

Ik heb voor deze titel gekozen omdat ik vind dat ze onze school perfect beschrijft. Er bestaat reeds een schilderij met dezelfde benaming, geschilderd door Gijsbert Gillisz. de Hondeoeter, dat ik schitterend vind. Hierop zien we letterlijk een landschap met vogels van diverse pluimage.

Wij, zowel leerlingen als leerkrachten, verschillen compleet van elkaar op allerlei vlakken zoals bij voorbeeld achtergrond, levensbeschouwing, huidskleur, leeftijd. Die diversiteit is een troef. Het bepaalt de unieke en eigen identiteit van Sint-Guido.

Voor mijn schilderij heb ik gekozen voor twee vogels. Voor de eerste vogel koos ik de kleuren blauw en oranje, als symbool voor Sint Guido (logo van onze school). De tweede vogel heb ik geel geverfd met groen, omdat Porta 1070 bekend staat voor zijn grote, gele poort. Groen koos ik omdat onze gebouw een passief gebouw is en dat het milieuvriendelijk is.

Maar waarom nu precies vogels? Wel, eerst en vooral vind ik persoonlijk dat vogels veel meer gelijkenissen hebben met de mens dat men denkt. Zo lijkt de manier waarop vogels leren zingen heel fel op de manier waarop wij leren spreken.

De link tussen vogels en de leerlingen van Porta 1070 is dat we ons zo vrij als een vogel voelen. Sint-Guido biedt een zeer ruime keuzemogelijkheden omtrent studierichtingen. Bovendien vind ik dat de directie openstaat tegenover suggesties en heel innovatief is. Onze school vliegt mee met de tijd.

Op onze nieuwe vestiging, nl. Porta 1070, zijn we een klein groepje leerlingen en leerkrachten. Daarom, voel ik, is er meer vertrouwen tussen leerkracht en leerling en dat we meer verantwoordelijkheid en dus ook meer vrijheid krijgen tegenover andere scholen. En dat is fijn.

 • Yasmine Zoufri, 6WEWI
Geplaatst in tekening | Reacties uitgeschakeld voor dinsdag 5 mei 2020

maandag 4 mei 2020

Allemaal anders en toch één

Wij zijn, zeker op onze school, allemaal anders en toch ook één.

Ik draag deze tekening op aan mijn school. Rond een hand met een hartje draaien allerlei vlaggen van verschillende landen. Het Sint-Guido-Instituut heeft mij geïnspireerd om dit kunstwerk te maken. En meer specifiek onze nieuwe vestigingsplaats op PORTA.

Sint-Guido is een school vol diversiteit, dat vind ik erg mooi. Toch wordt iedereen als gelijk beschouwd. Iedereen is speciaal op zijn en haar eigen manier. Vandaar de hand en de vlaggen. De zijkanten heb ik versierd met rood. De kleur doet mij denken aan PORTA. In ons gebouw zijn er overal rode zetels te zien, ook de ‘aula’ is rood.

De eerste dag in PORTA was verwarrend en helemaal anders dan op SAP. Eerlijk gezegd, vond ik het eerst niet zo leuk in PORTA. Maar nu besef ik dat PORTA eigenlijk een nieuw hoofdstuk was voor ons allemaal. Ik realiseer me nu ook dat PORTA ons dichterbij heeft gebracht als school en als een 6-ASO-klasje.

Wij zijn  meer close geworden als school en klas. En dat kan geen corona tegenhouden. Als je goed kijkt, dan zie je dat de hand in mijn kunstwerk gemaakt is van een krant. De krant staat voor ‘nieuws’. Want PORTA is een ‘nieuw’ begin voor ons allemaal. En hopelijk ook opnieuw vanaf 15 mei.

 • Sana Bhaidani, 6 ECWI
Geplaatst in tekening | Reacties uitgeschakeld voor maandag 4 mei 2020

vrijdag 1 mei 2020

De vier seizoenen op mijn school

De school speelt een belangrijke rol in ons leven.

Gewoonlijk besteden wij veel tijd op school. Je maakt nieuwe vrienden. Je leert jezelf kennen en ontwikkelen. Alle jaren op school zijn verschillend. Maar wat wel steeds terugkomt, zijn de seizoenen: lente, zomer, herfst en winter.

Een seizoen is nooit eeuwig. Het verdwijnt om plaats te maken voor een volgend seizoen. Maar mijn herinneringen aan onze school zijn wel voor eeuwig…

Hopelijk mogen wij straks snel terug naar school!

 • Sephora Samatou, 6HW
Geplaatst in dagboek, tekening | Reacties uitgeschakeld voor vrijdag 1 mei 2020

donderdag 30 april 2020

Dit is Mijn School

Ik heb een schilderijtje gemaakt om de boodschap over te brengen dat er nooit een einde komt aan je ontwikkeling als mens. Je school speelt daarbij een belangrijke rol. We gaan naar school voor zoveel dingen, niet in het minst om “onszelf te maken.”

Bloemen bloeien en mensen kunnen ook op school bloeien. Een hand dient om te helpen, zodat je nooit alleen staat. Het infinity-teken staat voor de eeuwigheid: er komt nooit een eind aan leren.

Draag zorg voor jezelf en voor de anderen!

 • Meriem Zaïm, 6WEWI
Geplaatst in poëzie | Reacties uitgeschakeld voor donderdag 30 april 2020

dinsdag 31 maart 2020

Quarantaine-gedicht

Een moeilijke periode is dit voor de mensheid. Wij verlangen allemaal naar vrijheid.

Mijn hart barst van gevoelens. Opgesloten ben ik thuis, nergens om heen te gaan.

Ik verveel me dood. Aan verandering heb ik nood.

Elke dag is weer hetzelfde. Het is een eindeloze cyclus.

De tijd gaat traag. Ontspannen wil ik graag.

Bezorgd ben ik om mijn familie. Verborgen zitten ze veilig thuis.

We weten nooit wanneer de storm toeslaat. Blijf thuis, dat is wat ik aanraad.

Sana Bhaidani, 6 ECWI

Geplaatst in poëzie | Reacties uitgeschakeld voor dinsdag 31 maart 2020

vrijdag 21 februari 2020

4T op uitstap naar Eupen

Op vrijdag 21 februari 2020 zijn wij van 4T samen met 6de-jaars naar Eupen en de Oostkantons gegaan.

“Tijdens de busrit gidsten wij als de bus voorbij ons onderwerp reed. Ik was als tweede aan de beurt om in de micro te spreken en was daarvoor heel nerveus! Normaal heb ik niet zoveel zenuwen maar nu was het wel wat anders, want de 6de-jaars waren erbij. Ik dacht dat ze niet gingen luisteren of ons gingen uitlachen, maar ze hebben toch wel goed geluisterd”. – Solina, 4T

Toen we in Eupen aankwamen, zagen we al een paar mooie landschappen. Wij zijn eerst doorgereden naar het parlement van de Duitstalige gemeenschap. Het ligt dicht bij het stadion van KAS Eupen.

We kregen daar uitleg over de Duitstalige gemeenschap in België: over de ligging, de geschiedenis en over sommige dialecten en specialiteiten.

Toen zijn we met deze mevrouw naar het parlement gegaan. We kregen uitleg over wat er gebeurt en wat er beslist wordt. Ze toonde ons welke partijen hier zetelen, zoals Ecolo, PFF, PRODG, SP, CSP.

Vandaar zijn we verder naar het centrum van Eupen gegaan, waar de leerlingen van 4T gegidst hebben over de bezienswaardigheden van de stad Eupen zoals de oude post, de vroegere Evangelische kerk, het vredegerecht, Haus Grand Ry, de Fontein van de Vrede.

Hieronder enkele foto’s van ons op uitstap in de stad Eupen:

“In het centrum hingen allemaal van die poppen aan de huizen, het was namelijk net carnaval in Eupen geweest. Hun carnaval is heel anders dan bij ons in Halle.” – Solina, 4T

Dan kregen we middagpauze, we mochten eten kopen in een warenhuis en het dan meenemen naar een gezellige picknickplaats waar een haardvuur was voorzien.

We kwamen aan in een mooie chalet met een grote open haard in het midden. Er waren houten bankjes en aan de ingang was een souvenirwinkeltje. Ik vond het echt zo mooi en indrukwekkend”. – Solina

Na de middag  zijn we vertrokken met de autocar naar het Signal de Botrange. Dat is het hoogste punt van België: 694 m hoog, maar met de trappen erbij sta je zelfs op 700 m. Het werd gemaakt in de tijd van koning Albert.

Op het hoogste punt zien we de grens van Duitsland liggen. Een paar foto’s:

Het gebied noemen we de Hoge Venen. Het is ingedeeld in zone A, zone B, zone C en zone D . Het is daar syberisch koud en het regent veel. De symbolen van de Hoge Venen zijn de korhoen en de zevenster.

Tenslotte zijn we nog naar een skipiste gegaan,  namelijk in Ovifat. Je kan daar skiën op 4 pistes namelijk: de groene, rode, blauwe en oranje. De moeilijkste piste is de rode.

Dit was mijn verslag over het uitstap.  Hopelijk vindt u het boeiend en kwam u meer te weten over onze uitstap naar de Oostkantons. – Mohsine, 3T

Enkele bevindingen van leerlingen over deze dag.

“De  excursie naar Eupen en Oost-België was een zeer mooie uitstap, een mooie ontdekking, prachtige landschap, puur natuur. Iets wat wij niet gewoon zijn in Brussel. Het was daar wel heel fris. Maar als ik weer naartoe mocht gaan, zeg ik geen neen”.  – Reda, 4T 

Na de skipistes stapten we terug in de bus en reden terug naar huis. Ik heb nog goed gelachen en me geamuseerd in de bus. Onderweg waren we nog eens gestopt om te plassen en in dat tankstation was  het 70 cent om te plassen , dat vond ik echt overdreven.   Na 2 uur en half rijden , kwamen we terug toe aan school.  Ik vond het een hele leuke uitstap en heb veel bijgeleerd.  – Solina, 4T

“De uitstap vond ik persoonlijk heel tof, het was kei-interessant en gezellig”. - Ismael 

Het was een gezellige dag. Ik heb zelf nieuwe woorden geleerd als “ Ichliebedich” en “ Tschüss” in de Delhaize.  – BenedicteTshimanga, 4T  

 – uit de verslagen van Sonina, Mohsine, Benedicte, Ilias en Reda

Geplaatst in evenement, uitstap | Reacties uitgeschakeld voor vrijdag 21 februari 2020

donderdag 20 februari 2020

Week tegen pesten

Of  je nu groot bent of klein, jong of oud, black or white, man of vrouw … wie je ook bent, hoe je er ook uitziet: pesten is nooit toegestaan!

 • de leerlingen van 3T
Geplaatst in evenement | Reacties uitgeschakeld voor donderdag 20 februari 2020

maandag 17 februari 2020

Nog 100 dagen…

Vandaag is voor ons een zeer speciale dag. Zeker voor mij. Binnen een paar maanden is de school afgelopen. We gaan elk ons eigen pad volgen.

Wie weet waar we later belanden. Ik ga mijn klas missen. Dit was de beste klas ooit!

Ik ben het zo gewoon om elke dag naar school te komen en al die gezichten te zien. Iedere leerling uit deze klas heeft een speciale plek in mijn hart.

Het was een toffe dag! Het beste stuk was dat we verkleed naar school kwamen. Ons klas zag er schitterend uit.

Wij van 6 ASO staan te trappelen om onze vleugels uit te slaan. Maar eerst nog 100 dagen op Sint-Guido onze studiemethode bijspijkeren!

Deze foto, waarop Haron en ik staan, hadden we genomen tijdens het ontbijt. Ik herinner me nog dat lekkere ontbijt.

Geplaatst in evenement, fotoboek | Reacties uitgeschakeld voor maandag 17 februari 2020

vrijdag 14 februari 2020

poezie 2

Geplaatst in poëzie | Reacties uitgeschakeld voor vrijdag 14 februari 2020

donderdag 13 februari 2020

poezie 1

Geplaatst in poëzie | Reacties uitgeschakeld voor donderdag 13 februari 2020

woensdag 12 februari 2020

Keith Haring, wandeling in Brussel rond Bozar en het Vakantiesalon

Donderdag 6/2 zijn we eerst naar Centraal station gegaan. Dan hebben sommige leerlingen een gebouw/plaats gegidst zoals de Sint-Michiels en Sint-Goedele Kathedraal, het Paleis Der Natie, het Warande Park, het Koninklijke Paleis en het Koningsplein.

Toen we aan het koninklijk paleis aankwamen, waren we eigenlijk net op tijd voor een speciaal gebeuren.

We zagen dat er net een gast voor de koning toekwam, namelijk de prins van Monaco.


Er waren paarden en politie auto’s en ruiters in rode pakjes met hele hoge zwarte hoeden. Het was heel leuk om dat spektakel eens meegemaakt te hebben.

Daarna hadden we een ontmoeting met een gids in BOZAR die ons uitleg gaf over de tentoonstelling van Keith Haring

Eerst zijn we voor een portret van Keith Haring gaan zitten en gaf onze gids uitleg over deze kunstenaar die volgens wat ze zei de meest gekende kunstenaar wereldwijd is en het meest wordt nagemaakt. We wisten er  al veel over want in de les Kunst en Cultuur spraken we over hem. Toch heb ik eigenlijk nog veel bijgeleerd: zoals wie hij was, waar hij woonde, hoe hij leefde en schilderde,  dat hij stierf aan AIDS  en  dat hij gay was. 


De gids Ann vertelde ons ook dat Keith Haring met zijn kunst boodschappen wou overbrengen en dat hij schilderde op ongebruikelijke materialen zoals panelen in de metro, baches of materialen die mensen weg smijten maar nog goed te gebruiken zijn.

Hij werkte af en toe ook samen met een andere kunstenaar, zoals hier op deze foto.  Keith Haring werkte samen met een jonge man die zich Larock noemde. Ze hebben samen zijn naam erin vermeld op een speciale manier.


Even later hebben we nog bij een ander kunstwerk van Keith stil gestaan om erachter te komen wat het zou kunnen betekenen.


Het ging over de maatschappij die de zwarte mensen minderwaardig vond dan de blanke. Op de moment dat hij het geschilderd heeft , was er nog apartheid in Zuid-Afrika.  Zwarte  en blanke mensen mochten toen zelfs niet samen op de bus zitten!  


Daarna zijn we naar een paar andere kamers gegaan waar het vooral over zijn leven ging, over het feit dat hij gay was. Er waren allerlei filmpjes over zijn leven en dat hij een feestbeest was!

Daarna zijn we naar nog een andere zaal gegaan en daar hebben we
mogen tekenen. Onze inspiratiebron was onderstaand kunstwerk dat over de gehele lengte van de muur  hing met verschillende symbolen: “The Matrix”.


Het was een leuke opdracht vond ik zelf en we gaan alle tekeningen ophangen in ons vast lokaal de S108.

Ik vond dit museum echt wel leuk om te doen!

    Eén van zijn schilderijen gaat over homosexualiteit.

Er was een roze driehoek afgebeeld. Op de driehoek waren er veel mannetjes die toonden: niet zien, niet spreken, niet horen (zie foto)

Mijnheer Vandendaele , zoals iedereen weet HAAT hij roos en welke kleur was de zaal denk je? Ja, roos!

Ik denk dat ik mijn favoriete schilder nu ken.

 In de namiddag gingen we  naar  Paleis 3 op de Heizel voor het Vakantiesalon.

Het vakantiesalon is een beurs waar je  een reis kan boeken naar verschillende bestemmingen over heel de wereld. 

We moesten er informatie zoeken omdat we een bundel hadden gekregen en we hadden ongeveer twee uren. Je kon er veel toeristische diensten vinden en activiteiten doen. Het was een beetje ingewikkeld om alle informatie te vinden omdat er  veel standen waren maar gelukkig heb ik alles kunnen invullen. (Benedicte)

Er waren daar echt prachtige standen zoals die van de Dominicaanse Republiek met hun traditionele kledij voor hun carnaval. 

Er was ook een interessante stand, die van een touroperator Djoser. Die was vol met decoraties en je kon er blijven naar kijken. 

 

Ook de stand van Japan was heel mooi.

Het  vakantiesalon  was ontzettend leuk!  Het gastland dit jaar was Cuba en zoals je op deze foto kan zien,  dansen de vrouwen, worden er sigaren gerold  en toont het de cultuur en de mogelijke reizen naar Cuba.

Hopelijk kunnen we er ooit eens in het echt geraken!

 • Uit het verslag van Aya, Solina, Diana en Bénédicte van 3 en 4 T
Geplaatst in evenement, uitstap | Reacties uitgeschakeld voor woensdag 12 februari 2020

maandag 10 februari 2020

De Mens in het Museum van Natuurwetenschappen

Op 21 januari gingen wij met de klas 3HW en de leerkrachten mevrouw De Bondt en mevrouw Appelmans naar het Museum van Natuurwetenschappen.

Het is een heel groot museum waar je heel veel interessante dingen kan vinden. We zagen de expo ‘de evolutie van de mens’ omdat het past binnen onze les cultuurwetenschappen.

We zien onder andere de verschillende menssoorten: de Australopithecus, de Neanderthaler, de Homo Erectus en nog veel meer! Ook zien we hoe de bouw van de mens zich ontwikkelde met de tijd en nog meer leuke dingen daarnaast.

Als we de bundel helemaal af hebben, mogen we even rondkijken in het hele museum. Ik ga met een paar anderen naar de afdeling van de dinosaurusskeletten. Het ziet er allemaal heel mooi uit en het is heel leuk om de verschillende soorten te ontdekken. De uitstap is heel leerrijk, leuk en interessant. Hopelijk gaan we er nog eens naartoe!

 • Norayr Sekoyan 3HW
Geplaatst in evenement, uitstap | Reacties uitgeschakeld voor maandag 10 februari 2020

woensdag 29 januari 2020

Wie wil rechten studeren? Vier Brusselse juristen zijn in de ‘aula’ op Porta-1070 onze vijfde- en zesdejaars komen warm maken voor een studierichting waar je vele kanten mee uit kan (en soms ook veel geld mee kan verdienen). Op voorwaarde dat je in de derde graad van Sint-Guido werkt aan een behoorlijke studiemethode en je vooral tijdens de universitaire studies kan plannen en vooruit kan denken.

Geplaatst in evenement | Reacties uitgeschakeld voor woensdag 29 januari 2020

vrijdag 17 januari 2020 (2)

Spetterende nieuwjaarsreceptie

Het thema van onze nieuwjaarsreceptie is dit jaar: de jaren zeventig. De nieuwjaarsreceptie  bestaat ook nog uit een quiz, alles georganiseerd door de gedreven leerlingen van vijf en zes Communicatie en Media.

De gasten worden om 18 uur ontvangen met een glaasje cava of fruitsap. Tijdens de receptie hebben we veel gezongen, samen gedanst en genoten van de lekkere hapjes en aperitiefjes die de leerlingen van OH hadden klaargemaakt. Onze genodigden staan op foto in de kleurrijke photobooth, zingen karaoke of spelen bingo.

De poorten van de quizzaal zwaaien om 20 u open. De kennistest is onderverdeeld in drie rondes met verschillende pauzes tussenin, waar onze gasten kunnen genieten van een stukje tartiflette en een drank naar eigen keuze.

Hier zie je de juryleden aandachtig de quiz verbeteren.

Mijn beleving in deze nieuwjaarsreceptie was heel positief. Dit is mijn eerste jaar hier in het Sint-Guido instituut en het kan niet beter. Hier is een leuke foto die deze
vrolijke avond samenvat.

Geplaatst in evenement | Reacties uitgeschakeld voor vrijdag 17 januari 2020 (2)

vrijdag 17 januari 2020 (1)

Nieuwjaarsreceptie en quiz 2020

Het thema is dit jaar “The Seventies”. Wij gaan gekleed  in het thema. Als u het ons vraagt, moet het voor deze dame en heren hieronder een spannende tijd geweest zijn, toch?

     

Om 20 u mochten de leerkrachten zich aanmelden aan de kassa als ze wouden meedoen aan de quiz. In totaal waren er 14 groepjes.

Ondertussen mochten de leerkrachten drankjes bestellen aan de hand van een 10 euro bestelbon. Elke leerling had de taak om een deel van de presentatie voor te stellen en om bestellingen op te halen en te serveren of om antwoordenblaadjes op te halen.

 

Na de Quiz kregen de winnaars hun  prijzen. De andere toffe leerkrachten kregen elk per groep een zak vol met verrassingen. Nadat alle leerkrachten vertrokken naar huis met hun prijzen gingen de leerlingen nog de zaal opruimen en alles mooi netjes achterlaten.

      

Geplaatst in evenement | Reacties uitgeschakeld voor vrijdag 17 januari 2020 (1)

dinsdag 20 januari 2020

Een tijger uit Sri Lanka

Hallo lezers,

Mag ik jullie weer één van onze leerlingen voorstellen? Meenusha zit in okan, komt uit Sri Lanka en is twaalf jaar. Ze woont in Liedekerke en komt met de trein naar school. Ze houdt van lezen en komt hier Nederlands leren.

Meenusha is een Tamil. Weten jullie nog wie dat zijn? De Tamils zijn een bevolkingsgroep die vooral in Zuid-India en Sri Lanka wonen en een eigen taal spreken, het Tamil.

De meeste Tamils zijn hindoes (dat is een belangrijkste godsdienst van India). In de voorbije burgeroorlog op Sri Lanka (1983-2009) kwamen tienduizenden mensen om en werden veel Tamils verdreven. Er waren veel Tamil-vluchtelingen. Een aantal van hen kwam  in België terecht, Meenusha is niet de eerste Tamil-leerlinge die we ontmoeten.

De Tamiltijgers vochten voor een eigen Tamilstaat, iets wat de Singalezen van Sri Lanka niet wilden. De Singalezen wonnen de strijd, het zijn boeddhisten die ongeveer 80 % van de bevolking uitmaakten. De Tamils hebben een donkere huidskleur, de Singalezen zijn lichter.

Tot de volgende keer met nog meer nieuws over onze leerlingen.

Geplaatst in nieuws over leerlingen | Reacties uitgeschakeld voor dinsdag 20 januari 2020

dinsdag 13 januari 2020

Brief van een zus

Beste lezeressen en lezers

Ik wens jullie een heel gelukkig 2020!

Ik wil Kamila aan jullie voorstellen, een leerlinge van okan 3. Ze is in haar 5de maand okan  (dat is de klas om Nederlands te leren) en heeft een gedicht geschreven. Dat is flink. Jullie tieners weten dat bij het groot of volwassen worden meer dan eens vragen gesteld worden. De oplossingen kunnen van jezelf komen of van mensen die naast je staan en naar je willen luisteren.

Zij was tien jaar met haar gezin in het Arabische Dubaï. Haar vader was daar voor zijn werk. Ze leerde daar onder meer Arabisch, Frans en Engels. Zij houdt van schrijven, dansen en zingen en heeft een broer. Hier volgt haar gedicht:

De tijd is bijna op

mijn hoofd is kapot

Ik heb niks fantastisch gedaan

Ik denk niet dat ik dat kan

Dit is mijn leven

nog even zeg jij dat ik moet blijven

maar ik kan het niet

Ik heb alles losgelaten

En jij weet dat ik verloren ben

Ik heb en zie problemen

Ik kan niet meer zwemmen

Ik zit met veel vragen

en geen antwoorden

Geplaatst in dagboek | Reacties uitgeschakeld voor dinsdag 13 januari 2020

woensdag 1 januari 2020

Gelukkig 2020!

Geplaatst in (beeld)verhaal, tip | Reacties uitgeschakeld voor woensdag 1 januari 2020

maandag 16 december 2019

Struinen langs ‘struikelstenen’ in Anderlecht

Wij van 3 en 4 toerisme hebben een wandeling gedaan in Anderlecht op zoek naar ‘het verzet’ en deportaties tijdens de Tweede Wereldoorlog. Met mevrouw De Ridder en mevrouw Nijssens zijn we deze voormiddag teruggegaan naar het jaar 1942.

Dit is het rollenspel: wij maken deel uit van twee Joodse families met de naam Einstein en Zuckerberg. En er zal jacht op ons gemaakt worden. We zagen inderdaad voor bepaalde huizen struikelstenen liggen die verwijzen naar mensen, ook jongeren zoals wij, die zijn meegenomen en via Mechelen in het concentratiekamp Auschwitz terecht zijn gekomen en werden vermoord.

De struikelstenen zijn in het voetpad ingebracht, vlak voor het huis waar de slachtoffers hebben geleefd, voordat ze weggebracht werden naar het concentratiekamp.

Die twee struikelstenen hierboven zijn familieleden of naamgenoten in ons rollenspel. In de lessen Kunst & Cultuur hebben wij opzoekingswerk gedaan voor de wandeling.

We zochten informatie op over het Dapperheidplein, het Vredegerecht en het Verzetsplein, het Nationaal museum van het Verzet en het Nationaal memoriaal van de Joodse martelaren.  De dag van de wandeling vertelde we deze info aan onze klasgenoten.
Hiernaast een muurschildering waarop we kunnen zien waarvoor Anderlecht gekend is.

 

In het gemeentehuis staan twee beelden van de beroemde kunstenaar Constantin Meunier.

 

Gelukkig hebben wij deze wandeling overleefd, net als veertien joodse kinderen die onderdoken leefden in het klooster van de Allerheiligste Verlosser in de Clemenceaulaan.

Geplaatst in evenement, uitstap | Reacties uitgeschakeld voor maandag 16 december 2019

vrijdag 29 november 2019

Op Safari  naar Planckendael 

4 Toerisme is op 22 november naar Panckendael geweest nabij Mechelen om “The Big Five” te spotten. Wij bestuderen in de les Safarireizen en Panckendael brengt ons ook eens echt in de sfeer van wat het betekent om dieren te observeren.

Iedere leerling heeft een dier gekozen waarover wij allemaal ter plaatse uitleg geven aan de klasgenoten. De voorbereiding en de uitleg ter plaatse dienen in het Nederlands en in het Frans te gebeuren.

Aangezien het niet warm was, was het wel aangenaam om een dikke jas en een wollen pull aan te hebben, zegt Amando terecht. Hij vertelt ons als eerste over de neushoorn, één van The Big Five.

Daarna geeft Sonia uitleg over de Bonobo’s. Dat is een dier dat voorkomt in Afrika en het dichtst aanleunt bij de mens. Daarom is het zo interessant en grappig om te zien.

Hieronder de Zebamangoest, een heel klein diertje dat we kunnen vinden in Afrika. Hun ‘klein’ verblijfje ligt net aan de uitgang van het Bonobo-verblijf.  

  Hieronder de Cordofan-giraf. Ik vind dat een van de mooiste dieren uit de zoo. Niet alleen door zijn prachtige vacht maar ook door hun elegante loopstijl en lange nek. Ik vond het ook zeer indrukwekkend hoe de verzorgers de dieren eten gaven en hoe ze met hun lange tongen het eten door de kleine gaatjes uit de emmers namen. Het lijkt niet zo maar de giraf is een zeer snel dier dat snelheden tot 65 km per uur kan bereiken.  

 Ik was echt opgewonden om de giraf te presenteren, zowel in het Nederlands als in het Frans, zegt Solina. Maar ik heb een beetje tegenslag gehad. Juist op het moment dat ik ging presenteren, was het voedertijd voor de giraffen. Een verzorgster kwam op dat moment uitleggen hoe de giraffen heten, hou oud ze zijn, welk geslacht ze hebben… Daardoor werd ik nerveus want ze vertelde al veel dat ik ook ging vertellen. Het niet zo gelopen als ik wou. 

Vervolgens zijn we naar het jachtluipaard gegaan. Wist je dat een jachtluipaard ons niet zou aanvallen als we stil zouden staan? Daar ben ik die dag dat te weten gekomen. Hij valt alleen aan, als je wegloopt. We konden hem niet goed zien want het glas waar hij achter zat, was wat bedampt. 

 Dan hadden we pauze gekregen , we hebben wat in die cafetaria gegeten en gedronken. Ik vond het er echt heel duur voor wat het was. Na het eten zijn we met heel de klas via een klimrek de olifanten gaan bekijken. Daar hebben we iets heel grappigs en leuks gezien. De olifanten hadden zin om zich voort te planten. Ik had dat nog nooit van mijn leven gezien en was heel blij om het eens mee te maken.

Nadien zijn we nog de sneeuwluipaard gaan zien. Het is een heel lui dier en zat gewoon in een hoge boom. Ik ben er achter gekomen dat sneeuwluipaarden maar voor één jong zorgen, ook als er meerdere geboren worden. Dat vind ik heel zielig, maar de natuur heeft het zo beslist en er valt niets aan te doen. 

We hebben de koala en het goudleeuwkopaapje helaas niet gezien. Maar in de klas hebben we er meer uitleg over gekregen. 

Op het laatst, toen we naar huis gingen en op de bus wachtten, werd mijnheer Delfosse heel erg nerveus omdat de bus te laat was. Dat was toch even een lach-momentje.  Ik heb er heel erg van genoten van het dagje “Op Safari”. Ik vond het echt leuk.

Geplaatst in evenement, uitstap | Reacties uitgeschakeld voor vrijdag 29 november 2019

dinsdag 26 november 2019

GSM’s afgeven bij Audi

Vorige week vrijdag zijn wij, 7INV en 7VEB, in de voormiddag op bezoek gegaan bij Audi te Vorst. We moesten onze gsm’s afgeven aan de receptie. Dat moest opdat we geen foto’s zouden nemen en aan industriële spionage doen.

Eerst kregen wij een uitleg over de bewakingssector SERIS. SERIS werkt samen met Audi om de veiligheid van hun bedrijf te garanderen. Eenmaal in het hoofdgebouw van de bewaking werden we in twee groepen gesplitst. 7INV ging als eerste mee met de brandweerploegverantwoordelijke. Daar kregen ze een korte uitleg over de interventies die ze uitvoeren. Ze voeren namelijk lokale interventies uit in het bedrijf maar ook interventies buiten het bedrijf, indien nodig.

Ze hebben gloednieuw materiaal in vergelijking met de Kazerne van Brussel. Het materiaal heeft een waarde van twee miljoen euro. Brandweer Brussel mag indien nodig ook hun materiaal gebruiken. Ze moeten als brandweerman en -vrouw per dag een aantal uren met het materiaal oefenen. Dat is noodzakelijk zodat als ze het moeten gebruiken ze het goed gebruiken en dus niet kapot zal gaan.

7VEB kreeg een uitleg in verband met SERIS zelf en hoe ze de veiligheid in het gebouw garanderen. SERIS is een bedrijf dat aan particulieren hun diensten levert. Verschillende taken van de veiligheidsagenten voor SERIS bij Audi werden voorgesteld, namelijk: portier, receptionist, agenten, brandweer ploeg, polyvalent (zowel beveiligingsagent als brandweer), controle over het bewaking systeem. We hebben ook kort uitleg gekregen in de controlekamer. We konden duidelijk zien waar er personen aanwezig waren (lichte schijn, die warmte aanduidt). Via die kamer kunnen ze ook alles controleren, bijvoorbeeld: het licht.

We hebben een geschiedenisles gevolgd in verband met Audi. Hoe ze zijn geëvolueerd met de tijd, met wie ze hebben samengewerkt, waar ze gevestigd zijn. We hebben ook gezien dat er weinig mensenarbeid aanwezig is maar wel heel veel robotisering. De weinige natuurlijke personen die aanwezig zijn werken in goede omstandigheden. Ze krijgen de tijd en werken op een relaxte manier.

Ik vond de uitstap heel interessant, want ik hou me graag bezig met auto’s en de uitleg die we hebben gekregen was heel interessant. Zoals over hoe dat robots het werk doen. Het enige minpuntje was dat ik s ’morgens mijn weg niet vond en daardoor te laat ben aangekomen.

 • Bilal Es-Sanfaoui, 7VEB
Geplaatst in uitstap | Reacties uitgeschakeld voor dinsdag 26 november 2019

maandag 25 november 2019

Hoe migranten Brussel mee hebben gemaakt en nog altijd maken

We zijn met 7INV en 7VEB naar de fonkelnieuwe Migratiemuseum in Molenbeek geweest. Ik vond het best leuk omdat ik over andere culturen met hun eigen verhaal heb gehoord en gezien. Het museum vertelt niet hét verhaal van de migratie in Brussel, maar eert de vele migranten die Brussel mee hebben gemaakt en nog alle dagen maken.

Het Migratiemuseum (MMM – MigratieMuseumMigration) is een project van “Foyer”. Het wil de bezoeker op een participatieve manier meegeven hoe naoorlogse migratiegolven Brussel hebben vorm gegeven. Onze begeleider was zelf iemand met een migratie-achtergrond. Hij komt van Noorwegen. Hij en twee anderen hebben ons begeleid.

We hebben eerst een inleiding gekregen over wat migratie is. De stereotypes werden weerlegd. We kregen vervolgens de kans om een vragenlijst in de vorm van een zoektocht op te lossen. Aan de hand darvan konden we meer leren over de leven van de migranten en wat ze tijdens hun reis hebben beleefd. Wij  hebben ook een korte inleiding gekregen over de vele voorwerpen van verschillende landen. Maar ook verschillende persoonlijke verhalen. Verhalen van de eerste generatie gastarbeiders, de eerste bewoners van het Klein Kasteeltje, opvangcentra van Fedasil, van oorlogsvluchtelingen etc.

Er is deze installatie “There is no Spoon” – “Er is geen lepel” van de Brusselse kunstenaar Thomas Israel, die op een leuke manier laat zien hoe iedereen deel uitmaakt van een groter geheel.

Zoals je op onze selfie kunt zien, staan wij voor een kaart. Je moest een foto nemen aan de photobooth, je nationaliteit, origines en die van je ouders opschrijven. Dan kan je alles aan een koordje hangen en vastpinnen op de kaart. Voor Andres is dat Colombia en voor Joyce Frankrijk.

Er zijn ook foto’s van mannen als vrouwen, met geboortejaar en geboorteland. We hebben ook een spel gespeeld waarbij we moesten raden over wie het ging. Het museum is voor iedereen toegankelijk. De jongeren van Molenbeek hebben de tuin versierd. Ik vond het persoonlijk heel interessant en was verbaasd dat zoveel mensen migrant zijn.

Dit is wat Cedric het meest heeft geïnteresseerd:

De jongste jaren komen steeds meer mensen via de Middellandse Zee naar Europa. In gammele bootjes wagen zij hun leven in de hoop op een beter leven in Europa. Sommigen trekken vanuit Griekenland, Italië, Spanje verder naar Brussel. Hedendaags kunstenaar Elia Li Gioi woont op Sicilië en verbeeldt dat actuele thema.

7INV en 7VEB van Sint-Guido in het MMM

 • Jérôme Desmedt, Andres Gutierrez, Bryan Haentjens, Cedric Thomsin, Daan Van Den Broeck, Alexandre Van Houtte en Joyce Van Overstraeten, allen 7INV
Geplaatst in uitstap | Reacties uitgeschakeld voor maandag 25 november 2019

donderdag 21 november 2019

Exclusief interview met Mevr. Appelmans, lerares Engels

KETJES MET TALENT

Haron Zanaan vraagt aan lerares Engels C. Appelmans wat haar drijft om al tien jaar het “topvak” Engels te geven, of zij streng is en wat haar leukste ervaringen zijn? Camera: Feras Saad, montage: Haron Zanaan, 6WeWi.

Geplaatst in signaaltv | Reacties uitgeschakeld voor donderdag 21 november 2019

maandag 18 november 2019

100% SUCCES

Ga ervoor, je kunt het!

Zet ‘m op, geef alles, ga door!

Kom op, vertrouw op jezelf!

Het lukt je, blijf positief!

Het komt helemaal goed!

Zeker weten!

 • Hussain Momin, 6WEWI
Geplaatst in poëzie | Reacties uitgeschakeld voor maandag 18 november 2019

donderdag 14 november 2019

Kustexcursie 2de graad Toerisme

Vrijdag 25 oktober. Wij zijn naar Oostende geweest met 3 en 4T. Het was een leuke uitstap. We hebben ‘de stad aan zee’ leren kennen. Alleen spijtig dat we er niet hebben overnacht. 

Dit zijn wij van 3T, met Diane van 4T

Een toffe uitstap met de klas is altijd leuk. We hebben elkaar beter leren kennen die dag.

“We kregen aan “de Vistrap” een opdracht om de soorten vissen op te schrijven en de prijs te noteren.  Er waren veel vissen die wij niet kennen.”

Solina heeft 3 dingen moeten uitleggen en ze vond het echt leuk: “Eerst heb ik over het staketsel verteld. Dat vond ik echt eens interessant om over te vertellen. Dan kwamen de Lange Nelle en de Rock Strangers.”

“De Rock Strangers is echt een raar kunstwerk als je het mij vraagt. Felrode grote blikken in het midden van de dijk? Neen echt niet te doen en de reden waarom het hier gezet is geweest is nog veel erger. De mensen zijn er ook niet blij mee, er is zelf een man die in één van de appartementen juist voor de Rock Strangers woont , naar de rechtbank gestapt omdat hij het echt schandalig vond dat de rode blikken zijn uitzicht op zee belemmeren.”

Het uitzicht is prachtig

“Het bezoek aan het stadsmuseum vond ik echt heel leuk.”

“We mochten er gratis en vrij rondlopen en er waren echt heel leuke dingen te zien. Er waren immens veel trappen , maar ik heb ze toch gedaan. Gewoon om te kunnen weten wat er allemaal te zien was.”

“In het museum zagen we het bed van de koningin die daar is gestorven op dezelfde plaats, in hetzelfde bed. Het was best griezelig om ernaar te kijken en in die kamer te staan. Precies of ze nog in die kamer rond dwaalt.”

 

In het museum was er ook veel te zien over schepen en carnaval van vroeger met allemaal oude maskers.

Ik vond het een hele leuke dag , ik heb me goed geamuseerdWe waren allemaal samen goed aan het lachen. Het was een super-leuke dag.

 • Uit het verslag van Diana, Imane, Ismael, Sarah en Solina
Geplaatst in evenement, uitstap | Reacties uitgeschakeld voor donderdag 14 november 2019