dinsdag 28 mei 2019

Wetenschappers op de fiets en op kamp

Vandaag trekken wij van 5 en 6 wetenschappen wiskunde met de fiets naar Leuven. Vanuit de school gaat het heel vrolijk met onze leuke outfits naar een kamp. De leerkrachten mevrouw Conings en mevrouw Maerten fietsen met plezier mee.

Na 42 kilometer en meer dan 5 uur rijden, komen wij (nat) aan. Het is niet gemakkelijk, maar we doen allemaal ons best. In Leuven bezoeken ze een school gaan bezoeken. we werden feestelijk ontvangen.

Na een welverdiende douche beginnen we aan de workshops om tandpasta en lippenzalf te maken, te naaien en eigen fruitsappen te maken. Na de workshops beginnen wij aan het opbouwen van de tenten op de speelplaats van de school, zoals echte kampers.

Later zien we nog twee special guests aankomen: meneer Vanmontfort en meneer Nys. Ze komen allebei eens zien hoe hun leerlingen omgaan in deze omstandigheden. ’s Avonds vertrekken we op wandeling in het stad Leuven. Dat vinden we super tof. We mochten fastfood eten, eindelijk!

Terug op de kamp spelen we nog allemaal gezelschapsspelletjes rond een vuurtje. En enkele uren later waren we allemaal aan het slapen, in de tent…

De volgende dag keren we terug naar Brussel, maar deze keer wel met de trein. Het was echt niet meer te doen met de fiets.

 

  • Haron Zaanan uit 5 WEWI
Geplaatst in evenement, uitstap | Reacties uitgeschakeld voor dinsdag 28 mei 2019

maandag 27 mei 2019

Buurtambassadeurs 2019

Onze ‘Buurtambassadeurs 2019’ van 5 en 6 ASO in het historische hart van Anderlecht: de Sint-Guidokerk, het Erasmushuis, het Dapperheidsplein en het metrostation Sint-Guido. Met dank aan Erfgoedklassen.

Geplaatst in signaaltv | Reacties uitgeschakeld voor maandag 27 mei 2019

woensdag 22 mei 2019

Internationaal Fotografisch Experiment 2019

Wij kregen onderstaande mail en waren heel trots op de prestaties van al onze leerlingen en in het bijzonder van de twee laureaten.

 

Geachte,

Ik heb de eer u mee te delen dat de jury tijdens haar bijeenkomst van 25 april 2019 in het kader van het « Internationaal Fotografisch Experiment met Monumenten » twee foto’s van uw leerlingen heeft geselecteerd. Het gaat om foto’s van Axel Syed RAHMAN en van Hamide BAJRAM.

Hierbij wil ik dan ook de laureaten en alle andere leerlingen die hebben deelgenomen aan de wedstrijd feliciteren.

De prijsuitreiking zal plaatsvinden op woensdag 22 mei 2019 om 12u30 in de Sint-Gorikshallen (Sint-Goriksplein 1 te 1000 Brussel). Nadien volgt een receptie. Is het mogelijk uw komst (en deze van de laureaten) te bevestigen ten laatste op woensdag 15 mei 2019 via mail (jdp-omd@urban.brussels)?

Ik dank u voor uw medewerking.

Met de meeste hoogachting,

Thierry WAUTERS
Directeur
Cultureel Erfgoed
Kunstberg 10-13 * 1000 Brussel

foto van Hamide (6CM)

Zij won een internationale prijs en ook nog de Brusselse prijs voor de meest originele foto met bovenstaande foto.

Axel 3T won met deze foto

Proficiat aan die twee leerlingen!

Geplaatst in evenement, fotoboek | Reacties uitgeschakeld voor woensdag 22 mei 2019

dinsdag 14 mei 2019 (3)

De projectdagen van de 3de-jaars

Dag 1: bezoek aan het Afrikamuseum (donderdag 25/4)

Waar is het Afrikamuseum gelegen?

Bénédicte en Sarah in het park van het Afrikamuseum

Het Afrikamuseum ligt in Tervuren. Wij zijn een hele tijd onderweg geweest, we hebben twee metro’s, een tram genomen en nog een stukje te voet gedaan. Zo waren we toch wel bijna een uur onderweg. De rit was wel leuk langs mooie lanen en het Zoniënwoud.

Eindelijk kwamen we  aan in het het Afrikamuseum. Het is een heel modern gebouw, niemand had verwacht dat het zo modern was. Ik was verrast!

Omdat we iets te vroeg waren voor de geleide gidsbeurt, besloten de leerkrachten om een toertje te stappen in het park en naar een kunstwerk te gaan kijken.

De leerkrachten vertelden het verhaal van Leopold II en stelden ons vragen over wat we van dit beeld vonden. Ik vond het leuk om op een kritische manier naar een kunstwerk te kijken. In het museum moesten we tussen twee gidsen kiezen: een groep Nederlands en een groep Frans. Ik zat bij de Franse groep, dat was een redelijk leuke groep.

De Verenigde Naties brachten onlangs een bezoek aan het museum en vond deze beelden heel racistisch. Ze vroegen aan de museumdirecteur om ze weg te bergen, wat niet gebeurde.

De gevreesde luipaardman staat klaar om een slapende man te doden: een schrikbeeld dat deel uitmaakte van de Belgische koloniale propaganda, als brachten de Belgen de beschaving naar Congo

We bekijken allerlei interessante objecten en kregen veel nieuwe dingen aangeleerd. Het leukste vond ik toen we bij de opgezette dieren kwamen.

Iedereen dacht dat het plastieken dieren zijn, maar we hadden het mis! Het zijn gewoon echte, opgezette dieren en dat vond ik fascinerend om te zien.

Vooral deze ene grote jongen hieronder: de olifant! Hij is zo groot dat je helemaal naar boven moet kijken om hem volledig te kunnen zien.

Na de dieren kwamen we aan het einde van de rondleiding in het museum. Ik vond het echt nog een boeiende uitstap, maar ik was wat teleurgesteld omdat de andere groep veel meer te horen heeft gekregen en gezien dan wij.

 

 

 

 

Onze gids bleef “één uur’’ over één onderwerp praten en na een tijdje begon het saai te worden.

 

Dag 2: dag van de Belgische politiek (vrijdag 26/4)

Voor deze projectdagen bleven we op school. Op vrijdag dacht ik echt dat het een saaie dag ging worden, politiek interesseert me niks!

Maar sommige workshops vond ik best wel leuk om te doen. Iedereen had inspraak en mocht  zijn/haar mening vertellen. Ook de workshop van mevrouw Gevaert, een eigen politieke partij oprichten, vond ik leuk. Aan het einde van de dag moest je die partij komen voorstellen.

Alle derdes TSO zaten bij elkaar, dat was echt een keer fijn. Ik vond de projectdagen zelfs zeer geslaagd!

– Solina, 3T

Geplaatst in evenement, uitstap | Reacties uitgeschakeld voor dinsdag 14 mei 2019 (3)

dinsdag 14 mei 2019 (2)

World Difference Day in Bozar

Belevingsdag

Op 3 mei 2019, de werelddag van de persvrijheid,  waren de leerlingen van het 5de en het 6de jaar Communicatie & Media van Sint-Guido uitgenodigd voor een belevingsdag rond het  thema: Fake News.

De leerlingen hebben kunnen deelnemen aan verschillende workshops. Eén van de workshops was de ‘speed date’. De leerlingen kregen de kans om journalisten te interviewen. Het was een leuk en leerrijk moment waarvan de leerlingen hebben genoten. Een andere workshop ging over hoe we fake news konden herkennen.

Fake news kan soms heel subtiel zijn. Daarom hebben onze mediaspecialisten enkele tips aan de leerlingen gegeven om zo het onderscheid te kunnen maken tussen wat echt is en wat fake is.

Op 3 mei zijn we in het kader van ons vak Actua en media naar de Difference Day in BOZAR geweest. Met als centrale thema fake news. ’s Morgens hadden we de kans om vragen te stellen aan journalisten in verband met hun job en het onderwerp propaganda. Het was zeer boeiend om naar de meningen van de journalisten te luisteren en onze vragen te stellen.

 Daarna waren we in een grote zaal waar 4 mediaprofessionals uitleg gaven over fake news en hoe wij, als publiek, het konden herkennen.

Vervolgens kregen we een zeer uitgebreide uitleg over de media van de journalist Tim Pauwels die voor VRT werkt als ombudsman. In de namiddag konden we uit verschillende activiteiten kiezen zoals virtual reality filmpjes bekijken, van een scherm lezen voor de TV-opname, hoe journalisten communiceren en als laatste ook kogelvrije vestjes proberen. Het was een zeer leuke ervaring die we nooit meer zullen vergeten.

Er waren ook leuke activiteiten voor de leerlingen zoals virtual reality of we konden zelf het journaal voorstellen zoals echte journalisten.

– Benedicte, Hamide, Ijeoma, Ines, Migane, Zineb, 5de & 6de Communicatie & Media

Geplaatst in evenement, uitstap | Reacties uitgeschakeld voor dinsdag 14 mei 2019 (2)

dinsdag 14 mei 2019 (1)

Buurtambassadeurs 3.0

Vandaag maken de leerlingen van 5 en 6 ASO een documentaire van de prachtige gemeente waarin onze school zich bevindt, namelijk de gemeente Anderlecht. Met dank aan Erfgoedklassen. Later deze maand verschijnt de documentaire.

Jean en Nawfal blikken hun filmpje over de Sint-Guidokerk in.

Tahir en Tabarek maken een documentaire over het Dapperheidsplein.

De leerlingen zijn eerst ter plekke kennis gaan maken met de schatten van Anderlecht in onze schoolbuurt, aan de hand van enkele inhoudelijke opdrachten. Wij filmen, maar voordat we filmen, moeten we eerst een scenario bedenken. Vervolgens gaan de leerlingen al die scènes “op de rails zetten.” Niemand van ons had vermoed dat er zoveel te zien is op maar twee stappen van onze school.

Het oorlogsmonument op het Dapperheidsplein wordt van kop tot teen onderzocht.

De 900 jaar oude botten van de heilige Guido liggen in de crypte van de Sint-Guidokerk.

Dit is de werkkamer van Erasmus, de meest heilige plek in het fameuze, wereldberoemde Erasmushuis in onze schoolbuurt.

We komen hier elke dag langs, maar we hebben eigenlijk nooit echt naar de architectuur van het Sint-Guido-metrostation gekeken.

 

 

 

We zijn met de hulp van verschillende leraars volop bezig geweest met het uitschrijven van onze scenario’s.

Yasmine en Meriem filmen Haron bij de introductie van hun documentaire over de schatten van de schoolbuurt.

Geplaatst in evenement, signaaltv | Reacties uitgeschakeld voor dinsdag 14 mei 2019 (1)

maandag 13 mei 2019

“In het begin was het stress”

Tof en interessant interview met onze toffe en enthousiaste nieuwe leerkracht

Onze sympathieke nieuwe leraar Aardrijkskunde tussen Jean en Nawfal

Naam: Enyo Vanmontfort
Leeftijd: 25 jaar
Studies: master in de geografie + 1 jaar lerarenopleiding
Hobby’s en interesses: lopen, hiking, lezen, ruimtevaart

Wat was uw gevoel tijdens uw eerste les?

– In het begin had ik stress, omdat ik op een school terechtkwam waar ik niemand kende. Alleen maar nieuwe leerlingen en nieuwe leerkrachten. Nadien ben ik de leerlingen en leerkrachten stilaan tof beginnen vinden.

Hoe is de sfeer met uw collega’s?

– Goed. Eén van de leuke aspecten is dat er op Sint-Guido vele jonge leraren zijn. Daarom is het makkelijker om ze te leren kennen.

Wat is uw beste ervaring op school?

– Met de leerlingen was dat zeker de reis naar Parijs. Ik heb de leerlingen in een andere context leren kennen dan die op school. Een andere leuke ervaring was toen ik met 5 en 6 ASO dekens ging kopen om uit te delen. Het was een leuk initiatief dat de leerlingen toen hebben genomen.

– Met de leerkrachten: toen we samen quiz speelden met andere Brusselse scholen. Ook daar heb ik een leuke herinnering aan.

Hoe heeft u het Sint-Guido-Instituut gevonden?

– Er was een vacature en nadien had ik een gesprek met een vestigingsdirecteur. In augustus kreeg ik het bericht dat ik in deze school kon beginnen.

Zou u hier graag verder les willen geven?

– Ja, ik vind Sint-Guido een aangename school en kom hier graag lesgeven.

Bedankt voor het gesprek en veel succes.

– Jean, 5EcMt &  Nawfal, 5EcMt

Geplaatst in interview | Reacties uitgeschakeld voor maandag 13 mei 2019

woensdag 8 mei 2019

Studiekeuzebeurs

Alle leerlingen die dit jaar op Sint-Guido zullen afstuderen, hebben de kans gehad om in contact te komen met studenten van het hoger onderwijs. Sommigen zijn oud-leerlingen van onze school, die ondanks de op handen zijnde examens toch graag tijd vrij maakten.

Studenten van het hoger onderwijs geven uitleg over alle aspecten van hun studierichting.

Vandaag zijn studenten van het hoger onderwijs uit verschillende richtingen op Sint-Guido neergestreken voor onze studiekeuzebeurs. Elk richting had zijn tafel en er waren 1 tot 2 leerlingen per richting. Er waren studenten die voor ingenieur, informatica, bedrijfmanagment, biomedische, verpleegkunde, taalkunde etc. studeren. De bedoeling van de studiekeuzebeurs was om de leerlingen die dit jaar afstuderen een beter zicht te geven wat ze volgend jaar zouden kunnen doen in hun verdere studies op het hoger onderwijs.

Geplaatst in evenement | Reacties uitgeschakeld voor woensdag 8 mei 2019

dinsdag 7 mei 2019 (2)

Pakkende uitstap naar Ieper

Oog in oog staan met ‘Australische soldaten’ uit de Eerste Wereldoorlog (1914-1918) is een pakkende ervaring. Wij maakten het mee.

Drie jongens uit Roeselare, verkleed als Australische soldaten, op Tyne Cot. Zij beschermen onze Anderlechtse meisjes.

Toegegeven, het waren eigenlijk re-enacters, maar wel niet veel ouder dan de jongens die 100 jaar geleden zijn gesneuveld in Passendale en vandaag op Tyne Cot Cemetery liggen. Ook dat was (een beetje) een emotioneel bezoek.

Op dinsdag 7 mei reden we met de bus naar Ieper. Eerst bezochten we het In Flanders Fields Museum (1) in de middeleeuwse (na de oorlog heropgebouwde) Lakenhal. We zagen in het museum al de uniformen van alle landen en kampen, (2) de verschillende wapens die ze gebruikten (3), het landschap als ‘laatste getuige’. Er waren ook schokkende beelden in de zogenoemde ‘bakens’.

Daarnaast kwamen we ook te weten hoe de getuigen (verpleegsters, zusters, vrijwilligers en soldaten) zich voelden tijdens en na de Eerste Wereldoorlog (4). Na het museum zijn we naar de Menenpoort (5) geweest daar zagen we de diverse namen (6) van de soldaten die nooit teruggevonden werden. Later gingen we dus naar Tyne Cot (7) en keken naar de begraafplaatsen van de soldaten die hebben meegevochten. We vonden soldaten uit verschillende landen terug (8) zoals Canadezen en Egyptenaren. Het was een leuke en een erg leerrijke dag.

Wij raden jullie allemaal aan om ook een bezoek aan Ieper te brengen 😉

– Sephora, 5HW en Soukaina, 5ECMT

Geplaatst in evenement, uitstap | Reacties uitgeschakeld voor dinsdag 7 mei 2019 (2)

dinsdag 7 mei 2019 (1)

het Muziekbos

Toffe en interessante aardrijkskundige uitstap naar de Vlaamse Ardennen

Wij zijn met 6TSO en de 3de graad ASO naar Ronse geweest, onder de deskundige begeleiding van onze leraar aardrijkskunde Vanmontfort.

We hebben het Muziekbos bezocht, daar hebben we geleerd dat “muz-” komt van ‘moeras’ in het Keltisch. Daarom heet het dus het Muziekbos. Het bestaat uit ijzerhoudende zandsteen en was vroeger omringd door moerassen.

De Geuzentoren

Daarna zijn we naar de top van het bos gestapt waar we twee grafheuvels (tumuli) gezien hebben en de oranjekleurige Geuzentoren op één van hen.

Het was vooral een mooie omgeving met bos en heide en een fijne en leerrijke dag met een zonnetje dat steeds meer aanwezig werd. 15D5392C-D211-4073-9351-53D42E0

  • Hind (5HW) en Sana (5ECWI)
Geplaatst in uitstap | Reacties uitgeschakeld voor dinsdag 7 mei 2019 (1)

maandag 6 mei 2019

Een dagje in Gezondheid en Welzijnswetenschappen (GWW)

Dit promofilmpje is gemaakt door de leerlingen van GWW op het Sint-Guido-Instituut, Anderlecht.

Geplaatst in evenement, signaaltv | Reacties uitgeschakeld voor maandag 6 mei 2019

zaterdag 4 mei 2019 (12)

Dit is een flash-back naar onze kindertijd, te beleven op IL!

Wie zijn kindertijd wil terug beleven, komt snel naar de attracties op IL

  • Momin, 5Wet, Yasmina, 6HW, Migane, 6CM
Geplaatst in evenement | Reacties uitgeschakeld voor zaterdag 4 mei 2019 (12)

zaterdag 4 mei 2019 (11)

Kom jij ook snuffelen op de rommelmarkt op IL?

De leerlingen van 4 Organisatie-Hulp organiseren een rommelmarkt om geld in te zamelen voor een goed project op onze school.

Je bent nooit te oud voor een knuffel

Afrikaanse beelden

  • Momin, 5Wet, Yasmina Mani, 6HW, Migane, 6CM
Geplaatst in evenement, mini-onderneming, signaaltv | Reacties uitgeschakeld voor zaterdag 4 mei 2019 (11)

zaterdag 4 mei 2019 (10)

Leerlingen van 4STW bieden lekkers aan in de keuken op SAP

“Als de maag vol is, wordt het hart vrolijk” Alec Guinness

  • Yasmine (5WeWi) en Meriem (5WeWi)
Geplaatst in evenement | Reacties uitgeschakeld voor zaterdag 4 mei 2019 (10)

zaterdag 4 mei 2019 (9)

Kijk:

9BE11278-F120-4E5F-AE9C-FCE81D7CF32D

Ook wetenschappers kunnen zich amuseren!

  • Yasmine (5WeWi) en Meriem (5WeWi)
Geplaatst in evenement | Reacties uitgeschakeld voor zaterdag 4 mei 2019 (9)

zaterdag 4 mei 2019 (8)

Op DJ spat het tekentalent van de muren

– Feras, 5WeWi

Geplaatst in evenement, hobby | Reacties uitgeschakeld voor zaterdag 4 mei 2019 (8)

zaterdag 4 mei 2019 (7)

Leuke activiteiten hier op DJ!– Dora 5HW

Geplaatst in evenement | Reacties uitgeschakeld voor zaterdag 4 mei 2019 (7)

zaterdag 4 mei 2019 (6)

Come and check it out op IL!

Gaeteno (3 Schilderwerken & Decoratie), Kenny (4 Bouw) aan de slag

Geplaatst in evenement | Reacties uitgeschakeld voor zaterdag 4 mei 2019 (6)

zaterdag 4 mei 2019 (5)

Wij zijn Aysen (6 ecmt) en Tabarek (6 WeWi) en nodigen jullie van harte uit aan ons standje van signaaltv op DJ: in lokaal C206.

Geplaatst in evenement | Reacties uitgeschakeld voor zaterdag 4 mei 2019 (5)

zaterdag 4 mei 2019 (4)

Wij, Houda Benali (6ecmt) en Chaim Amaadachou (5wewi) heten jullie van harte welkom aan de Verheydenstraat tijdens onze opendeurdag.

 

Wij staan met ons standje in klaslokaal VC106 om iedereen signaaltv te presenteren. Wij staan hier vandaag nog tot 18 uur vanavond. Iedereen is van harte welkom!

Geplaatst in evenement | Reacties uitgeschakeld voor zaterdag 4 mei 2019 (4)

zaterdag 4 mei 2019 (3)

Iedereen welkom!

Iedereen zéér welkom! Sint-Guido houdt ook opendeur aan de Itterbeekselaan (IL). Wij zijn Migane Mwarabu(6C&M), Momin Hussain (5WEWI) en Yasmina Mani (6HW) en wheten jullie van harte welkom op onze vestiging aan de Itterbeekselaan. Wij staan met een standje in klaslokaal L107 om aan iedereen signaaltv te presenteren. We staan hier nog vandaag tot 18 uur vanavond.

 

Geplaatst in evenement | Reacties uitgeschakeld voor zaterdag 4 mei 2019 (3)

zaterdag 4 mei 2019 (2)

Gezellige drukte op opendeurdag op SAP

Bezoek zeker onze stand van de Damiaanactie

In de klas van natuurwetenschappen: ken jij Dirk De Wachter? Zet je smartphone uit en ga naar de snack!

Geplaatst in evenement | Reacties uitgeschakeld voor zaterdag 4 mei 2019 (2)

zaterdag 4 mei 2019 (1)

Iedereen welkom!

Sint-Guido houdt open deur op SAP

Ik ben Roumayssa Azam (6 HW) en ik heet jullie van harte welkom op het Sainte-Adresseplein tijdens deze opendeurdag.

 

Ik sta met ons standje in klaslokaal S005 om aan iedereen signaaltv te presenteren. Ik sta hier vandaag nog tot 18 uur vanavond. Iedereen van harte welkom!

Geplaatst in evenement | Reacties uitgeschakeld voor zaterdag 4 mei 2019 (1)

donderdag 2 mei 2019 (3)

Het was een supertoffe eindejaarsreis naar Praag

De Moldou, of Vltava in het Tsjechisch. Je moet je tong in een plooi leggen om het uit te spreken. Maar Praag is wel de meest romantische stad ooit. En zeker bij valavond.

Het was leerrijk en plezant, maar stel u voor, wij zijn in 1 dag van Anderlecht naar Praag gereden. Wat een trip!

We zijn op vrijdag 5 april 2019 om 6.40 u. ‘ s ochtends vroeg vertrokken aan het Sainte-Adresseplein. De rit tot in Duitsland duurde ongeveer 3 uurtjes, daar hebben we ook onze eerste stop gedaan en boterkoeken gegeten. Onze tweede stop was rond 12.30 u. in Weibersbrunn in Duitsland. Onze derde stop was al in Tsjechië omstreeks 19 u. We kwamen aan in het hostel omstreeks 21 u ’s avonds. En we zijn direct opnieuw gaan eten. De bustrip was lang, maar supertof dankzij een leuke sfeer!

Dag 1

Onze Nohely op de wereldberoemde Karelsbrug in Praag

We zijn de  eerste dag in Praag gebleven: eerst met de tram naar de Praagse Burcht. Leuk om al die harmonisch mooie, oude gebouwen te zien. Daarna hebben we een wandeling gemaakt in de oude Joodse wijk, er zijn daar veel kleine huisjes, straatjes en begraafplaatsen.

Praag badend in de zon, gezien van bovenop de Burcht

Philomina en Nohely op de Karelsbrug

Dan hebben we de Karelsbrug bezocht, superlocatie voor mooie foto’s. Na de pauze hebben we een spel gedaan in de oude stad. We hebben dus de kans gekregen om in groepjes, maar op ons ritme de oude stad te verkennen en mooie plekjes te ontdekken op een creatieve manier.

 

Dag 2

De tweede dag zijn we het voormalige nazi-concentratiekamp terezin gaan bezoeken. Daar heeft een gids ons alle nodige uitleg gegeven. Het was onthutsend te horen en te zien in welke omstandigheden die mensen in het kamp moesten leven.

 

 

 

 

Nadien zijn we met de bus  naar het Boheems paradijs vertrokken, voor een lange wandeling tussen de rotsen, ware wonderen der natuur. Er zijn fantastische uitzichten waar we alleen maar van konden genieten. We hebben er veel foto’s kunnen maken.

  

Wij zijn nadien terug naar de stad gekeerd om te eten. Het restaurant heette ‘Joy restaurant’ en was super super lekker, van het aperitiefje tot en met het dessert. Spijtig genoeg hadden we niet genoeg tijd om rustig te eten omdat we al laat waren voor onze volgende activiteit nl. het ‘Black Light Theatre’. Dat was een interessante voorstelling en blijkbaar typisch voor de mensen van Tsjechië.

Dag 3

De derde dag moesten we onze koffer al pakken, want dit is onze laatste dag in Praag. Eerst hebben we de Petrinheuvel bezocht. Daar staat een ’kleine’ Eiffeltoren, we zijn met de trappen omhoog geweest waar we een super mooi uitzicht hadden van de stad. We hebben daarna vrij gekregen om te kunnen shoppen.

Maar de topper van de reis was een cruise op de Vltava, de Moldau zeg maar, met buffet en live muziek. Een onvergetelijke afsluiter van de driedaagse.

Dan hebben we de bus genomen om terug te keren naar België. De terugkeer was veel rustiger, iedereen was moe van de trip. Dus werd er vooral veel geslapen in de bus. We zijn rond 11 uur de volgende morgen weer aangekomen in Anderlecht.

Praag is een super-mooie en romantische stad en we zijn heel blij dat we de reis hebben kunnen maken. We hebben super-veel dingen geleerd en toffe mensen leren kennen. Dit hebben we ook allemaal te danken aan onze leerkrachten die mee zijn geweest. Bedankt allemaal !

  • Nohely De Aza Ramirez, 6ECMT & Philomina Nana-Owusu, 6HW
Geplaatst in evenement, uitstap | Reacties uitgeschakeld voor donderdag 2 mei 2019 (3)

donderdag 2 mei 2019 (2)

“Groepssfeer was opperbest”

interview van reisleidster en lerares wiskunde mevouw Sabine Maerten

De burcht van Praag met de torens van de Sint-Vituskathedraal: veel groen, veel paleizen en in het midden een rivier met de mooiste brug ter wereld

Vanwaar het idee om ons op eindejaarsreis naar Praag te laten gaan? 

Praag is een ideale bestemming voor de eindejaarsreis omdat er nog niet veel leerlingen geweest zijn en ze er misschien nooit zelf naartoe zouden reizen. Toch is Praag een stad die veel te bieden heeft. Wij proberen steeds een gevarieerd programma in elkaar te steken. Tsjechië is daar ideaal voor. We kunnen heel wat cultuur en geschiedenis opsnuiven in de stad, maar ook een leuke wandeling maken tussen de rotsen van het Boheems Paradijs en, niet te vergeten, een educatieve toets toevoegen door een bezoek aan het nazi-concentratiekamp van Terezin.

De rotsformaties van het Boheems Paradijs

Was u al eerder naar Praag gereisd?

Ik was voor de eerste keer in Praag toen ik nog student was. Ik bezocht toen drie vriendinnen, die er een half jaar hebben gestudeerd. Toen nam ik me voor om zeker nog eens terug te gaan. In 2013 gingen we er voor de eerste keer met Sint-Guido op eindejaarsreis. In 2016 werd de geplande reis naar Lissabon afgelast omwille van de aanslagen in Zaventem. De leerlingen vonden dat toen uiteraard heel jammer. Ik heb dan met mijn collega’s last minute nog een busreis naar Praag georganiseerd. Aangezien dat telkens hele leuke reizen waren en de leerlingen die bestemming zeer goed evalueerden, besloten we om dit schooljaar opnieuw dezelfde bestemming te kiezen.

Hoe hebt u de activiteiten en plaatsen gekozen?

Enkele leerkrachten organiseren jaarlijks de eindejaarsreis op vrijwillige basis. Dat betekent dat we zelf op zoek gaan naar activiteiten en bezienswaardigheden. We kijken wat rond op het internet of in reisgidsen. Natuurlijk evalueren we elk jaar de reis en zo behouden we alleen de allerbeste activiteiten om ons programma in te vullen. Ook de keuze van het hotel of hostel wordt geëvalueerd en zo proberen we onze reizen te optimaliseren.

Hoe evalueert u de reis in vergelijking met de vorige jaren?

We waren dit jaar zeer blij dat de bestemming positief werd onthaald bij de leerlingen. De inschrijvingen liepen dan ook vlotter dan de voorbije jaren en onze bus zat al snel helemaal vol. De reis verliep zonder problemen. De leerlingen waren enthousiast en de groepssfeer was opperbest. Dat maakt het voor ons ook meer een vakantie dan een schoolreis. De reacties na de reis waren allemaal positief, dus dat geeft ons veel voldoening en zo vinden we nieuwe energie om reeds aan de reis van volgend jaar te beginnen werken.

Een topbegeleiding voor een topbestemming met de verlichte Burcht op de achtergrond

Zou u Praag nog eens als eindejaarsreis kiezen?

Uiteraard! Praag is zeker de moeite waard om te bezoeken, zowel als schoolreis, maar ook individueel. Ik hoop dat die bestemming in de toekomst zeker nog zal gekozen worden voor de eindejaarsreis, want na drie fantastische edities is Praag zeker met stip een topbestemming.

Bedankt voor het gesprek!

  • Sarah De Leener (6EcMt) en Nicky Melidis (6WeWi)
Geplaatst in evenement, interview, uitstap | Reacties uitgeschakeld voor donderdag 2 mei 2019 (2)