maandag 16 mei 2022 (3)

Met Erasmus naar Wenen

Dankzij Erasmus+ ben ik  samen met 6GWW en Yazmin Vandenhouwe op een  fantastische en super-leuke reis naar Oostenrijk geweest.

Schattige verkeerslichten

Typisch Wenen!

 

 

 

 

 

 

 

 

– Rumeysa Oz, 6ECWI
Geplaatst in uitstap | Reacties uitgeschakeld voor maandag 16 mei 2022 (3)

maandag 16 mei 2022 (2)

Heerlijk Portugal

Voor onze eindejaarsreis zijn wij naar Lissabon geweest. Het was een leuke en interessante reis, we hebben monumenten en gebouwen bezocht die vele eeuwen oud zijn. We hebben ook de stad Sintra bezocht, één van de mooiste steden die ik ooit bezocht.

Bij het kasteel is een waterval die uitkomt in een vijver. Het lijkt op het paradijs.

We hebben ook een kasteel bezocht op een heuvel. Daar hadden we dit prachtige uitzicht.

 • Ayoub El Ghajji, 6ECMT
Geplaatst in uitstap | Reacties uitgeschakeld voor maandag 16 mei 2022 (2)

maandag 16 mei 2022 (1)

Sint-Guido neemt Antwerpen in (voor 1 dag)

Het Havenhuis is een gebouw op het Antwerpse Eilandje van de hand van de Brits-Irakese architecte Zaha Hadid. Het is het hoofdkantoor van Port of Antwerp en de werkplek voor 500 van zijn medewerkers. De bouw van het Havenhuis startte in oktober 2012 en duurde 47 maanden. De kostprijs van het gebouw is 49,9 miljoen euro. Het heeft een oppervlakte van 14.000 vierkante meter. De glazen gevel van de bovenbouw bestaat uit 450 kaders die elk 3 tot 8 meter hoog en 1,6 meter breed zijn. Een kader weegt ongeveer 850 kg. De staalstructuur bestaat uit 6 modules van elk 50 meter lang, 20 meter breed en 6 meter hoog, met een gewicht van 170 tot 265 ton.

Het onderste deel van het Havenhuis was vroeger een brandweerkazerne. Water en lucht worden weerkaatst in de glazen bovenbouw. De boeg wijst richting de Schelde. De golven van de Schelde worden voorgesteld door de vlakke en rimpelende vlakken die elkaar afwisselen. Glinsterende diamant die verwijst naar de Antwerpse diamantenhandel.

 • Ines Bouraq – 5HW

Wist je dat …

 • het bovenste deel een diamanten schip voorstelt?
 • het diamanten schip een metafoor is voor de haven van de 21ste eeuw en een haven met een rijk verleden die klaar is voor de toekomst?
 • de oorspronkelijke brandweerkazerne bewaard is gebleven in het Havenhuis als onderste deel van het gebouw?
 • je het Havenhuis kan bezoeken met een gids en genieten van het panoramische uitzicht over de haven en de stad?

De Red Star Line werd in 1872 opgericht door scheepsmagnaten uit de Verenigde Staten en twee Antwerpse zakenpartners, Jules Bernard von der Becke en William Edward Marsily. Het oorspronkelijke plan was om goederen van Amerika naar Europa te vervoeren en passagiers op de terugreis.

Bestaat de boot nog? Het bedrijf werd in 1934 failliet verklaard. Het werkte tot 1935 toen het stopte met handelen. De activa werden uiteindelijk verkocht aan de Holland America Line.

Vroeger hadden ze geen grote koffers met rollen maar moesten ze de koffers zelf opheffen en naar de boot dragen.

ik vond deze excursie erg interessant, het was beter dan verwacht. Geschiedenis is een deel van de reden waarom we hier allemaal zijn en het was een eer om de geschiedenis met mijn eigen ogen te kunnen zien.

 • Aya Cherkaoui, 5CM

In het Red Star Line-museum ben ik gebeten door het verhaal van families die de boot opstapten om naar Noord-Amerika te gaan leven. Meer dan twee miljoenen mensen maakten aan boord van de stoomschepen de oversteek van Antwerpen naar Noord-Amerika. Die miljoenen mensen waren op zoek naar een nieuwe toekomst en ze immigreerden door de aangroei van de bevolking in Europa, dat heeft geleid tot een tekort aan landbouwgrond.

Er was ook een overschot aan arbeidskrachten. Maar in Amerika was er nog veel landbouwgrond voor gebruik. De meeste mensen lieten alles achter voor het geld en de ‘Amerikaanse droom’, maar anderen hadden een religieuze of politieke reden. Meestal werd de vader voorop gestuurd en liet hij zijn familie achter, al die mensen die de boot binnen gingen, moesten eerst naar de dokter, omdat als ze ziek waren, konden ze de boot niet instappen.

 • Zeïneb Amazdouy, 5CM

Azra Tarhan, 5MO

Hier ben ik met mijn klasgenoten op uitstap in het museum over landverlaters. En dat is ook wie wij zijn. In het museum kan je verhalen van vluchtelingen vinden. – Youssef Kelzi, 5BOTE

De Red Star Line hield een geregelde dienst tussen Antwerpen en Noord-Amerika. In het begin ging het over olievervoer, maar daarna hebben ze zich geconcentreerd op personenvervoer omdat Amerika olie overvoer heeft verboden. De Red Star Line is eigenlijk niet de naam van een rederij, maar een handelsmerk.

De immigratie heeft ook een verhaal. Ongeveer twee miljoenen passagiers zijn met de Red Star Line-schip de oceaan overgestoken van Antwerpen naar Noord-Amerika. Hun verhaal, stond centraal in de tentoonstelling van het museum. Al deze foto’s, postkaarten, dagboeken, koffers en zelfs delen van de boot lieten ons zien wat deze families hadden meegemaakt.

Een belangrijke oorzaak van de immigranten was de bevolkingsgroei in Europa. Dat heeft geleid tot een tekort aan landbouwgrond. Tegelijkertijd was er een overschot aan mankracht omdat er alles met machines werkte. In Amerika was er net genoeg land en hadden ze arbeiders nodig. Voordat ze aan boord gingen en daar aankwamen, moesten ze ook medische keuring ondergaan. Als tijdens de medische keuring een ziekte of symptoom werd ontdekt, werd de immigrant onmiddellijk het land uitgezet.

 • Mohsine Es-Samari, 5CM
Geplaatst in uitstap | Reacties uitgeschakeld voor maandag 16 mei 2022 (1)

vrijdag 13 mei 2022

Leerrijke cultuurdag in Antwerpen

Op vrijdag 13 mei zijn we met heel 5TSO en 5ASO naar Antwerpen geweest.

We hebben eerst het MAS bezocht, het Museum Aan de Stroom. Nadien hebben we een boottocht gedaan. Tijdens de boottocht kregen we veel uitleg van een gids. Hij vertelde telkens wat we konden waarnemen als we naar links of rechts keken en kregen informatie over de haven bedrijven en -fabrieken.


Om af te sluiten zijn we naar het Red Star Line-Museum gegaan. Dat is een Museum waarin je je kan verdiepen in de verhalen van landverhuizers.

De familie Moel op de foto is een familie dat uit Oekraïne komt. De familie telt vier kinderen. Ze leven helaas zonder de vader, die is al in Amerika en stuurt geld naar de familie. Met dat geld kunnen ze naar Amerika gaan, maar het is wel een gevaarlijke reis. Ze nemen de trein tot in Antwerpen en dan nemen ze een boot van de Red Star Line. In Amerika moet je gezond zijn. Ita had een oogziekte, daardoor mocht zij niet in Amerika blijven. Haar moeder stuurt haar alleen terug. Ita verblijft weer zes jaar zonder haar familie in Antwerpen. Als ze na een tijdje weer door een dokter is gecontroleerd en ze  niet meer ziek is, vertrekt zij ook.

We konden zelfs de geur van mensen in die tijd rieken: zij geurden naar azijn en benzeen!

Het is allesbehalve een saai museum, waarbij je enkel naar dingen moest kijken, maar je kon ook echt luisteren naar verhalen via een koptelefoon, naar filmpjes kijken.

Het was zelfs een hele fijne, leerrijke uitstap.

 •  Kenza Frij, Kimberly Detobel en Eva Engonga Bekale, 5DVa
Geplaatst in uitstap | Reacties uitgeschakeld voor vrijdag 13 mei 2022

woensdag 11 mei 2022

Onze nieuwe directeur D. Biesemans in Signaal: “Ik probeer steeds de rust te bewaren”

 • interview: Bilal Aalioua (6ecmt), Selma Benaisa (6ecmt), Anissa Sahli (6ecwi)
Geplaatst in signaaltv | Reacties uitgeschakeld voor woensdag 11 mei 2022

maandag 9 mei 2022

Dit was onze uitstap naar Ieper:

Geplaatst in evenement | Reacties uitgeschakeld voor maandag 9 mei 2022

woensdag 27 april 2022

OP UITSTAP NAAR IEPER & SALIENT (2)

Een stad waar de oorlog alles heeft verwoest.
Een stad die ons de kans geeft om de gesneuvelden te herdenken.
Een stad waar alleen God weet wie daar begraven is.

Ieper…

Een stad vol herinneringen.

 • Firdaous Fayzi, 6WEWI

 

Toen ik op Tyne Cot aan-kwam, was ik verrast. De koude cijfers uit de les geven je geen idee hoeveel mensen er gedood zijn. Het is echt een park met veel witte graven en van sommige soldaten weten we niets. In het midden van het park staat een groot wit kruis met een zwart zwaard in het midden. Dit betekent dat hun graf voor elke religie geldt.

 • Yucheng Huang, 6WEWI

Het bezoek aan de begraafplaatsen is interessant. Het doen ons denken aan al die soldaten die omgekomen zijn tijdens de oorlog, aan al die moeilijke tijden, maar met veel herinneringen. Zelfs de soldaten die heel jong waren zijn omgekomen, ze hebben niet kunnen genieten van hun leven als we het doen. Het is indrukwekkend dat er zoveel oorlogskerkhoven zijn in de omgeving van de stad.

 • Amisha Kaur Nath, 6WEWI

 

 

Op Tyne Cot liggen duizenden soldaten die tijdens het Eerste Wereldoorlog gestorven zijn. We vonden het uitstap naar Ieper één van de beste die we ooit hebben gedaan. Het is een prachtige en aandoenlijke stad. We wisten niet dat er in België zo een mooie stad bestond. We hebben ook veel bijgeleerd over monumenten en personen van WOI. Dankzij dit uitstap hebben we nu een ander inzicht in het leven.

 • Ayoub El Ghajji, 6ECMT

De loopgraven zijn diep maar er  waren planken tijdens de Eerste Wereldoorlog zodat de soldaten hun voeten niet altijd in het modder moesten zetten. Er waren veel ziektes en ongedierte waaraan soldaten gingen sterven. Omdat de planken er niet meer zijn lijken ze nog dieper. Het was indrukwekkend dat ik de loopgraven in het echt heb kunnen zien.

 • Nadia Alves Mehmood, 6HW

 

 

 

 

Deze dag in Ieper was een leerzaam experiment. Zoveel geschiedenis met verschillende nationaliteiten in maar een stad. Zelfs al zijn we in België, we kunnen hier doden uit heel de wereld bezoeken.

 • Bader Mokhles, 6WEWI

Het bezoek aan de verschillende begraafplaatsen heeft ons doen beseffen dat het leven aan een zijden draadje hangt. De overleden soldaten waren bijna allemaal tieners. Ze hadden misschien dezelfde hobby’s als wij, gingen ook naar school, hadden vrienden. Maar een lang leven hebben ze niet genoten, noch van kleine momenten zoals samen lachen met je vrienden. Het maakt ons bewust van hoeveel geluk we hebben over iets dat we als vanzelfsprekend beschouwden. We moeten genieten van de momenten, hoe klein ook, alsof het je laatste zijn.

 • Anissa Sahli, 6EcWi & Sarah Rektouti, 6HW

Ik heb veel geleerd, zowel over Ieper, maar ook over haar geschiedenis. Van alle steden, musea enzovoort die ik in mijn schoolcarrière heb bezocht, waren Ieper, zijn museum en de plaatsen van herinnering, zoals hier de Ierse Vredestoren, de mooiste die ik al heb bezocht.

 • Selma Benaisa, 6ECMT
Geplaatst in evenement, uitstap | Reacties uitgeschakeld voor woensdag 27 april 2022

dinsdag 26 april 2022 (2)

OP UITSTAP NAAR IEPER & YPRES SALIENT

Christmas Truce 1914 Memorial

Voor mij is dit mooiste en meest symbolische plek: het ‘Christmas Truce 1914 Memorial’ in Mesen. Je kan voor onze groepsfoto een staande paal zien met een bal erop en een sjaal eromheen. Daaronder zien we verschillende ballen met namen van verschillende personen, als teken van herinnering en om eer te betonen aan de soldaten die daar vochten. Iets verder staan drie bunkers, die vandaag gesloten zijn. Er is zelfs een stukje loopgraaf te zien.

Er is een reden waarom die ballen daar zijn. De soldaten dachten in 1914 dat de oorlog voor kerst voorbij zou zijn. Maar op kerstdag had iedereen begrepen dat dat de oorlog nog lang zou duren. Sommige soldaten hebben beslist om mét de vijand een zalige kerst te vieren. Ze speelden voetbal tussen de loopgraven in ‘niemandsland’ en wisselden cadeaus uit. Dat alles was natuurlijk niet naar de zin van de legerleiding. Maar één dag hebben hier informele kerstbestanden plaatsgevonden.

 • Adil Benali, 5HW

Video

 • Samia El Hafidi, 5ECWI

Oorlog blijft angstaanjagende gedachte

Onze uitstap naar Ieper was zeer leerzaam. We hebben veel bijgeleerd. We hebben met onze blote ogen de uniformen, wapens, kanonnen en zoveel meer gezien. Dat was niet alles. We gingen ook naar twee befraafplaatsen: Tyne Cot Cemetery (Commonwealth)  en Langemark (Duitse militaire begraafplaats).

Op Tyne Cot Cemetery zijn soldaten begraven uit de hele wereld. Het is een prachtige plaats. De grafstenen zijn wit en schoon. Er zijn wel veel onbekende soldaten begraven. De Duitse begraafplaats in Langemark was helemaal anders. Daar liggen geen witte, maar donkergrijze grafstenen. Het ligt in de schaduw onder grote bomen.

Je hebt bij die twee begraafplaatsen een ander gevoel en er is een ander sfeer. Het is triestig om te zien hoeveel mensen van onze leeftijd gesneuveld zijn tijdens WOI. Het is ongelofelijk dat er zoveel gesneuvelden waren. De gedachte aan een oorlog is  angstaanjagend.

 • Sami Bhaidani, 5ECWI

Volwassenen verklaren de oorlog,

de jeugd mag vechten en sterven!

Tyne Cot Cemetery is een zeer grote begraafplaats met een terrein van ongeveer 35.000 m² die in Ieper plaatsvindt. Met onze klas zijn we het gaan bezoeken. Het is een Britse militaire begraafplaats waarbij de soldaten uit meerdere landen werden begraven. Er zijn 12.000 doden die begraven zijn en 35.000 namen op de muren waarvan er geen lichaam is gevonden. Deze begraafplaats werd na het oorlog gebouwd en pas op 1927 officieel ingewijd. Er waren soldaten die op onze leeftijd hadden gevochten voor hun land, wat heel dapper is omdat op dezelfde leeftijd ben ik in mijn bed de hele dag aan het rusten. Hiervoor voel ik me dankbaar dat ik niet moet vechten in een oorlog.

 • Safi Oz & Tanish Nath, 5WEWI

Ierse Vredestoren teken van verzoening vandaag

In juni 1917, tijdens de mijnenslag, verjagen Britse eenheden alle Duitsers uit Mesen. Ierland is dan nog Brits. Katholiele soldaten van de 16de Ierse Divisie vechten zij aan zij met de protestante soldaten van de 36ste Ulster Divisie. Aks gevolg van de Eerste Wereldoorlog is Ierland gesplitst. De Ierse Vredestoren symboliseert de hoop op verzoening vandaag tussen beide Ierse gemeenschappen.

De Vredestoren heeft de vorm van een traditionele ‘Round Tower’ en is gedeeltelijk gebouwd met stenen van een Iers armenhuis in Mullingar. De toren ligt te midden van het Ierse Vredespark, waar gedenktekens herinneren aan alle soldaten van het Ierse eiland die hier zijn gevallen. De toren is op 11 november 1998 ingehuldigd door de Ierse president Mary McAleese, de Britse koningin Elizabeth II en de Belgische koning Albert II.

Sindsdien worden hier ieder jaar op 11 november de doden herdacht. Na de splitsing van Ireland van Grote Brittannië, was er veel conflict tussen Noord en Zuid Ireland. Bijna 80 jaar later was het opgelost en dan hadden zij tijd om de vredestoren te bouwen.

 • Hrishav Karki – 5WEWI

Dit is de medische tas Van het Royal Army Medical Corps, te zien in het Flanders Fields Museum, dat we hebben bezocht, als een belangrijke herinnering.

Eén beeld zegt meer dan duizend woorden

Deze tas wordt ook” Shell Dressing Haversack” genoemd. Ze werd door de brancardiers gebruikt om een schaar, morfine, verbanden en ander materiaal in te steken, waarmee ze eerste hulp verleenden.

 • Assala Madi, 5wewi
Geplaatst in uitstap | Reacties uitgeschakeld voor dinsdag 26 april 2022 (2)

dinsdag 26 april 2022 (1)

       Het Jeugd Parlement Jeunesse 

6ASO ging op 19 april naar het Brussels Parlement om te zien hoe het Brussels Parlement in elkaar zit en om ervaring op te doen.

Aankomst aan het Brussels Parlement

In de parlementszaal werden de studenten verwelkomd en in drie groepen verdeeld: De Brouckère (links), Toison d’Or (rechts) en Kinepolis (midden). In elke groep zaten 27 leerlingen van verschillende scholen (Frans- en Nederlandstalig), de leerlingen werden eerste grondig ingelicht in verband met het verloop van de dag.

Eerst partijvergadering

Vervolgens gingen de leerlingen naar een vergaderzaal, waarbij elke groep zijn eigen vergaderzaal had. Daar kregen de leerlingen een brochure (Ordonnantie over de inclusiviteit van de Brusselse openbare ruimte) met daarin verschillende artikels. De brochure bestond uit 10 artikels over bepaalde thema’s, onder meer: dekolonisatie, kinderen en mindervaliden.  De leerlingen kregen instructies betreffende hun taak en hun positie ten opzichte van de artikels. De wetsartikelen werden aandachtig voorgelezen voordat de leerlingen terugkeerden naar de parlementszaal.

Plenaire zitting

De groepen moesten hun standpunten naar voren brengen, die tot discussies over de artikels leidden. Elke groep gaf zijn opinie gebaseerd op feiten. Om het woord te nemen moest de leerling zijn hand opsteken en de Eerste Minister bedanken dat hij hem het woord had gegeven voordat hij mocht spreken. Er waren ook koptelefoons voor degenen die geen Frans verstonden en andersom ook.

Lunchpauze

De leerlingen hadden een pauze van een uur om een luchtje te scheppen en ook om na te denken over argumenten voor toekomstige discussies.

Amendementen en stemming op het onderwerp van ordonnantie

De groepen moesten in hun vergaderzaal 3 amendementen voorbereiden en deze amendementen zorgvuldig kiezen om zoveel mogelijk stemmen te krijgen. De leerlingen moesten niet alleen amendementen ten gunste van henzelf schrijven, maar ook de andere groepen overtuigen. Zodra de amendementen waren geschreven, keerden de leerlingen terug naar de vergaderzaal waar zij gingen stemmen. Na een lange en intensieve dag, won Kinepolis (midden) met 2 van de 3 amendementen. 

Het was een zeer mooie dag met een aangename sfeer. Het beste moment van de dag was toen de leerlingen samen moesten werken om hun mening te overtuigen, ook al kenden ze elkaar niet.

 

 

 • Bilal Aalioua (6ecmt)
Geplaatst in evenement | Reacties uitgeschakeld voor dinsdag 26 april 2022 (1)

vrijdag 22 april 2022

Onvergetelijke 100 dagen

Onze laatste 100 dagen! Een dag waar we lang op gewacht hebben. Een dag waarop we allemaal samen plezier zouden hebben. Voor deze 100 dagen zouden we ons ook verkleden.

Dat heeft het voor mij nog leuker gemaakt. Onze kostuums kopen, ons schminken enzovoort: het is magisch. Alle klassen hadden zeer originele thema’s gekozen. Met mijn klas gingen we ons verkleden in de jaren 70 : Flower Power 🌸  De andere klassen gingen gekleed in 90’s, Peaky Blinders, traditionele kleding enz. Het is echt geweldig om te zien dat iedereen zich had ingezet voor de laatste 100 dagen.

De dag begint met ontbijt op de DJ-campus. Er is ruim keuze: cornflakes, eieren, pannenkoeken, yoghurt enz. Het ontbijt is erg goed, net als de sfeer. Alle klassen samen, iedereen lacht samen, oud-leraren komen hallo zeggen, er wordt gezongen, kortom, het ontbijt was een groot succes!

Net na het ontbijt gingen we samen wat foto’s maken. Want ja, we moeten een souvenir hebben aan onze mooie kostuums en vooral aan deze buitengewone dag. De volgende stap was bowlen. Het was een van de beste momenten van de dag. Er werd veel gelachen in de zaal, gedanst op de muziek. Het enige minpuntje is dat ik helaas niet gewonnen heb :(:(.

Na het bowlen, op naar het trampoline-park. We deden allemaal onze schoenen uit en twee seconden later stond iedereen zich uit te leven op de trampolines. Zelfs de leraren! Wat echt leuk was aan de dag was dat de leraren echt cool waren. Ze waren niet tegen ons aan het schreeuwen alsof we kinderen waren, maar ze hadden echt plezier met ons. In het trampolinepark deden we van alles : vechten, tikkertje, parcours, enz.

Ik denk dat het lang geleden is dat we zoveel plezier hebben gehad. We gingen terug naar onze kindertijd, toen we plezier hadden, lachten en nergens anders aan dachten. Na het trampolinepark was de dag nog niet voorbij. Iedereen ging naar Thurn & Taxis voor een teambuildingspel. De leraren hadden een heleboel spelletjes voorbereid die we in groepjes konden spelen. Het was echt een leuke activiteit. Iedereen was gehaast om te winnen en het was leuk om te zien dat voor een keer iedereen alles gaf.

En helaas eindigde hier onze mooie dag. Ik zal die dag nooit van mijn leven vergeten. Over een paar jaar, als ik terugkijk op mijn zesde jaar, zullen de laatste 100 dagen een van de dingen zijn waar ik direct aan denk. Het was echt leuk dat we allemaal samenkwamen om gewoon: plezier te maken. Dank aan de leraren die deze dag voor ons georganiseerd hebben! Het was een onvergetelijke dag.

 • Selma Benaisa, 6ECMT
Geplaatst in evenement | Reacties uitgeschakeld voor vrijdag 22 april 2022

woensdag 30 maart 2022 (2)

4VV solidair

Tijdens de “zinvolle voormiddag” maken de leerlingen van 4VVa met de restjes een voedselpakket voor de daklozen van het Maximiliaanpark in Brussel.

Mevrouw Van Der Mauten en leerlingbegeleidster Saloua hebben de leerlingen begeleid tijdens het maken van de voedselpakketten. Nadien zijn enkele leerlingen samen met mevrouw Saloua de restjes ook gaan delen.

Wat zit allemaal in het pakket?

 • soep
 • cake
 • pasta met spinazie en tomaten
 • pannenkoeken
 • bordje met fruitsla

Een groot dankjewel aan 4VV voor jullie goede daad, hartelijk bedankt aan mevrouwen Van Der Mauten en Saloua voor de begeleiding.

 

Geplaatst in evenement, recept | Reacties uitgeschakeld voor woensdag 30 maart 2022 (2)

woensdag 30 maart 2022 (1)

Quiz over SGI

 • camera & montage: Ernestina Addai en Yazmin Vandenhouwe – 5HW
Geplaatst in interview | Reacties uitgeschakeld voor woensdag 30 maart 2022 (1)

dinsdag 29 maart 2022 (7)

Ik heb 2 weken op een bouwwerf van klasse 8 (= meer dan €5.300.000) gewerkt. Ik vond dat een leuke stage want ik heb veel oplossingen moeten bedekken en kon dus wat ik op school heb geleerd, toepassen op mijn stageplaats. Axel Olivier J Joniaux – 5BOTE

 

Geplaatst in dagboek, evenement | Reacties uitgeschakeld voor dinsdag 29 maart 2022 (7)

dinsdag 29 maart 2022 (6)

Ik was op stage in een elektriciteitsbedrijf. De eerste uren moest ik toekijken en materialen brengen en kuisen. Na de middag hebben we plannen bekeken en de controle gedaan van stopcontactkabels, want er waren een paar fouten. Ik moest met kabels werken voor de stopcontacten, onder meer op het plafond. Ik moest de controle doen en meehelpen om kabels vast te zetten met een machine.

We hebben ook een alarm geplaatst op de werf want er was altijd een dief die de kabels kwam stelen. We moesten ook kabels tot de 8ste verdieping trekken en vastzetten. We hebben ook de kabels voor de lift vastgezet. Ik moest gaatjes in de muren maken zodat de kabels konden doorgaan. We moesten ook naar de Brico gaan om materiaal te gaan kopen.

Ik vond het niet leuk want van 6:30 tot 15 u op een werf werken is moeilijk. Ik was altijd moe, want het was altijd hard werken. Ik weet ook niks van elektriciteit daarom was het nog moeilijker en soms te saai. Soms moest ik heel de dag gewoon kabels vast zetten het was niet leuk.

 • Enes Kula – 5BOTE
Geplaatst in evenement | Reacties uitgeschakeld voor dinsdag 29 maart 2022 (6)

dinsdag 29 maart 2022 (5)

Ik moest beton bestellen door een plan te maken in Autocad.

Daarna moest ik een meting doen om te weten hoeveel materiaal (tegels, overgangsprofiel; siliconenvoeg, linoleum,…) de arbeiders ter plaatse nodig hadden. Ik moest een plan tekenen om een oplossing te vragen aan de architect. Ik moest de versterkingen van elke verdieping, van elk gebouw berekenen om te zien hoeveel er nodig waren. Ik moest de leidingen van gebouw A controleren door er water in te doen en te kijken of er water uit komt, daarna controleren of de waterafvoer + leidingen goed werken in heel gebouw A. Dat is niet mogelijk omdat er te veel druk in de leidingen zat.

Later moest ik controleren of alle liften 5 haken hadden, maar gebouw B had geen haken, de andere 5 gebouwen hadden alle haken nodig. Ik moest berekenen hoeveel beton er nodig was voor de parkeergarage.

Ik moest een grondplan maken van gebouw f verdieping 1, om te zien of er genoeg ruimte was om een trap te plaatsen. Ik moest controleren of er mortel zat tussen de kolommen op de begane grond, als dat zo was moest ik een schroevendraaier pakken en de mortel ertussen verwijderen.

Ik vond de stage erg leuk omdat ik veel geleerd heb zoals verschillende problemen oplossen, hoe een blowerdeur werkt en nog veel meer…

Maar ik zou niet graag op een bouwplaats werken omdat het arbeidsintensief is en daar hou ik niet van.

 • Zekeriya Usta – 5BOTE
Geplaatst in dagboek | Reacties uitgeschakeld voor dinsdag 29 maart 2022 (5)

dinsdag 29 maart 2022 (4)

Het was de eerste stage die ik in mijn leven heb gedaan en het was echt geweldig. Ik heb veel dingen geleerd zoals pleisteren, op hoogte werken etc. Het was een onvergetelijke ervaring. Met vriendelijke groet, Yagbasan Simon 6 BOTE

Geplaatst in dagboek, evenement | Reacties uitgeschakeld voor dinsdag 29 maart 2022 (4)

dinsdag 29 maart 2022 (3)

Ik ben op 14 maart begonnen aan mijn eerste stage voor bouwtechnieken op Brussel-NET. Het was een heel erg aangename stage, ik had leuke opdrachten gekregen en iedereen daar stond altijd klaar om me te helpen. Ik heb geleerd om creatief te zijn en om dynamisch te werken op de werf. Daarnaast heb ik gewerkt met een nieuw 3D-programma genaamd ArchiCAD. Waïl El Outmani – 6BOTE

Geplaatst in evenement | Reacties uitgeschakeld voor dinsdag 29 maart 2022 (3)

dinsdag 29 maart 2022 (2)

Het was nieuw voor mij om bij bejaarden te gaan werken. Ze waren aangenaam. Maar ik zou later niet in een woonzorgcentrum gaan werken. Omdat het personeel niet lief was. Ik ook veel geleerd, zoals een bed opmaken, eten geven etc.  Ik ben daar geweest met Mounia geweest, een klasgenote van mij. In het begin vond ik het niet leuk omdat ik niet wist wat ik moest doen. Maar de tweede week ging het beter.    Lamia Faouzi – 6GWW

Geplaatst in dagboek | Reacties uitgeschakeld voor dinsdag 29 maart 2022 (2)

dinsdag 29 maart 2022 (1)

Ik heb stage gedaan in het bedrijf TPMP in Groot-Bijgaarden. Ik mocht plannen maken in autocad van een rusthuis in Tienen en bureaus van het House of Talents. In het bedrijf heb ik geen zand gevonden.       Ilias Mhand, 6BOTE

Geplaatst in dagboek | Reacties uitgeschakeld voor dinsdag 29 maart 2022 (1)

maandag 28 maart 2022 (3)

Ik werk in een onthaalklasje. In het Sint-Pieterscollege., in de klas 0KKB bij juf Stephanie. Ik moet zorgen voor kindjes: ze helpen met eten geven, kindjes naar het toilet brengen, ze helpen met de jas aan- en uitdoen, na school alles opruimen. Ik doe dat graag. Ik vind kindjes heel leuk en later wil ik ook iets met kindjes doen. Zara Jaffar – 5GWW

Geplaatst in dagboek | Reacties uitgeschakeld voor maandag 28 maart 2022 (3)

maandag 28 maart 2022 (2)

Mijn stageplaats: Kinderdagverblijf Lutgardis

Ik heb twee weken stage gelopen bij baby’s van 6 maand tot 1 jaar. Het was een leerrijke stagetijd. Ik had een goeie band met het team van Lutgardis en met de baby’s en hun ouders.

 • Oumaima Bouloufa 5GWW
Geplaatst in dagboek, evenement | Reacties uitgeschakeld voor maandag 28 maart 2022 (2)

maandag 28 maart 2022 (1)

Vorige vrijdag was de laatste dag van onze stage in het woonzorgcentrum Quietas in Dilbeek. Ik heb een geweldig avontuur beleefd met mijn schoolcollega’s Hanae, Ismael en Mariam van 6GWW. We hebben ook veel geleerd van de zorgverleners 👩‍🏭 Dankzij deze ervaring zien we duidelijker wat we later willen doen!        Louisa El Atmani – 6GWW

Ik ben op stage in het kinderdagverblijf Lutgardis. Ik geef eten aan de kinderen, verluier ze en speel met hen. Ik vind het heel zeg leuk en interessant. Alicia Ostijn – 5GWW

Geplaatst in dagboek, evenement, fotoboek | Reacties uitgeschakeld voor maandag 28 maart 2022 (1)

woensdag 23 maart 2022 (2)

         Werkjes nakijken.

                                                           Lessen voorbereiden,

                                                       elke dag alles in goede banen.

                                                                 Vrolijk bij de deur.

                                                           Alle leerlingen een groet,

                                             ook al voel je jezelf een dag niet zo goed.

 

                                                  Je doet zoveel meer dan nakijken.

                                                                Ze dingen leren ,

                                                            jij staat er voor hen .

                                                Bent er al die keren dat er verdriet is.

                                                         Ze het leven even niet weten.

                                                               Door het vele piekeren.

                                                           De leerstof weer vergeten.

 

                                                           Niet alleen een leerkracht,

                                                        ook een vertrouwenspersoon.

                                                        Voor kinderen heel bijzonder.

                                                              Voor jezelf zo gewoon.

 • Nada Adahchour – 5HW
Geplaatst in poëzie | Reacties uitgeschakeld voor woensdag 23 maart 2022 (2)

woensdag 23 maart 2022 (1)

3ZoWe zet aan tot bewegen

De leerlingen van 3ZoWe werken voor het vak Zorg en Welzijn rond het thema ‘Fit in je sportpak’.

Ze leren over het bewegingsstelsel maar leren ook spelletjes aan om hun fijne en grove motoriek te oefenen. Ze bekijken de gezondheidsvoordelen van bewegen, de bewegingsdriehoek en de gezonde voeding.

Nu ze aan het einde van dit thema komen, willen ze ook hun medeleerlingen aanzetten om meer te bewegen. Hiervoor maakten ze zelf deze mooie posters:

Geplaatst in sport | Reacties uitgeschakeld voor woensdag 23 maart 2022 (1)

maandag 21 maart 2022 (6)

MIJN STAGE

We hebben de bruikbare vierkante meter van een stuk grond gemeten. En ik moest administratieve zaken doen. Zoals je kan zien, was er zand op één van de werkplaatsen.

 • Salim Pehlivan – 6BOTE

Ik doen mijn stage bij een elektriciteitsbedrijf in Brussel. Op de foto krijg ik een rondleiding van mijn stagebegeleider. Tot nu toe is het een hele fantastische stage.

 • Dauda Pascal Tarawally – 6BOTE
Geplaatst in dagboek | Reacties uitgeschakeld voor maandag 21 maart 2022 (6)