maandag 11 juni 2018

Migane van 5 C&M wint fotowedstrijd

Laureaat Internationaal Fotografisch Experiment

De gelukkige winnaar is dit jaar Migane Mwarabu van 5 C&M met deze foto. Voor het tweede jaar op rij is een foto van één van onze leerlingen geselecteerd als één van de tien beste foto’s.

De fotowedstrijd wordt door het Brussels hoofdstedelijk gewest georganiseerd voor leerlingen van alle Brusselse scholen. De doelstelling van de wedstrijd is om leerlingen te leren kijken naar het bijzondere van hun stad en ook om hun fotografische kunde te tonen.

Hartelijk proficiat Migane!

Geplaatst in evenement | Reacties uitgeschakeld voor maandag 11 juni 2018

donderdag 31 mei 2018

Zomerhotel gezocht voor onze Sint-Guido-legkippen

Bent u bereid om onze drie SGI-kippen een zomerhotel aan te bieden gedurende twee maanden? Aarzel dan geen seconde langer en grijp uw kans.

Zoals u wellicht weet, is de Itterbeekselaan de trotse eigenaar van een mooi aangelegde en goed onderhouden moestuin. Al het lekkers dat de moestuin biedt, wordt door de leerlingen gebruikt bij het bereiden van gerechten.

Bovendien kunnen we voor die heerlijke voedselbereidingen ook al jaren rekenen op onze sluwe kippen en hun uitgekookte eieren. Moestuin, kippen en IL zijn stilaan onlosmakelijk met elkaar verbonden.

Nu zijn kleine vakanties redelijk gemakkelijk te overbruggen omdat enkele dierenliefhebbers af en toe eens langskomen om de kippen te verzorgen. Maar een lange zomervakantie is een heel ander verhaal.

Uiteraard kan er voor kippenvoer gezorgd worden en u zal zelf natuurlijk kunnen genieten van smaakvolle, verse eieren. Het moment van de ‘overhandiging’ en de wijze van transport kunnen naderhand bekeken worden.

Ter info: hoe moet ik ‘mijn’ nieuwe kippen thuis introduceren?

 • Zet ze in een eigen hokje in de omgeving van je eigen toom (= haan met enkele kippen) zodat zij kunnen wennen aan elkaars geluiden.
 • Na een dag laat je de dieren bij elkaar. Doe dat liefst ’s avonds, als de kippen op stok zijn gegaan.
 • Zorg dat er genoeg ruimte voor jouw kippen is om zich terug te trekken.

U kan met al uw vragen terecht bij Dieter Biesemans
dieter.biesemans@sintguido.be

Geplaatst in tip | Reacties uitgeschakeld voor donderdag 31 mei 2018

vrijdag 25 mei 2018

Fietsen in Limburg

Op vrijdag 25 mei zijn wij op uitstap geweest naar Hasselt. Daar zijn we direct vertrokken naar de Grote Markt om de bezienswaardigheden te gidsen. Daarna zijn we nog naar de Virga Jesse-Basiliek en het woonhuis van Dr. Willems geweest. Op deze foto’s zie je Luca en Ijeoma leerlingen van 4T die ons hebben gegidst samen met Maria van 3 T die Ijeoma assisteerde. 

Fietsen 

In de namiddag zijn we gaan fietsen in de mooie landschap rond Hasselt, de Limburgse Kempen. We zijn eerst de fietsen gaan afhalen van het station en daarna hebben we gefietst tussen de bossen. We hebben ongeveer 20 km gefietst gespreid over 2 uur. We hebben hele mooie landschappen en tuinen gezien. De toppers voor mij waren  de Japanse tuin en de brug door het water. 

Voor sommige leerlingen en ook voor Oumaima was het heel moeilijk om deze fietstocht te maken omdat het ramadan was. Ze waren  aan het vasten,  hadden dorst en waren moe. We hebben het toch gedaan, en ik was heel fier op de anderen en op mezelf, het was wel een leuke activiteit zegt Oumaima.

 

Op de terugweg is er een meisje gevallen, gelukkig was het niet te ernstig maar ze had zich wel gekwetst. De trein kwam wel aan met meer dan 1 uur vertraging in Brussel. Het was zeer mooi en ik vond het een heel leuke reis. 

 

Farah El Yazidi, 3T

Het is daar heel mooi, er zijn mooie landschappen en we hebben prachtige foto’s genomen. Ik vond het een leuke dag zeker met de leerkrachten met wie we gegaan zijn, de beste leerkrachten voor ons.  

 • Hasan Plamada, 4T 

Hasselt is een leuke stad om te bezoeken. Ik vind dat iedereen een keer die stad moet gaan bezoeken. In de namiddag hebben wij gefietst. Dat was heel leuk en mooi.

Umar Rabbani, 4T
Wij hebben veel groene zones gezien. Het was een mooie uitstap.  

 • Soulaimane, 3T
  Ik hou enorm van de Japanse cultuur en was heel blij om  de Japanse tuin te kunnen bezoeken.

 

Geplaatst in uitstap | Reacties uitgeschakeld voor vrijdag 25 mei 2018

woensdag 23 mei 2018 (10)

Ook de VS doet mee!

Sta in bewondering voor de prachtige schilderijen van de leerlingen van de opleiding ‘Schilderwerken en Decoratie’.

Love boat 💓💓💓

Oh captain, my captain – Walt Whitman

Adventures are forever! ✈ 🛳

The brave men did not kill dragons. The brave men rode them (= De dapperen hebben geen draken gedood, ze reden ermee) 🔥

 • Jasmina Mani, 5HW voor signaaltv
Geplaatst in evenement | Reacties uitgeschakeld voor woensdag 23 mei 2018 (10)

woensdag 23 mei 2018 (9)

“Eerstejaars voelden zich voor het eerst GROOT

interview met campusdirecteur Thomas Donceel (DJ)

Hij is sympathiek en maakte voor signaaltv even tijd tussen zijn drukke agenda om ons op zijn bureau te ontvangen. Met een stralende Hanan, Elena en Oumaïma op de Dr. Jacobsstraat.

Wat is de bedoeling van deze infodag?

“Wij willen jongeren uitnodigen om kennis te maken met onze school en haar vele vestigingen. Daarom proberen we een gezellige omgeving te creëren en willen ook laten zien dat sporten belangrijk is voor onze school. Op ons sportfeest kan iedereen, ook de ‘ouderejaars’ muurklimmen en basketballen.”

“We houden intussen ook oudercontact voor het eerste, tweede en het vierde. Door informatie te geven over de studietoelagen, proberen we ouders financieel te steunen. De leerkrachten leggen ook uit hoe de leerlingen online boeken kunnen bestellen en er vinden natuurlijk ook inschrijvingen plaats.”

Wat is uw leukste moment van dit schooljaar?

“Op 20 april vond de sportdag plaats, maar niet voor de eerstejaars. Zij zouden die dag naar Koksijde gaan. Maar dat ging niet door. Nu was de school leeg en hadden de eerstejaars alles voor zich alleen. Ze hebben met water gespeeld, er werd extra fruit uitgedeeld. Zij voelden zich zo vrij als een vogeltje en dat maakte mij gelukkig om te zien. Je kon merken dat zij afscheid namen van hun kind zijn en dat ze anders leerden om te gaan. Want op die dag waren de eerstejaars niet meer de kleinsten op school. Zij voelden zich voor de eerste keer groot.”

Hoe bent u op de Dr. Jacobsstraat terecht gekomen?

“Drie jaar geleden heb ik ontslag genomen van mijn job in de privésector. Ik begon nadien te solliciteren en heb ik het Sint-Guido-Instituut gebeld om hier te komen werken als leerkracht. Sint-Guido heeft mij een kans gegeven. Net als wij het dagelijks doen met onze collega’s en leerlingen.”

Veel succes en tot binnenkort!

– Elena (5HW), Hanan (6HW) en Oumaima (5EcWi)

Geplaatst in interview | Reacties uitgeschakeld voor woensdag 23 mei 2018 (9)

woensdag 23 mei 2018 (8)

Geslaagde infodag op SAP

Deze foto’s geven een indruk van de vele activiteiten en standjes aan het Sainte-Adresseplein tijdens onze opendeurdag. En ja, jullie zijn vanavond nog steeds welkom om langs te komen.

 • Hind, Philomena, Roumayssa en Vanessa, 5 en 6 ASO
Geplaatst in (beeld)verhaal, evenement | Reacties uitgeschakeld voor woensdag 23 mei 2018 (8)

woensdag 23 mei 2018 (7)

“Het allerleukste moet nog komen”

interview van campusdirecteur Dieter Biesemans (IL)

Het is best druk voor een campusbaas op de opendeurdag van de school. Toch wisten wij de vestigingsdirecteur te strikken van de campus Itterbeekselaan.

Waarom deze open deur en infodag?

“De bedoeling van deze namiddag is om zo veel mogelijk leerlingen van buiten onze school tot hier te krijgen zodat zij kunnen zien en voelen wat voor school Sint-Guido is,  informatie krijgen over de mogelijke richtingen die hier zijn, maar natuurlijk ook om onze eigen leerlingen te informeren zodat ze naar volgend jaar een goede keuze kunnen maken.”

Wat is voor u het leukste moment geweest van dit schooljaar?

“Ik heb al vele leuke momenten meegemaakt, maar hoop dat het allerleukste nog moet komen.”

Hoe bent u hier terecht gekomen?

“Ik heb 12 jaar geleden gesolliciteerd voor een baan in het onderwijs bij verschillende scholen. en opeens kreeg ik een mailtje van de toenmalige directeur, de heer Vandermot met de vraag of ik kon langskomen voor een sollicitatiegesprek. Toen kon ik beginnen als leraar. En voilà, na 12 jaar voor de klas, ben ik nu campusverantwoordelijke op de Itterbeekselaan.”

Bedankt voor het korte interview

– Sarah De Leener (5EcMt), Nicky Melidis en Hasina Rasuli (5WeWi)

Geplaatst in interview | Reacties uitgeschakeld voor woensdag 23 mei 2018 (7)

woensdag 23 mei 2018 (6)

Pakkend en boeiend

Gisteren, dinsdag 22 mei, zijn wij van 6 ASO & TSO naar de Vlaamse Ardennen, Kortrijk en  de begraafplaats Tyne Cot in de buurt van Ieper geweest voor een pakkende en zeer leerrijke dag.

Het was tegelijk een sportieve uitstap en een studie van de geologie van de Vlaamse Ardennen (als excursie bijde lessen aardrijkskunde).

Na een uurtje rijden kwamen we in het zonnige Ieper aan. Daar beleefden de leerlingen een dagje in de sfeer van de Eerste Wereldoorlog. We hadden een bundel die we moesten oplossen. Sommigen stelden ook hun onderzoekscompetentie voor over de Eerste Wereldoorlog.

Het was alles samen een leerrijk maar vermoeiende dag. De zon was zeker een meerwaarde en iedereen had het naar zijn zin. Wie niet mee was, heeft zeker iets gemist.

 • Ramize en Amber, 6ASO
Geplaatst in uitstap | Reacties uitgeschakeld voor woensdag 23 mei 2018 (6)

woensdag 23 mei 2018 (5)

Hanan (6ASO), Oumaima (5EcWi) en Elena (5HW) heten jullie van harte welkom op de Dokter Jacobsstraat tijdens deze opendeurdag van het Sint-Guido-Instituut. We staan met onze standje in lokaal C-206 tot 19 uur vanavond. Jullie zijn altijd welkom!

Geplaatst in evenement | Reacties uitgeschakeld voor woensdag 23 mei 2018 (5)

woensdag 23 mei 2018 (4)

Dit is ons team: Philomena, Ramize, Amber, Roumayssa, Vanessa en Hind uit 5 en 6 HW. En we heten jullie van harte welkom in lokaal S-306 aan het Sainte-Adresseplein in Anderlecht. We staan hier zeker nog tot 19 uur. Tot straks.

Geplaatst in evenement | Reacties uitgeschakeld voor woensdag 23 mei 2018 (4)

woensdag 23 mei 2018 (3)

Wij zijn (van links naar rechts) Tabarek Hamid (5WeWi), Jasmina Mani (5Hw), Aysen Akar (5EcMt) en Tahir Saglam (5Wet) en heten jullie van harte welkom op de open dag op de Verheydenstraat. Wij staan met ons standje in VD-102. We staan hier tot 19 uur vanavond. Iedereen is zéér welkom!

Geplaatst in evenement | Reacties uitgeschakeld voor woensdag 23 mei 2018 (3)

woensdag 23 mei 2018 (2)

Wij, dat zijn Sarah De Leener (5EcMt), Nicky Melidis (5WeWi)  en Hasina Rasuli (5WeWi), heten jullie van harte welkom op de Itterbeekselaan tijdens deze opendeurdag. We staan met ons standje in klaslokaal L107 om aan iedereen signaaltv te presenteren. We staan hier tot 19 uur vanavond. Iedereen van harte welkom!

Geplaatst in evenement | Reacties uitgeschakeld voor woensdag 23 mei 2018 (2)

woensdag 23 mei 2018 (1)

Buurtambassadeurs 2018

Wij hebben ons goed geamuseerd bij het maken van deze korte film over het erfgoed in onze schoolbuurt. En hopelijk kan u dat ook zien.

6ASO van het Sint-Guido-Instituut neemt u graag mee naar het Porseleinstraatje, het Erasmushuis en -tuin, de Sint-Guidokerk, het Dapperheidsplein en het metrostation Sint-Guido.

 • 6ASO, met dank aan mijnheer Hans van Erfgoedklassen
Geplaatst in evenement, signaaltv, uitstap | Reacties uitgeschakeld voor woensdag 23 mei 2018 (1)

dinsdag 22 mei 2018

Heb mijn leerlingen beloofd om 1 dag mee de ramadan te doen om te weten hoe zij zich de komende weken voelen.

Hier gaan we dus…

Het is 2 u.48 ’s ochtends: ben klaar voor een stevig ontbijt….

Alles opgegeten. Zit met het gevoel dat we veel te veel gegeten hebben 🙂

Al hun tips gevolgd: veel drinken… eieren eten…

Nu nog even verderslapen en nadien vandaag niet meer eten tot 21 u. 30.

Groetjes

– Marieke Peeters

Geplaatst in dagboek | Reacties uitgeschakeld voor dinsdag 22 mei 2018

woensdag 16 mei 2018 (8)

Mijn mooiste herinnering aan het schooljaar 2017-2018:

Een leuke werkvergadering op de leerlingenraad 🍕

– Roumayssa Azam, 5 Hw

Geplaatst in dagboek | Reacties uitgeschakeld voor woensdag 16 mei 2018 (8)

woensdag 16 mei 2018 (7)

Mijn mooiste herinnering aan het schooljaar 2017-2018

Mijn leukste herinnering is de 3-daagse reis naar Londen. Hier sta ik aan de Theems met één hoek van de Tower en een andere van Tower Bridge op de achtergrond.

– Elena Petrescu, 5 HW

Geplaatst in dagboek | Reacties uitgeschakeld voor woensdag 16 mei 2018 (7)

woensdag 16 mei 2018 (6)

Mijn mooiste herinnering aan het schooljaar 2017-2018:

In oktober hebben wij met ons drieën, Oumaïma, Nohely en Imane, voor de les geschiedenis een bezoek gebracht aan de Congreszuil in Brussel. 😄

– Oumaïma Bahri, 5 EcWi

Geplaatst in dagboek | Reacties uitgeschakeld voor woensdag 16 mei 2018 (6)

woensdag 16 mei 2018 (5)

Mijn mooiste herinnering aan het schooljaar 2017-2018:

Etenstijd is altijd mijn mooiste herinnering van de dag😄

– Nohely De Aza Ramirez, 5 EcMt

Geplaatst in dagboek | Reacties uitgeschakeld voor woensdag 16 mei 2018 (5)

woensdag 16 mei 2018 (4)

Mijn mooiste herinnering aan het schooljaar 2017-2018:

Onze uitstap naar Coca-Cola met onze klas. Het was een heel leerrijk ervaring: “Without Coca-Cola life is unthinkable”

 • Sarah De Leener, 5EcMt
Geplaatst in dagboek | Reacties uitgeschakeld voor woensdag 16 mei 2018 (4)

woensdag 16 mei 2018 (3)

Mijn mooiste herinnering aan het schooljaar 2017-2018:

Onze trip naar London was heel leuk, ook en vooral dankzij mijn lieve klasgenoten. Ik koos voor deze foto omdat ons gastgezin heel lief en vriendelijk was. Het was ook leuk om met Sarah, Aysen en Jasmina in een gastgezin te logeren in Polard Hill buiten het stadscentrum. Wij staan op de foto naast Keisha, haar familie komt uit Jamaïca.

– Nicky Melidis 5 WeWi

Geplaatst in dagboek | Reacties uitgeschakeld voor woensdag 16 mei 2018 (3)

woensdag 16 mei 2018 (2)

Mijn mooiste herinnering aan het schooljaar 2017-2018:

Image result for the london dungeon

I’m Jack the Ripper. I love women. I caused terror throughout London.

Mijn grappigste en meest angstaanjagende moment van dit schooljaar is het bezoek aan de London Dungeon. Als je ooit naar London gaat, dan mag je dit zeker niet missen. In de London Dungeon kan je een tocht maken door meer dan 1.000 jaar Londense gruwelijke geschiedenis. Met live acteurs, duizelingwekkende routes en verontrustende realistische modellen die het duistere verleden van Londen tot leven brengen.
– Jasmina Mani, 5HW
Geplaatst in dagboek | Reacties uitgeschakeld voor woensdag 16 mei 2018 (2)

woensdag 16 mei 2018 (1)

Mijn mooiste herinnering aan het schooljaar 2017-2018:

“A bad day in London is still better than a bad day anywhere else”

“Discipline is the bridge between goals and accomplishments”

“Her appearance was formidable, her manner – well, it was like talking to St. Paul’s Cathedral”

 • Philomina Nana-Owusu, 5Hw
Geplaatst in dagboek | Reacties uitgeschakeld voor woensdag 16 mei 2018 (1)

dinsdag 15 mei 2018

Londen 2018

Dit is mijn filmpje van onze pedagogische uitstap naar Londen. Gefilmd met mijn Canon EOS 700D-camera. Ik heb het zelf gemonteerd.

 • Tahir Saglam, 5 WeWi
Geplaatst in uitstap | Reacties uitgeschakeld voor dinsdag 15 mei 2018

maandag 14 mei 2018

Dit is het recept voor een heerlijk hoofdgerecht uit mijn land Irak

Kip Biryani

Wat heb je nodig? (voor grote eters!)

3 kilo basmatirijst
3 kilo kippenbouten
1 pond amandelen
2 zakken rozijnen
150 gram kardemon
1 kilo diepvries doperwten
1 zak winterwortels
1 pond uien
1 pond aardappels om te bakken
4 bakken champignons

Bereiding:

De kip wassen en in ruim water laten koken tot ze gaar is.
De rijst 10 minuten laten zwellen in lauw warm water en zout.
De kip uit de pan halen en het water gebruiken om de rijst in te laten koken.
De wortels raspen. Als de rijst beetgaar is, voeg je de geraspte wortel toe.
Zout en kerrie toevoegen. De kardemon malen.
Doperwten licht verwarmen dan de kip erbovenop.
Voeg de kardemon toe en leg alles bovenop de rijst.
Champignons  en uien klein snijden, bakken en ook bij de rijst doen.
Tot slot kan je alles goed gaan mengen en presenteren op een mooie schaal.

Smakelijk!

 • Tabarek Hamid, 5WeWi
Geplaatst in recept | Reacties uitgeschakeld voor maandag 14 mei 2018

woensdag 9 mei 2018 (3)

Naar aanleiding van de Europadag vandaag is de rechterhand van onze permanent vertegenwoordiger (ambassadeur) bij de Europese Unie, Nico Van Dijck, heel boeiend komen praten over de toekomst van Europa voor de leerlingen van 6ASO, TSO en 7INV,VEB.

Geplaatst in evenement | Reacties uitgeschakeld voor woensdag 9 mei 2018 (3)