maandag 20 juni 2022

De winnaars van de TikTok-wedstrijd

Dit zijn de winnaars van de TikTok-wedstrijd die op de campus Dokter Jacob werd georganiseerd: Ben Abbou Daoued (3 EW), Iman El Amrati (3 EW), Andy Tasia (4 Wet) en Patrick Preda (4 ECWI – niet op de foto).

Een dikke proficiat voor alle winnaars! Ze ontvangen allen een mooie cadeaubon!

Geplaatst in evenement | Reacties uitgeschakeld voor maandag 20 juni 2022

dinsdag 14 juni 2022

Kleuterpicknick met ZOWE

De leerlingen van 3 ZOWE bereidde onder leiding van Mevrouw Van Der Mauten, mevrouw Brahaj en mevrouw Van Den Bossche vorige week met veel liefde de kleuterpicknick voor het Nederlandstalige school GBS 13.

De twee klassen hadden beide rond verschillende thema’s gewerkt.

3ZOWEa rond thema diertjes en 3ZOWEb rond thema ‘Disney’. Ze hebben hiervoor ook versieringen voor gemaakt in de klas rond de thema’s.

De kleuters hebben volop genoten van de hapjes, drankjes, versiering en de activiteiten!

De school was in de wolken: ”Het was super georganiseerd, onze kleutertjes hebben genoten en jullie zijn volgend jaar opnieuw welkom!”

Enkele sfeerfoto’s:

Geplaatst in dagboek, evenement | Reacties uitgeschakeld voor dinsdag 14 juni 2022

woensdag 8 juni 2022

Gezellig eten met thuislozen

De leerlingen van 2Bb gingen samen met mevrouw Brahaj naar Puerto in Brussel in kader van  het thema ‘ armoede ‘

Wat deden we daar?

 • pannenkoeken gemaakt voor de thuislozen
 • kledij en accessoires verzameld op school en daar gegeven
 • de mensen naar hun woonst begeleid
 • pannenkoeken naar een WZC = woonzorgcentrum gebracht

We hebben daar een leuke voormiddag gehad, we werden zeer hard bedankt voor het initiatief.

Zeker voor herhaling vatbaar!

Geplaatst in evenement | Reacties uitgeschakeld voor woensdag 8 juni 2022

woensdag 1 juni 2022 (3)

Tips voor succesvolle examens

1. Probeer jezelf te kalmeren.

Het is goed om je te laten realiseren dat je, als je vaak genoeg aanwezig bent geweest en een redelijke aantal opdrachten hebt gedaan, al een heleboel kennis hebt opgedaan. Deze kennisbasis zal je helpen tijdens het examen.

2. Stel vast welk materiaal je moet bestuderen.

De meeste examens hebben betrekking op specifieke onderwerpen en studiestof, en het is belangrijk om te weten welke stof of onderdelen je wilt bestuderen. Anders gebruik je mogelijk je kostbare studietijd voor de verkeerde dingen.

3. Maak een studieplan.

Het lijkt misschien een eenvoudige taak, maar mensen die een gedetailleerd studieplan maken hebben het vaak gemakkelijker tijdens het studeren, en ontdekken dat ze meer tijd overhouden om te ontspannen en relaxen. Bij het maken van een studieplan moet je rekening houden met de hoeveelheid tijd die je nog hebt vóór het examen.

4. Bepaal je studiemethodes.

Studiemethodes gaan over het gebruik van kleuren, foto’s, brainstormsessies en mind maps. Sommige mensen leren en onthouden dingen beter als ze in bepaalde kleuren staan, terwijl andere mensen zich misschien diagrammen en afbeeldingen gemakkelijker herinneren. Gebruik hiervoor de methode die voor jezelf het beste werkt; zolang het effectief is, maakt het niet uit wat het is.

5. Maak aantekeningen en stel vragen.

Het is nooit te laat voor vragen, en de lessen voor het examen zijn meestal een herhaling, wat precies is wat je nodig hebt. Als je aan het studeren bent en een onderdeel tegenkomt dat je niet begrijpt, schrijf het dan op. Stel je leraar vragen tijdens de les of op een ander geschikt moment. En maak je geen zorgen – je bent niet dom omdat je vragen stelt. Vragen betekenen dat je actief oplet en dat je leert.

6. Zoek naar de juiste leermiddelen. Je leerboek, notities, online bronnen, klasgenoten, leraren en eventueel de mensen bij je thuis, kunnen allemaal van nut zijn als vraagbaak. Vooral eerdere opdrachten zijn goed, omdat van sommige proefwerken de vragen rechtstreeks zijn afgeleid uit het huiswerk.

7. Vraag om hulp. Je krijgt geen bonuspunten door alles maar alleen te doen. Klasgenoten kunnen nuttig zijn bij het studeren, maar kies iemand die je echt wil hebben, en niet die vriend waar je vooral mee kunt lachen. 8. Probeer zo veel mogelijk te onthouden.

De sleutel tot topprestaties is de mogelijkheid om alle relevante stof te onthouden. Er zijn trucjes om je te helpen bij het onthouden van dingen, ook wel geheugensteuntjes. Denk bijvoorbeeld aan poëtische of rijmende geheugensteuntjes voor auditieve leerlingen, visuele beelden en fantasie voor de visuele leerder, dans of beweging voor de kinesthetische leerling (omdat spieren een geheugen hebben), of een combinatie van deze. Herhaling is een andere vorm van memoriseren die meestal wordt gebruikt.

9. Voeg ongemerkt studietijd toe aan je dag.

Korte, herhaalde studiesessies zijn vaak effectiever dan lang achter elkaar studeren. Lees studiestof tijdens de huiswerkuren of neem de extra tijd tijdens de lunch.

10. Beloon jezelf.

Het kan helpen om te kunnen toewerken naar een beloning voor het verwezenlijken van je doel. Zorg dat je beloningen klaar hebt voor studiemijlpalen en behaalde resultaten, waarbij de waarde die jij eraan toekent toeneemt.

11. Zorg dat je alles op orde hebt voor het proefwerk.

Zorg ervoor dat je de avond van tevoren alles klaar legt voor het proefwerk. Als je een HB-potlood, een rekenmachine, een Duits woordenboek of eventuele andere benodigdheden nodig hebt, dan moet je die klaar hebben liggen. Hoe beter je voorbereid bent, hoe rustiger je zult worden, en hoe groter de kans dat je goed kunt presteren. Zorg dat je wekker is ingesteld, zodat je je zal verslapen.

12. Eet goed.

Goede voeding is essentieel voor optimaal denkvermogen. Houd je verre van zoet en vet eten, zoals ijs en koekjes. Vervang zoete dranken door een koel glas water, vers sap of melk.

13. Zorg voor voldoende slaap vóór de grote dag.

Deze stap is zeer belangrijk en kan niet worden overgeslagen. Zonder slaap zakken je kansen om het goed te doen op het proefwerk erg snel, omdat je hersenen zich niet kunnen concentreren op wat er gedaan moet worden.

· Als je niet kunt slapen, neem dan wat warme melk of thee, maar zeker geen cafeïne!

· Veranderen niets aan je slaappatroon. Ga op een gewone tijd naar bed, om je dag-/nachtritme niet te verstoren.

14. Zorg dat je op tijd klaar bent voor het proefwerk.

Zet je wekker ’s ochtends; zorg dat je op tijd of zelfs een paar minuten te vroeg arriveert. Als het een examen is waarvoor registratie, inschrijfgeld, identificatie en dergelijke vereist is, trek daar dan extra tijd voor uit.

 • Kimberley Houbion De Vilder, 5HW en Hafsat Mahmoud, 6HW
Geplaatst in tip | Reacties uitgeschakeld voor woensdag 1 juni 2022 (3)

woensdag 1 juni 2022 (2)

Mijn favoriete schilderij

Dit schilderij heet ‘de Schreeuw’. Gemaakt door de Noorse kunstschilder en graficus Edvard Munch. Door de karakter op het schilderij zien we dat er een schreeuw wordt uitgedrukt. Je ziet een kind die verbaast kijkt, dit heeft hij in een uitleg over het schilderij verteld. Het is een werk dat hij schilderde nadat hij tijdens een wandeling een angstvisioen kreeg.

“Ik liep met twee vrienden langs de weg – toen ging de zon onder – de hemel werd plotseling bloedrood – ik bleef staan, leunde-doodmoe op het hekwerk – boven de blauwzwarte fjord en de stad lagen bloed en tongen van vuur – mijn vrienden liepen door en ik stond nog steeds te trillen van angst – en ik voelde, dat er een grote, oneindige schreeuw door de natuur ging.”

Op de achtergrond van het schilderij is de silhouet van de stad Oslo zichtbaar, terwijl op de voorgrond een figuur de handen om het hoofd slaat, vasthoudt en schreeuwt. Maar ook het landschap, de natuur schreeuwt. De trillingen verspreiden zich overal.

 • Ines Bouraq, 5HW
Geplaatst in tekening | Reacties uitgeschakeld voor woensdag 1 juni 2022 (2)

woensdag 1 juni 2022 (1)

Lekkere brownies voor 8 personen

De ingrediënten dat je nodig hebt:

 • 200 g donkere chocolade
 • 50 g bloem
 • 20 g amandelpoeder
 • 3 eieren
 • 130 g suiker of vanillesuiker
 • 130 g boter

Materiaal:

 • 1 ruim bakblik
 • 1 vel bakpapier

BEREIDINGSWIJZE

 1. Neem een glazen mengkom en een diepe pot of pan waarin je de kom kan hangen.
 2. Weeg de chocolade en breek hem in stukjes in de mengschaal. Weeg ook de boter, snij de margarine in blokjes en doe deze bij de chocoladestukjes.
 3. Vul de pot of pan met een bodempje water en zet hem op een zacht vuur. Hang de glazen kom met chocolade en boter in het water.
 4. Laat de chocolade en de boter smelten. Roer af en toe even.
 5. Breek de eieren in een tweede mengschaal. Weeg de suiker en strooi hem bij de eieren. Roer het mengsel los met de garde.
 6. Schenk het gesmolten mengsel van chocolade en boter bij de eieren met suiker en roer met de garde.
 7. Weeg de bloem en het amandelpoeder. Voeg beide bij het chocolademengsel en roer tot je een egaal browniebeslag krijgt.
 8. Verwarm de oven voor tot 170°C.
 9. Smeer enkele likjes boter over de bodem van het bakblik, en bedek de bodem en de zijkanten met een vel bakpapier. De boter helpt het papier te fixeren.
 10. Schep het browniebeslag in het bakblik tot je een laag van 2 tot 3 centimeter dik hebt. Strijk het oppervlak glad.
 11. Bak het beslag gedurende 25 minuten in de voorverwarmde oven.
 12. Laat het gebak afkoelen.
 13. Hef het browniegebak uit de vorm en snij de opstaande randen weg met een groot scherp mes.
 14. Snij het gebak in gelijke vierkantjes van ongeveer 5 bij 5 centimeter. Het hart van de brownies moet mals zijn.
 15. Bewaar de brownies in een afgesloten koekjestrommel.

En geniet van jullie heerlijke brownies.

 • Iman Hajji, 5HW
Geplaatst in recept | Reacties uitgeschakeld voor woensdag 1 juni 2022 (1)

dinsdag 31 mei 2022

Koreaanse Corn dog

Ingrediënten:

– 3 worsten
– 1 aardappel
– 1/2 kopje broodkruim
– 3 plakjes kaas
– 5/8 kopje water

hulpmiddelen en kruiden

– 1 tl actieve droge gist
– 1 kopje bloem
– 1 el maïszetmeel
– 1/4 tl zout
– 1 el suiker

bereiding:

Prik de houten eetstokjes in de worstjes of mozzarella sticks. Je kan ook een combinatie maken van worstjes, mozzarella en een mix van de twee.

Laat de worsten en mozzarella sticks uitlekken op een theedoek. Plaats ze vervolgens in de koelkast. Begin nu aan je beslag.

Voeg bloem, suiker, zout en bakpoeder toe in een grote kom. Roer tot je een vaste massa krijgt. Voeg nu ook je melk en boter toe. Klop de ingrediënten samen met een garde tot het een gladde massa. Het beslag moet tijdens deze stap dik en plakkerig zijn. Wanneer je de garde optilt, mag het er niet vanaf lopen. Zorg ervoor dat je ei en melk rechtstreeks uit de koelkast gebruikt, zodat het beslag koud is. Is het erg warm in je keuken? Zet het beslag dan even in de koelkast om het koud te krijgen.

Giet het beslag in een grote vorm. Dit maakt het gemakkelijker om de hele hotdog in één keer te coaten. Strooi de panko in een andere grote vorm.

Giet nu de olie in een frituurpan. Zorg dat er voldoende olie is zodat deze diep genoeg is om de hele hotdog te bedekken. Breng de olie tot ongeveer 170 °C.

Haal je spiesjes nu boven. Om juist te coaten draai je de hotdog een paar keer in het beslag tot het volledig bedekt is. Je mag hier ook je vingers gebruiken om het beslag gelijkmatig te verdelen.

Rol de hotdog door het paneermeel. Terwijl het plakkerige beslag een deel van de broodkruimels opneemt, mag je er met je hand extra paneermeel over strooien. Werk snel en efficiënt en herhaal deze handeling tot alle hotdogs bedekt zijn met beslag en paneermeel.

Voeg 2 à 3 hotdogs toe aan de hete olie. Bak een paar minuten aan beide kanten tot het beslag goudbruin ziet en volledig gaar is.

Bestrooi hotdogs met suiker, zout en kruiden naar keuze.

Serveer met mosterd en ketchup. Smakelijk!

 • Iman Zarou, 5HW
Geplaatst in recept | Reacties uitgeschakeld voor dinsdag 31 mei 2022

woensdag 25 mei 2022 (3)

Smeltende wafels

Dit is het recept van smeltende wafels die iedereen kan maken omdat ze simpel zijn:

De benodigdheden van dit heerlijke recept zijn de volgende:

· 3 eieren

· 500 g bloem

· 30 g suiker

· 500 ml melk

· 250 ml water

· 100 g gesmolten boter

· 1 snufje zout

Meng eerst de eidooiers, boter, suiker en zout met elkaar.

Nadien voeg je de bloem er aan toe en moet je goed mengen om klonters te voorkomen.

Na deze stap zal je je water en je sneeuwwitte eieren toevoegen.

Laat het deeg 30 minuten rusten en dan kan je ze bakken in een wafelijzer.

Wanneer het klaar is, leg je er van alles op.

Smakelijk!

 • Yasmine Ouriaghil Sadik, 5HW
Geplaatst in evenement, recept | Reacties uitgeschakeld voor woensdag 25 mei 2022 (3)

woensdag 25 mei 2022 (2)

mijn reis naar Oostenrijk met Erasmus+

Video (9)

Het was de eerste reis die ik met de school heb gemaakt en ik zal ze zeker nooit vergeten! Dank u wel aan iedereen voor de geweldige reis <3

Geplaatst in evenement, signaaltv | Reacties uitgeschakeld voor woensdag 25 mei 2022 (2)

woensdag 25 mei 2022 (1)

Cake basisrecept

Ingrediënten

 • 240 g suiker
 • 240g boter
 • 280g zelfrijzende bakmeel
 • 1 zakje vanille suiker
 • snufje zout
 • 4 grote eieren

Benodigdheden

 • Mixer
 • Cakevorm van ca. 30 cm
 • Bakpapier
 • Zeef

Bereiding

Verwarm de oven op 175 graden. Vet een bakvorm goed in en leg eventueel een velletje bakpapier op de bodem, hierdoor gaat hij er makkelijker uit. Mix de suiker met de vanillesuiker en boter romig. Mix een voor een de eieren er door. Zeef het zelfrijzend bakmeel met een snufje zout er bij. Spatel of mix nog een keer goed door.

Doe het cakebeslag in de bakvorm. Zet de cakevorm ca. 60 minuten in de oven tot hij mooi gerezen en gaar is. Controleer met een prikker of de cake er droog en schoon uit komt.

Tip: Zorg dat alle ingrediënten voor de cake op dezelfde temperatuur zijn en voeg ze beetje bij beetje toe om schiften te voorkomen.

Smakelijk!

 • Ernestina Addai, 5HW
Geplaatst in evenement, recept | Reacties uitgeschakeld voor woensdag 25 mei 2022 (1)

dinsdag 24 mei 2022

LEKKERE TIRAMISU MET SPECULAAS

ingrediënten

 • 125 gr speculaaskoekjes
 • 250 gram Mascarpone
 • sterke koffie
 • 2 eierdooiers
 • 1eiwit
 • 50 gr bloemsuiker
 • 2 el Amaretto
 • Cacaopoeder of speculaascrumble

bereiding

 1. Maak sterke koffie. Gebruik hiervoor 1 maatje koffie per kopje
 2. Splits de eieren en hou het eiwit van 1 ei apart
 3. Meng vervolgens met een mixer de 2 eierdooiers, de bloemsuiker en de Amaretto tot een luchtig beslag. Dit mengsel moet een lichte kleur hebben
 4. Voeg de mascarpone toe en mix alles tot een glad geheel
 5. Klop het eiwit stijf en schep dit voorzichtig met een houten lepel onder de mascarponecrème. Klop de lepel niet af op de rand van de kom, want zo klopt u de lucht uit het opgeklopt eiwit
 6. Dompel de speculaasjes één voor één in de koffie maar niet te lang: ze moeten nog een beetje krokant zijn
 7. Leg ze op de bodem van een kom. Bedek de speculaasjes met een laag mascarponecrème. Hierop komt dan weer een laag met koffie doordrenkte speculaasjes en vervolgens weer een laag crème.
 8. Herhaal dat dan nog een keer
 9. Zet de tiramisu 4 uur in de koelkast om op te stijven
 10. Strooi vlak voor het opdienen een laagje cacaopoeder of speculaaskruimels over de tiramisu

SMAKELIJK!

 • Amna Zahra Ayub, 5HW
Geplaatst in evenement, recept | Reacties uitgeschakeld voor dinsdag 24 mei 2022

maandag 23 mei 2022

Heerlijke pannenkoeken

Wat hebben we nodig?

· 50 g kristalsuiker

· 50 g boter

· 250 g bloem

· 1 pakje vanillesuiker

· 7 dl mek

· 4 eieren

Om te beginnen gaan we de bloem mengen met de boter en de suiker in een mengkom. Maak vervolgens een gaatje in het midden en giet daar de melk en de eieren in. Meng rustig zodat er geen klonters ontstaan.

Bak de pannenkoeken in een hete en goed ingevette pan. Smeer vervolgens naargelang je smaken iets op jouw pannenkoek.

Smakelijk!

 • Rania Faris
Geplaatst in recept | Reacties uitgeschakeld voor maandag 23 mei 2022

maandag 16 mei 2022 (3)

Met Erasmus naar Wenen

Dankzij Erasmus+ ben ik  samen met 6GWW en Yazmin Vandenhouwe op een  fantastische en super-leuke reis naar Oostenrijk geweest.

Schattige verkeerslichten

Typisch Wenen!

 

 

 

 

 

 

 

 

– Rumeysa Oz, 6ECWI
Geplaatst in uitstap | Reacties uitgeschakeld voor maandag 16 mei 2022 (3)

maandag 16 mei 2022 (2)

Heerlijk Portugal

Voor onze eindejaarsreis zijn wij naar Lissabon geweest. Het was een leuke en interessante reis, we hebben monumenten en gebouwen bezocht die vele eeuwen oud zijn. We hebben ook de stad Sintra bezocht, één van de mooiste steden die ik ooit bezocht.

Bij het kasteel is een waterval die uitkomt in een vijver. Het lijkt op het paradijs.

We hebben ook een kasteel bezocht op een heuvel. Daar hadden we dit prachtige uitzicht.

 • Ayoub El Ghajji, 6ECMT
Geplaatst in uitstap | Reacties uitgeschakeld voor maandag 16 mei 2022 (2)

maandag 16 mei 2022 (1)

Sint-Guido neemt Antwerpen in (voor 1 dag)

Het Havenhuis is een gebouw op het Antwerpse Eilandje van de hand van de Brits-Irakese architecte Zaha Hadid. Het is het hoofdkantoor van Port of Antwerp en de werkplek voor 500 van zijn medewerkers. De bouw van het Havenhuis startte in oktober 2012 en duurde 47 maanden. De kostprijs van het gebouw is 49,9 miljoen euro. Het heeft een oppervlakte van 14.000 vierkante meter. De glazen gevel van de bovenbouw bestaat uit 450 kaders die elk 3 tot 8 meter hoog en 1,6 meter breed zijn. Een kader weegt ongeveer 850 kg. De staalstructuur bestaat uit 6 modules van elk 50 meter lang, 20 meter breed en 6 meter hoog, met een gewicht van 170 tot 265 ton.

Het onderste deel van het Havenhuis was vroeger een brandweerkazerne. Water en lucht worden weerkaatst in de glazen bovenbouw. De boeg wijst richting de Schelde. De golven van de Schelde worden voorgesteld door de vlakke en rimpelende vlakken die elkaar afwisselen. Glinsterende diamant die verwijst naar de Antwerpse diamantenhandel.

 • Ines Bouraq – 5HW

Wist je dat …

 • het bovenste deel een diamanten schip voorstelt?
 • het diamanten schip een metafoor is voor de haven van de 21ste eeuw en een haven met een rijk verleden die klaar is voor de toekomst?
 • de oorspronkelijke brandweerkazerne bewaard is gebleven in het Havenhuis als onderste deel van het gebouw?
 • je het Havenhuis kan bezoeken met een gids en genieten van het panoramische uitzicht over de haven en de stad?

De Red Star Line werd in 1872 opgericht door scheepsmagnaten uit de Verenigde Staten en twee Antwerpse zakenpartners, Jules Bernard von der Becke en William Edward Marsily. Het oorspronkelijke plan was om goederen van Amerika naar Europa te vervoeren en passagiers op de terugreis.

Bestaat de boot nog? Het bedrijf werd in 1934 failliet verklaard. Het werkte tot 1935 toen het stopte met handelen. De activa werden uiteindelijk verkocht aan de Holland America Line.

Vroeger hadden ze geen grote koffers met rollen maar moesten ze de koffers zelf opheffen en naar de boot dragen.

ik vond deze excursie erg interessant, het was beter dan verwacht. Geschiedenis is een deel van de reden waarom we hier allemaal zijn en het was een eer om de geschiedenis met mijn eigen ogen te kunnen zien.

 • Aya Cherkaoui, 5CM

In het Red Star Line-museum ben ik gebeten door het verhaal van families die de boot opstapten om naar Noord-Amerika te gaan leven. Meer dan twee miljoenen mensen maakten aan boord van de stoomschepen de oversteek van Antwerpen naar Noord-Amerika. Die miljoenen mensen waren op zoek naar een nieuwe toekomst en ze immigreerden door de aangroei van de bevolking in Europa, dat heeft geleid tot een tekort aan landbouwgrond.

Er was ook een overschot aan arbeidskrachten. Maar in Amerika was er nog veel landbouwgrond voor gebruik. De meeste mensen lieten alles achter voor het geld en de ‘Amerikaanse droom’, maar anderen hadden een religieuze of politieke reden. Meestal werd de vader voorop gestuurd en liet hij zijn familie achter, al die mensen die de boot binnen gingen, moesten eerst naar de dokter, omdat als ze ziek waren, konden ze de boot niet instappen.

 • Zeïneb Amazdouy, 5CM

Azra Tarhan, 5MO

Hier ben ik met mijn klasgenoten op uitstap in het museum over landverlaters. En dat is ook wie wij zijn. In het museum kan je verhalen van vluchtelingen vinden. – Youssef Kelzi, 5BOTE

De Red Star Line hield een geregelde dienst tussen Antwerpen en Noord-Amerika. In het begin ging het over olievervoer, maar daarna hebben ze zich geconcentreerd op personenvervoer omdat Amerika olie overvoer heeft verboden. De Red Star Line is eigenlijk niet de naam van een rederij, maar een handelsmerk.

De immigratie heeft ook een verhaal. Ongeveer twee miljoenen passagiers zijn met de Red Star Line-schip de oceaan overgestoken van Antwerpen naar Noord-Amerika. Hun verhaal, stond centraal in de tentoonstelling van het museum. Al deze foto’s, postkaarten, dagboeken, koffers en zelfs delen van de boot lieten ons zien wat deze families hadden meegemaakt.

Een belangrijke oorzaak van de immigranten was de bevolkingsgroei in Europa. Dat heeft geleid tot een tekort aan landbouwgrond. Tegelijkertijd was er een overschot aan mankracht omdat er alles met machines werkte. In Amerika was er net genoeg land en hadden ze arbeiders nodig. Voordat ze aan boord gingen en daar aankwamen, moesten ze ook medische keuring ondergaan. Als tijdens de medische keuring een ziekte of symptoom werd ontdekt, werd de immigrant onmiddellijk het land uitgezet.

 • Mohsine Es-Samari, 5CM
Geplaatst in uitstap | Reacties uitgeschakeld voor maandag 16 mei 2022 (1)

vrijdag 13 mei 2022

Leerrijke cultuurdag in Antwerpen

Op vrijdag 13 mei zijn we met heel 5TSO en 5ASO naar Antwerpen geweest.

We hebben eerst het MAS bezocht, het Museum Aan de Stroom. Nadien hebben we een boottocht gedaan. Tijdens de boottocht kregen we veel uitleg van een gids. Hij vertelde telkens wat we konden waarnemen als we naar links of rechts keken en kregen informatie over de havenbedrijven en -fabrieken.


Om af te sluiten zijn we naar het Red Star Line-Museum gegaan. Dat is een Museum waarin je je kan verdiepen in de verhalen van landverhuizers.

De familie Moel op de foto is een familie dat uit Oekraïne komt. De familie telt vier kinderen. Ze leven helaas zonder de vader, die is al in Amerika en stuurt geld naar de familie. Met dat geld kunnen ze naar Amerika gaan, maar het is wel een gevaarlijke reis. Ze nemen de trein tot in Antwerpen en dan nemen ze een boot van de Red Star Line. In Amerika moet je gezond zijn. Ita had een oogziekte, daardoor mocht zij niet in Amerika blijven. Haar moeder stuurt haar alleen terug. Ita verblijft weer zes jaar zonder haar familie in Antwerpen. Als ze na een tijdje weer door een dokter is gecontroleerd en ze  niet meer ziek is, vertrekt zij ook.

We konden zelfs de geur van mensen in die tijd rieken: zij geurden naar azijn en benzeen!

Het is allesbehalve een saai museum, waarbij je enkel naar dingen moest kijken, maar je kon ook echt luisteren naar verhalen via een koptelefoon, naar filmpjes kijken.

Het was zelfs een hele fijne, leerrijke uitstap.

 •  Kenza Frij, Kimberly Detobel en Eva Engonga Bekale, 5DVa
Geplaatst in uitstap | Reacties uitgeschakeld voor vrijdag 13 mei 2022

woensdag 11 mei 2022

Onze nieuwe directeur D. Biesemans in Signaal: “Ik probeer steeds de rust te bewaren”

 • interview: Bilal Aalioua (6ecmt), Selma Benaisa (6ecmt), Anissa Sahli (6ecwi)
Geplaatst in signaaltv | Reacties uitgeschakeld voor woensdag 11 mei 2022

maandag 9 mei 2022

Dit was onze uitstap naar Ieper:

Geplaatst in evenement | Reacties uitgeschakeld voor maandag 9 mei 2022

woensdag 27 april 2022

OP UITSTAP NAAR IEPER & SALIENT (2)

Een stad waar de oorlog alles heeft verwoest.
Een stad die ons de kans geeft om de gesneuvelden te herdenken.
Een stad waar alleen God weet wie daar begraven is.

Ieper…

Een stad vol herinneringen.

 • Firdaous Fayzi, 6WEWI

 

Toen ik op Tyne Cot aan-kwam, was ik verrast. De koude cijfers uit de les geven je geen idee hoeveel mensen er gedood zijn. Het is echt een park met veel witte graven en van sommige soldaten weten we niets. In het midden van het park staat een groot wit kruis met een zwart zwaard in het midden. Dit betekent dat hun graf voor elke religie geldt.

 • Yucheng Huang, 6WEWI

Het bezoek aan de begraafplaatsen is interessant. Het doen ons denken aan al die soldaten die omgekomen zijn tijdens de oorlog, aan al die moeilijke tijden, maar met veel herinneringen. Zelfs de soldaten die heel jong waren zijn omgekomen, ze hebben niet kunnen genieten van hun leven als we het doen. Het is indrukwekkend dat er zoveel oorlogskerkhoven zijn in de omgeving van de stad.

 • Amisha Kaur Nath, 6WEWI

 

 

Op Tyne Cot liggen duizenden soldaten die tijdens het Eerste Wereldoorlog gestorven zijn. We vonden het uitstap naar Ieper één van de beste die we ooit hebben gedaan. Het is een prachtige en aandoenlijke stad. We wisten niet dat er in België zo een mooie stad bestond. We hebben ook veel bijgeleerd over monumenten en personen van WOI. Dankzij dit uitstap hebben we nu een ander inzicht in het leven.

 • Ayoub El Ghajji, 6ECMT

De loopgraven zijn diep maar er  waren planken tijdens de Eerste Wereldoorlog zodat de soldaten hun voeten niet altijd in het modder moesten zetten. Er waren veel ziektes en ongedierte waaraan soldaten gingen sterven. Omdat de planken er niet meer zijn lijken ze nog dieper. Het was indrukwekkend dat ik de loopgraven in het echt heb kunnen zien.

 • Nadia Alves Mehmood, 6HW

 

 

 

 

Deze dag in Ieper was een leerzaam experiment. Zoveel geschiedenis met verschillende nationaliteiten in maar een stad. Zelfs al zijn we in België, we kunnen hier doden uit heel de wereld bezoeken.

 • Bader Mokhles, 6WEWI

Het bezoek aan de verschillende begraafplaatsen heeft ons doen beseffen dat het leven aan een zijden draadje hangt. De overleden soldaten waren bijna allemaal tieners. Ze hadden misschien dezelfde hobby’s als wij, gingen ook naar school, hadden vrienden. Maar een lang leven hebben ze niet genoten, noch van kleine momenten zoals samen lachen met je vrienden. Het maakt ons bewust van hoeveel geluk we hebben over iets dat we als vanzelfsprekend beschouwden. We moeten genieten van de momenten, hoe klein ook, alsof het je laatste zijn.

 • Anissa Sahli, 6EcWi & Sarah Rektouti, 6HW

Ik heb veel geleerd, zowel over Ieper, maar ook over haar geschiedenis. Van alle steden, musea enzovoort die ik in mijn schoolcarrière heb bezocht, waren Ieper, zijn museum en de plaatsen van herinnering, zoals hier de Ierse Vredestoren, de mooiste die ik al heb bezocht.

 • Selma Benaisa, 6ECMT
Geplaatst in evenement, uitstap | Reacties uitgeschakeld voor woensdag 27 april 2022

dinsdag 26 april 2022 (2)

OP UITSTAP NAAR IEPER & YPRES SALIENT

Christmas Truce 1914 Memorial

Voor mij is dit mooiste en meest symbolische plek: het ‘Christmas Truce 1914 Memorial’ in Mesen. Je kan voor onze groepsfoto een staande paal zien met een bal erop en een sjaal eromheen. Daaronder zien we verschillende ballen met namen van verschillende personen, als teken van herinnering en om eer te betonen aan de soldaten die daar vochten. Iets verder staan drie bunkers, die vandaag gesloten zijn. Er is zelfs een stukje loopgraaf te zien.

Er is een reden waarom die ballen daar zijn. De soldaten dachten in 1914 dat de oorlog voor kerst voorbij zou zijn. Maar op kerstdag had iedereen begrepen dat dat de oorlog nog lang zou duren. Sommige soldaten hebben beslist om mét de vijand een zalige kerst te vieren. Ze speelden voetbal tussen de loopgraven in ‘niemandsland’ en wisselden cadeaus uit. Dat alles was natuurlijk niet naar de zin van de legerleiding. Maar één dag hebben hier informele kerstbestanden plaatsgevonden.

 • Adil Benali, 5HW

Video

 • Samia El Hafidi, 5ECWI

Oorlog blijft angstaanjagende gedachte

Onze uitstap naar Ieper was zeer leerzaam. We hebben veel bijgeleerd. We hebben met onze blote ogen de uniformen, wapens, kanonnen en zoveel meer gezien. Dat was niet alles. We gingen ook naar twee befraafplaatsen: Tyne Cot Cemetery (Commonwealth)  en Langemark (Duitse militaire begraafplaats).

Op Tyne Cot Cemetery zijn soldaten begraven uit de hele wereld. Het is een prachtige plaats. De grafstenen zijn wit en schoon. Er zijn wel veel onbekende soldaten begraven. De Duitse begraafplaats in Langemark was helemaal anders. Daar liggen geen witte, maar donkergrijze grafstenen. Het ligt in de schaduw onder grote bomen.

Je hebt bij die twee begraafplaatsen een ander gevoel en er is een ander sfeer. Het is triestig om te zien hoeveel mensen van onze leeftijd gesneuveld zijn tijdens WOI. Het is ongelofelijk dat er zoveel gesneuvelden waren. De gedachte aan een oorlog is  angstaanjagend.

 • Sami Bhaidani, 5ECWI

Volwassenen verklaren de oorlog,

de jeugd mag vechten en sterven!

Tyne Cot Cemetery is een zeer grote begraafplaats met een terrein van ongeveer 35.000 m² die in Ieper plaatsvindt. Met onze klas zijn we het gaan bezoeken. Het is een Britse militaire begraafplaats waarbij de soldaten uit meerdere landen werden begraven. Er zijn 12.000 doden die begraven zijn en 35.000 namen op de muren waarvan er geen lichaam is gevonden. Deze begraafplaats werd na het oorlog gebouwd en pas op 1927 officieel ingewijd. Er waren soldaten die op onze leeftijd hadden gevochten voor hun land, wat heel dapper is omdat op dezelfde leeftijd ben ik in mijn bed de hele dag aan het rusten. Hiervoor voel ik me dankbaar dat ik niet moet vechten in een oorlog.

 • Safi Oz & Tanish Nath, 5WEWI

Ierse Vredestoren teken van verzoening vandaag

In juni 1917, tijdens de mijnenslag, verjagen Britse eenheden alle Duitsers uit Mesen. Ierland is dan nog Brits. Katholiele soldaten van de 16de Ierse Divisie vechten zij aan zij met de protestante soldaten van de 36ste Ulster Divisie. Aks gevolg van de Eerste Wereldoorlog is Ierland gesplitst. De Ierse Vredestoren symboliseert de hoop op verzoening vandaag tussen beide Ierse gemeenschappen.

De Vredestoren heeft de vorm van een traditionele ‘Round Tower’ en is gedeeltelijk gebouwd met stenen van een Iers armenhuis in Mullingar. De toren ligt te midden van het Ierse Vredespark, waar gedenktekens herinneren aan alle soldaten van het Ierse eiland die hier zijn gevallen. De toren is op 11 november 1998 ingehuldigd door de Ierse president Mary McAleese, de Britse koningin Elizabeth II en de Belgische koning Albert II.

Sindsdien worden hier ieder jaar op 11 november de doden herdacht. Na de splitsing van Ireland van Grote Brittannië, was er veel conflict tussen Noord en Zuid Ireland. Bijna 80 jaar later was het opgelost en dan hadden zij tijd om de vredestoren te bouwen.

 • Hrishav Karki – 5WEWI

Dit is de medische tas Van het Royal Army Medical Corps, te zien in het Flanders Fields Museum, dat we hebben bezocht, als een belangrijke herinnering.

Eén beeld zegt meer dan duizend woorden

Deze tas wordt ook” Shell Dressing Haversack” genoemd. Ze werd door de brancardiers gebruikt om een schaar, morfine, verbanden en ander materiaal in te steken, waarmee ze eerste hulp verleenden.

 • Assala Madi, 5wewi
Geplaatst in uitstap | Reacties uitgeschakeld voor dinsdag 26 april 2022 (2)

dinsdag 26 april 2022 (1)

       Het Jeugd Parlement Jeunesse 

6ASO ging op 19 april naar het Brussels Parlement om te zien hoe het Brussels Parlement in elkaar zit en om ervaring op te doen.

Aankomst aan het Brussels Parlement

In de parlementszaal werden de studenten verwelkomd en in drie groepen verdeeld: De Brouckère (links), Toison d’Or (rechts) en Kinepolis (midden). In elke groep zaten 27 leerlingen van verschillende scholen (Frans- en Nederlandstalig), de leerlingen werden eerste grondig ingelicht in verband met het verloop van de dag.

Eerst partijvergadering

Vervolgens gingen de leerlingen naar een vergaderzaal, waarbij elke groep zijn eigen vergaderzaal had. Daar kregen de leerlingen een brochure (Ordonnantie over de inclusiviteit van de Brusselse openbare ruimte) met daarin verschillende artikels. De brochure bestond uit 10 artikels over bepaalde thema’s, onder meer: dekolonisatie, kinderen en mindervaliden.  De leerlingen kregen instructies betreffende hun taak en hun positie ten opzichte van de artikels. De wetsartikelen werden aandachtig voorgelezen voordat de leerlingen terugkeerden naar de parlementszaal.

Plenaire zitting

De groepen moesten hun standpunten naar voren brengen, die tot discussies over de artikels leidden. Elke groep gaf zijn opinie gebaseerd op feiten. Om het woord te nemen moest de leerling zijn hand opsteken en de Eerste Minister bedanken dat hij hem het woord had gegeven voordat hij mocht spreken. Er waren ook koptelefoons voor degenen die geen Frans verstonden en andersom ook.

Lunchpauze

De leerlingen hadden een pauze van een uur om een luchtje te scheppen en ook om na te denken over argumenten voor toekomstige discussies.

Amendementen en stemming op het onderwerp van ordonnantie

De groepen moesten in hun vergaderzaal 3 amendementen voorbereiden en deze amendementen zorgvuldig kiezen om zoveel mogelijk stemmen te krijgen. De leerlingen moesten niet alleen amendementen ten gunste van henzelf schrijven, maar ook de andere groepen overtuigen. Zodra de amendementen waren geschreven, keerden de leerlingen terug naar de vergaderzaal waar zij gingen stemmen. Na een lange en intensieve dag, won Kinepolis (midden) met 2 van de 3 amendementen. 

Het was een zeer mooie dag met een aangename sfeer. Het beste moment van de dag was toen de leerlingen samen moesten werken om hun mening te overtuigen, ook al kenden ze elkaar niet.

 

 

 • Bilal Aalioua (6ecmt)
Geplaatst in evenement | Reacties uitgeschakeld voor dinsdag 26 april 2022 (1)

vrijdag 22 april 2022

Onvergetelijke 100 dagen

Onze laatste 100 dagen! Een dag waar we lang op gewacht hebben. Een dag waarop we allemaal samen plezier zouden hebben. Voor deze 100 dagen zouden we ons ook verkleden.

Dat heeft het voor mij nog leuker gemaakt. Onze kostuums kopen, ons schminken enzovoort: het is magisch. Alle klassen hadden zeer originele thema’s gekozen. Met mijn klas gingen we ons verkleden in de jaren 70 : Flower Power 🌸  De andere klassen gingen gekleed in 90’s, Peaky Blinders, traditionele kleding enz. Het is echt geweldig om te zien dat iedereen zich had ingezet voor de laatste 100 dagen.

De dag begint met ontbijt op de DJ-campus. Er is ruim keuze: cornflakes, eieren, pannenkoeken, yoghurt enz. Het ontbijt is erg goed, net als de sfeer. Alle klassen samen, iedereen lacht samen, oud-leraren komen hallo zeggen, er wordt gezongen, kortom, het ontbijt was een groot succes!

Net na het ontbijt gingen we samen wat foto’s maken. Want ja, we moeten een souvenir hebben aan onze mooie kostuums en vooral aan deze buitengewone dag. De volgende stap was bowlen. Het was een van de beste momenten van de dag. Er werd veel gelachen in de zaal, gedanst op de muziek. Het enige minpuntje is dat ik helaas niet gewonnen heb :(:(.

Na het bowlen, op naar het trampoline-park. We deden allemaal onze schoenen uit en twee seconden later stond iedereen zich uit te leven op de trampolines. Zelfs de leraren! Wat echt leuk was aan de dag was dat de leraren echt cool waren. Ze waren niet tegen ons aan het schreeuwen alsof we kinderen waren, maar ze hadden echt plezier met ons. In het trampolinepark deden we van alles : vechten, tikkertje, parcours, enz.

Ik denk dat het lang geleden is dat we zoveel plezier hebben gehad. We gingen terug naar onze kindertijd, toen we plezier hadden, lachten en nergens anders aan dachten. Na het trampolinepark was de dag nog niet voorbij. Iedereen ging naar Thurn & Taxis voor een teambuildingspel. De leraren hadden een heleboel spelletjes voorbereid die we in groepjes konden spelen. Het was echt een leuke activiteit. Iedereen was gehaast om te winnen en het was leuk om te zien dat voor een keer iedereen alles gaf.

En helaas eindigde hier onze mooie dag. Ik zal die dag nooit van mijn leven vergeten. Over een paar jaar, als ik terugkijk op mijn zesde jaar, zullen de laatste 100 dagen een van de dingen zijn waar ik direct aan denk. Het was echt leuk dat we allemaal samenkwamen om gewoon: plezier te maken. Dank aan de leraren die deze dag voor ons georganiseerd hebben! Het was een onvergetelijke dag.

 • Selma Benaisa, 6ECMT
Geplaatst in evenement | Reacties uitgeschakeld voor vrijdag 22 april 2022

woensdag 30 maart 2022 (2)

4VV solidair

Tijdens de “zinvolle voormiddag” maken de leerlingen van 4VVa met de restjes een voedselpakket voor de daklozen van het Maximiliaanpark in Brussel.

Mevrouw Van Der Mauten en leerlingbegeleidster Saloua hebben de leerlingen begeleid tijdens het maken van de voedselpakketten. Nadien zijn enkele leerlingen samen met mevrouw Saloua de restjes ook gaan delen.

Wat zit allemaal in het pakket?

 • soep
 • cake
 • pasta met spinazie en tomaten
 • pannenkoeken
 • bordje met fruitsla

Een groot dankjewel aan 4VV voor jullie goede daad, hartelijk bedankt aan mevrouwen Van Der Mauten en Saloua voor de begeleiding.

 

Geplaatst in evenement, recept | Reacties uitgeschakeld voor woensdag 30 maart 2022 (2)

woensdag 30 maart 2022 (1)

Quiz over SGI

 • camera & montage: Ernestina Addai en Yazmin Vandenhouwe – 5HW
Geplaatst in interview | Reacties uitgeschakeld voor woensdag 30 maart 2022 (1)

dinsdag 29 maart 2022 (7)

Ik heb 2 weken op een bouwwerf van klasse 8 (= meer dan €5.300.000) gewerkt. Ik vond dat een leuke stage want ik heb veel oplossingen moeten bedekken en kon dus wat ik op school heb geleerd, toepassen op mijn stageplaats. Axel Olivier J Joniaux – 5BOTE

 

Geplaatst in dagboek, evenement | Reacties uitgeschakeld voor dinsdag 29 maart 2022 (7)