All for Joomla All for Webmasters

Technisch Onderwijs

 • TSO

  Technisch onderwijs is veel meer dan enkel het aanleren van technieken. Elke aangeboden optie biedt een ruime waaier aan algemene vorming. De overgrote meerderheid van vakken en uren zijn identiek met deze van het algemeen onderwijs. Binnen het technisch onderwijs staat echter de onmiddellijke toepassing van de kennis (het concrete en niet het abstracte) voorop.

  Het technisch onderwijs bereidt de leerlingen effectief voor op het hoger onderwijs, desgevallend op een onmiddellijke tewerkstelling. Sommige leerlingen specialiseren zich na het beëindigen van de secundaire studies in een zevende leerjaar ‘secundair na secundair’ (Se-N-Se).

  • TWEEDE GRAAD

   In deze polyvalente studierichting krijgen de leerlingen een commerciële vorming en de basisbeginselen van boekhouden en informatica. Zij leren de meest voorkomende commerciële, financiële en diverse verrichtingen analyseren om ze nadien te boeken in een systeem van dubbel boekhouden, op manuele wijze en via een didactisch boekhoudpakket.

   De leerlingen leren zich uitdrukken in de Nederlandse, Franse en Engelse taal, zowel in een beroepsgerichte als in een maatschappelijke context.  Zij leren de basiswoordenschat en -technieken van het verkopen en oefenen dit in via praktische opdrachten.  De leerlingen leren informatica- en kantoortoepassingen gebruiken en verwerven de basis van het programmeren.

   PROFIEL LEERLING

   Heb jij interesse in commerciële en financiële verrichtingen? Wil jij leren hoe je een goede boekhouding aanpakt? Schrikt administratie en werken met de computer jou niet af? Beschik je bovendien over een basiskennis Nederlands, Frans en Engels? Dan is de richting Marketing en ondernemen misschien wel wat je zoekt!

    

   In de studierichting sociaal-technische wetenschappen wordt de nadruk gelegd op drie pijlers: sociale wetenschappen, natuurwetenschappen en integrale opdrachten.

   Tijdens de lessen ‘sociale wetenschappen’ leren de leerlingen gepast communiceren, omgaan met hun eigen mogelijkheden en het gedrag van anderen observeren. In de lessen ‘natuurwetenschappen’ (biologie, chemie en fysica) leren ze door middel van observatie en experimenten de link te leggen met de eigen leefwereld.  ‘Integrale opdrachten’ wordt door een team leerkrachten gegeven, die elk gespecialiseerd zijn in hun vak: natuurwetenschappen, sociale wetenschappen, voeding en expressie. Tijdens deze lessen gaan de leerlingen zelf aan de slag. De leerkracht zal hen als coach begeleiden en uitleg geven aan wie dit nodig heeft.

   PROFIEL LEERLING

   Je bent sociaal en zorgzaam? Je hebt voldoende aanleg en interesse in wetenschappen en in gezondheid? Je staat met plezier in de keuken en je steekt graag de handen uit de mouwen om iets te organiseren? In de verre  toekomst droom je van een richting waarin omgaan met mensen centraal staat?  Dan is de richting sociaal-technische wetenschappen iets voor jou!

   Toerisme is één van de belangrijkste economische bedrijfstakken in onze samenleving. De opleiding richt zich dan ook in de eerste plaats tot mensen die in de branche tewerkgesteld willen worden.

   In de optie ‘toerisme’ houdt de leerling van hard werken in een vakantiesfeer. Hij of zij reist graag en is geïnteresseerd in vakken zoals aardrijkskunde, geschiedenis en kunst en cultuur. De leerling ‘toerisme’ is niet bang om andere talen te spreken en te schrijven en staat open voor de meningen van anderen en voor andere culturen..  De leerling toont belangstelling voor de administratieve verwerking van documenten en kan ordelijk, stipt en nauwkeurig werken.

   PROFIEL LEERLING

   Spreekt reizen tot je verbeelding? Wil je weten hoe het er op andere plaatsen aan toe gaat? Leer je gemakkelijk nieuwe talen aan? Ben je sociaal? Avontuurlijk? Heb je commerciële feeling en ben je stressbestendig? Dan is Toerisme misschien wel de juiste studierichting voor je!

   In deze praktijkgerichte opleiding leren de jongeren een volledig bouwproject te ontleden (materialen, constructies, uitvoeringsmethode, …), voorbereiden (uitvoeringstekeningen ( CAD), meetstaten, kostprijs, stappenplan,…) en realiseren (metselen, bekisten, dakconstructies, afwerkingen, ….).  Bouwmaterialen, duurzaam bouwen, elektriciteit, topografie, stabiliteit, veiligheid, tekenen en schetsen, bouwmanagement en informaticavaardigheden komen op een praktijkgerichte manier aan bod.

   Elke gemotiveerde leerling uit de 1ste graad, ongeacht de basisoptie, kan de studierichting ‘bouwtechnieken’ aanvatten. Leerlingen die in de 1ste graad de basisoptie ‘Bouw- en houttechnieken‘ kozen, hebben uiteraard reeds een streepje voor.

   PROFIEL LEERLING

   Ben je praktisch aangelegd? Heb je een technisch en ruimtelijk inzicht? Ben je niet bang om de handen uit de mouwen te steken en hard te werken? Kan je in een team werken? Kies dan voor de richting 'Bouwtechnieken'.

  • DERDE GRAAD

   In deze polyvalente studierichting leert de leerling de relaties tussen  de verschillende commerciële, administratieve en logistieke geledingen van een onderneming kennen. Bovendien leert hij aan- en verkoopactiviteiten van een onderneming en de bijhorende administratie uitvoeren. Ten slotte leren ze de boekhouding van een KMO uitvoeren met een boekhoudpakket, alsook de bijhorende administratie afhandelen. Om deze kennis extra in de praktijk om te zetten, lopen de leerlingen gedurende twee weken stage om een beter zicht te hebben op het reilen en zeilen van een onderneming en richten ze een minionderneming op. Hierdoor wordt kennis verbonden met de praktijk.

   Deze optie bereidt de leerlingen voor op een professionele bachelor in het economisch studiegebied zoals marketing, accountancy- fiscaliteit, verzekeringswezen, office management, rechtspraktijk,  vastgoed, … Daarnaast is deze studierichting ook een goede voorbereiding op andere opleidingen zoals communicatiemanagement, toegepaste informatica, toerisme- en recreatiemanagement, een lerarenopleiding, … Ook Se-N-Se opleidingen als administratie vrije beroepen, commercieel webverkeer , verkoop en distributie, …. behoren tot de mogelijkheden.

   PROFIEL LEERLING

   Wil je graag deel uitmaken van de bedrijfswereld? Ben je nauwgezet? Kan je goed organiseren en ben je creatief? Kan je flexibel omgaan met snelle veranderingen? Ben je teamgericht en sociaal?  Leer je gemakkelijk talen aan? Dan vind je binnen “Marketing en Ondernemen” zeker je gading.

   De optie Communicatie en Media van het Sint-Guido-Instituut biedt een theoretische en praktische opleiding communicatiemanagement. De focus bij deze richting ligt op communicatie, moderne media en actualiteit. Deze richting besteedt ook veel aandacht aan een goede kennis van Nederlands, Frans, Engels en Duits. Daarnaast krijgen de leerlingen een basiscursus economie en voeren ze verschillende onthaal en praktijkopdrachten uit.

   Deze optie bereidt de leerlingen voor op een professionele bachelor  communicatiemanagement. Velen zullen ook kiezen voor journalistiek, eventmanagement of officemanagement. Ook Se-n-se opleidingen of een HBO5 opleiding behoren tot de mogelijkheden.

   PROFIEL LEERLING

   Heb je een ruime interesse voor actualiteit? Wil je alles te weten komen over moderne media en ICT-toepassingen? Ben je sociaal? Durf je in grote groepen te spreken? Leer je gemakkelijk nieuwe talen aan? Ben je creatief en flexibel? Dan ben jij zeker geschikt voor de richting 'Communicatie en Media'

   Gezondheid en welzijn wordt hier niet beschouwd vanuit een enge (para)medische benadering, maar vanuit een brede maatschappelijke benadering. Het gaat hier niet om verpleegkundig handelen, noch om verzorgingstechnieken, maar wel om inzicht in wat als helend kan worden beschouwd voor elke mens. De wetenschappen zijn de onderbouw voor deze richting. De leerlingen krijgen inzicht in anatomie, fysiologie, microbiologie en pathologie. Het vak psychologie en pedagogiek leert de leerlingen hoe de mens zich gedraagt en welke ontwikkelingen hij doormaakt.

   Een belangrijk deel van het lessenrooster wordt besteed aan stages en seminariewerk. De stages  bieden de leerlingen de mogelijkheid een werkelijkheidsgetrouw beeld te vormen van een aantal beroepen op verschillende werkterreinen.

   Deze studierichting wil de leerlingen voorbereiden op hogere studies in de studiegebieden: gezondheidszorg, sociaal-agogisch werk en onderwijs.

   PROFIEL LEERLING

   Ben je sociaal voelend en ga je graag met mensen om? Ben je geïnteresseerd in toegepaste wetenschappen, zowel van natuurwetenschappelijke als van menswetenschappelijke aard? Ben je assertief, nauwgezet, kan je verantwoordelijkheid opnemen en positief omgaan met kritiek? Kies dan voor de optie 'Gezondheids- en Welzijnswetenschappen'.

1ste graad Algemeen Secundair Onderwijs Beroepsonderwijs

 

 

 

4 vestigingen in Anderlecht

Dokter Jacobsstraat 67
TEL: 02 521 60 10
Sainte Adresseplein 12
TEL: 02 520 86 30
Itterbeekselaan 550
TEL: 02 527 05 87
   Verheydenstraat 39
TEL: 02 520 05 72

Wat leerlingen zeggen

“Ze apprecieerde het enorm dat we zo spontaan waren en onszelf bleven. We hebben eigenlijk gedaan alsof koningin Mathilde een van ons was.”

Abdel El Ouedi
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…