All for Joomla All for Webmasters

1ste graad

 • EERSTE GRAAD

  • EERSTE LEERJAAR A

   Het Sint-Guido-Instituut schenkt in het eerste leerjaar A veel aandacht aan Nederlands, wiskunde en andere algemene vakken. We kozen voor extra uren Nederlands en wiskunde omdat deze vakken een belangrijke basis vormen voor verdere studies.

   Alle leerlingen volgen ook één uur sociale activiteit. Tijdens dit lesuur worden de leerlingen begeleid door de klassenleraar. Ze hebben aandacht voor het verwerven van een goede studiemethode (leren leren) en van sociale vaardigheden.

   De leerlingen kunnen wekelijks een inhaalles en/of vragenuurtje volgen voor de vakken Nederlands, wiskunde en Frans.

   PROFIEL LEERLING

   Heb je de lagere school gemakkelijk doorlopen? Hou je ervan uitgedaagd te worden? Kan je je vlot uitdrukken in het Nederlands? Ben je leergierig? Kom dan naar het eerste leerjaar A

    

  • EERSTE LEERJAAR B

   Sommige leerlingen ervaren reeds in het lager onderwijs dat ze eerder praktisch aangelegd zijn. Ze hebben meer belangstelling voor handwerk, knutselen, tekenen,... Andere leerlingen voelen dat de overstap van het lager naar het secundair onderwijs nog te groot is omdat ze de basisleerstof onvoldoende beheersen.

   Voor al deze leerlingen organiseert het Sint-Guido-Instituut een eerste leerjaar B. Het lessenrooster van het eerste leerjaar B bevat allerlei expressievakken en vakken waarin de zelfwerkzaamheid bevorderd wordt. Bovendien wordt er veel aandacht geschonken aan het bijwerken van de basiskennis van taal en rekenen.

   Alle leerlingen volgen ook 1 uur sociale activiteit. Tijdens dit lesuur worden de leerlingen begeleid door de klassenleraar. Ze hebben aandacht voor het verwerven van een goede studiemethode (leren leren) en van sociale vaardigheden.

   Wanneer ouders twijfelen over welk eerste leerjaar (A of B) hun dochter of zoon best zou volgen, kunnen zij de raad inwinnen van de leraar van het zesde leerjaar en van het centrum voor leerlingenbegeleiding. Na het eerste leerjaar B gaan de leerlingen meestal naar het beroepsvoorbereidend leerjaar of, indien ze voldoende bijgewerkt zijn, naar het eerste leerjaar A.

   PROFIEL LEERLING

   Ben je creatief?  Ben je graag actief bezig? Werk je graag “met je handen”? Of vond je de lagere school toch niet zo gemakkelijk? Kom dan les volgen in het Eerste leerjaar B.

  • TWEEDE LEERJAAR

   In het tweede leerjaar kunnen de leerlingen kiezen tussen de opties Moderne Wetenschappen, Marketing en Ondernemen, Sociaal Technische Vorming en Bouw- en houttechnieken. In al deze opties staat algemene vorming centraal.

   In dit leerjaar verruimen de leerlingen hun kennis van de moderne vreemde talen. Alle leerlingen krijgen voor het eerst een derde taal, het Engels.

   Alle leerlingen volgen ook 1 uur sociale activiteit. Tijdens dit lesuur worden de leerlingen begeleid door de klassenleraar. Ze hebben aandacht voor het verwerven van een goede studiemethode (leren leren) en van sociale vaardigheden.

   De leerlingen kunnen wekelijks een inhaalles en/of vragenuurtje volgen voor de vakken Nederlands, wiskunde en Frans.

   'Moderne Wetenschappen' bevat twee specifieke vakken. In 'wetenschappelijk werk' verwerven de leerlingen heel wat kennis over elektriciteit, druk, energie, soorten krachten,… . Het vak 'socio-economische initiatie' geeft de leerlingen een dieper inzicht in de inkomens en uitgaven van een gezin, de economische markten en prijzen, de overheid en internationale instellingen.

   PROFIEL LEERLING

   Ben je leergierig? Een doorzetter? Vind je techniek en wetenschap boeiend? Wil je graag meer te weten komen over economie? Dan is Moderne Wetenschappen zeker iets voor jou.

   ‘Marketing en Ondernemen’ kent twee specifieke vakken. In de lessen ‘Initiatie in de bedrijfseconomie’ krijgen de leerlingen een ruime initiatie in de handelswereld waarbij volgende thema’s aan bod komen: het ontstaan en functioneren van de handelswereld, klantgericht handelen, kopen, verkopen, betalen en de toeristische sector. In de lessen ‘ICT-vaardigheden en klavierbeheersing’ leren de leerlingen o.a. blind typen op het computerklavier en vlot gebruik maken van tekstverwerkingsprogramma’s.

   PROFIEL LEERLING

   Ben je leergierig? Kom je graag in contact met mensen? Ben je gefascineerd door de zakenwereld? Wil je graag vlot overweg kunnen met computers? Begin dan aan de opleiding “Marketing en Ondernemen”.

   Deze optie kent één specifiek vak: ‘sociaal-technische vorming’. In deze lessen staan samenwerken, veiligheid en creativiteit centraal. Je leert elektrische toestellen veilig te gebruiken in de keuken. Je past meettechnieken en basisprincipes toe bij het behandelen van voedsel en bij het bewerken van materialen.

   PROFIEL LEERLING

   Werk je graag samen? Weet je graag wat meer over het omgaan met mensen? Heb je interesse voor onze samenleving, het milieu, de veiligheid,… Prikkelt alles wat met voeding te maken heeft je zintuigen? Ben je graag creatief bezig? Dan is de optie ‘Sociaal Technische Vorming’ iets voor jou!

   Deze optie kent één specifiek vak: 'Hout- en bouwtechnieken'. Leerlingen leren hier technische tekeningen maken, de werkvolgorde opstellen, de gebruikte gereedschappen en gebruikte materialen opzoeken, kostprijsberekening maken ... Onder begeleiding van de praktijkleerkracht leren ze ook verschillende bouwtechnieken.
    

   PROFIEL LEERLING

   Hou je van techniek? Heb je ruimtelijk inzicht? Ben je niet bang om de handen uit de mouwen te steken?  Kan je goed plannen? Kan je zorgvuldig werken? Misschien is “Bouwtechnieken” dan wel iets voor jou.

   Naast de basisvorming kiezen de leerlingen twee specifieke beroepenvelden. In het Sint-Guido Instituut hebben de leerlingen de keuze uit:

   [list type="disc"][list_item]kantoor en verkoop: de talen worden bijgewerkt en de leerlingen leren blind typen op het computerklavier en vlot gebruik maken van de tekstverwerking. Dit beroepenveld is een goede voorbereiding voor wie later op een kantoor of in de verkoopsector wil werken.[/list_item][list_item]decoratie: de leerlingen leren soorten verf onderscheiden, oefenen in de praktijk en krijgen een opleiding in decoratie.[/list_item][list_item]verzorging en voeding: de leerlingen leren koken en krijgen lessen over verzorging en hygiëne. Dit beroepenveld is een goede voorbereiding voor wie later in de verzorgings- of voedingssector wil werken.[/list_item][list_item]bouw: de leerlingen krijgen verschillende bouwtechnieken aangeleerd.[/list_item][/list]

    

 

Algemeen Secundair Onderwijs Technisch Onderwijs Beroepsonderwijs

 

4 vestigingen in Anderlecht

Dokter Jacobsstraat 67
TEL: 02 521 60 10
Sainte Adresseplein 12
TEL: 02 520 86 30
Itterbeekselaan 550
TEL: 02 527 05 87
   Verheydenstraat 39
TEL: 02 520 05 72

Wat leerlingen zeggen

“Ze apprecieerde het enorm dat we zo spontaan waren en onszelf bleven. We hebben eigenlijk gedaan alsof koningin Mathilde een van ons was.”

Abdel El Ouedi
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…