vrijdag 5 februari 2021
February 5, 2021Beste Signaallezers en lezeressen,
In de hoop dat de coronacrisis naar zijn einde evolueert, wil ik jullie nog even de reacties van okan 3 geven, na een kort interview. In de klas zitten leerlingen uit Zuid-Amerika, Afrika en Azië.
Weldra kunnen we hopelijk terug de gewone schoolactiviteiten en uitstappen lezen.
Danna komt uit Peru en zei dat er door de corona heel wat problemen zijn. Op een bepaald moment lagen de zieken gewoon op straat. De indianen spreken er nog hun eigen taal, het Quechua, maar in de steden spreekt bijna iedereen Spaans.
Pedro en Kaic komen uit Brazilië. Zij waren allebei getuige van afrekeningen in het misdaad- en drugsmilieu en zagen meerdere doden op straat. Vooral in de grootsteden Rio en Sao Paulo zijn een aantal wijken gevaarlijk. Er is of was veel corona in dit grote land. In Manaus, een andere stad, hadden de ziekenhuizen onvoldoende zuurstof om de coronapatiënten… Dan halen de zieken die erg aan toe zijn, het niet.
De Turkse leerlingen Esra, Zehlia en Ahmet vinden de economische situatie hier beter dan in hun land. Arme mensen wonen er op kleine kamers. Eén van hen mist haar mama en is hier met haar vader. ’s Nachts mag je niet nog op straat komen.
In Somalië werd in 1991 de president door de huidige dictator opzij gezet. Sindsdien is de situatie verslechterd. Hafid en Mowlid komen uit dit land. Terroristen hebben eens in 1 keer 900 mensen omgebracht. De armoede wordt onder meer door de moskeeën bestreden.
“Waarom zijn er hier zoveel Afghaanse jonge mannen?” Nasibullah vertelde over de dreiging van de taliban, die van Afghanistan een streng islamland willen maken. Deze militie bedreigt aantal gebieden. De rol van het Amerikaanse leger vindt hij eerder negatief. Bij een bomaanslag in Jalalabad vielen er veel doden. Het eten is in zijn land ook beter.
Ayman, Aya en Ibtesam vinden het leven in België ook beter. Ook in Marokko zijn er allerlei problemen door de corona, ook jonge mensen worden ziek. De ziekenhuizen doen het in België beter. Reizen wordt moeilijk door regels en de contacten met de familie verminderen, onwettige mensen zitten vast en arme mensen moeten in slechte huizen of containers wonen.
De leerlingen vroegen : “En hoe is het met de corona in België gesteld?” Als steeds meer mensen een vaccin gaan krijgen, kan het effect van de Britse variant nog ongedaan gemaakt worden. En dan gaat de corona verminderen en krijgen we een normaler leven.
De meeste leerlingen van okan 3 kennen de Belgische keuken niet zo goed. Weten jullie vanwaar de volgende gerechten komen of herkennen jullie de talen?
harira, tajine, rfisa, briwat, doner kebab, arroz con pollo (riz avec poule), pao de guego (pain avec fromage), cochina (cochon)
Hou jullie goed en tot de volgende keer!
donderdag 4 februari 2021
February 3, 2021Dit is mijn straat
De Grote Markt van Brussel is één van de bekendste en mooiste plaatsen in de wereld. Ik vind mijn foto zeer mooi dankzij de zonnestraal. Het lijkt alsof de zonnestraal een wegje toont.
- Sarah El Hadouchi 6HW
woensdag 3 februari 2021
February 3, 2021Dit is mijn straat
De Koningsgalerij is een van de drie Koninklijke Sint-Hubertusgalerijen. Het licht brengt warmte en gezelligheid. De gouden kleuren reflecteren de naam van de galerie goed.
- Ibtissam El Boudakhani 6HW
dinsdag 2 februari 2021
February 3, 2021Dit is mijn straat
Hier is een foto van een straat in Brussel. Ik vind het contrast tussen het blauw van de lucht en het rood van de gebouwen heel mooi, maar ook de fietser die je in het midden van de weg kan zien rijden.
- Sebastian Trut 6HW
maandag 1 februari 2021
February 3, 2021Dit is mijn straat
Deze foto is van met nieuwjaar. Ik heb deze foto met “mijn stijl” gemaakt, want ik wil ook iets van mijzelf tonen en ik vind dat het een mooie onscherpe “touch” geeft aan de foto.
- Tuana Tunali, 6HW
donderdag 21 januari 2021
January 26, 2021Kristien Vermoesen van FINN leert ons ondernemen
#vlajovibe #OVK21
Welke vaardigheden zijn nodig in het bedrijfsleven? Wat betekent ondernemen precies? Wat verwachten bedrijven van jongeren? Heel wat vragen die jongeren hebben, maar zelf moeilijk kunnen beantwoorden. Wie kan dat beter uitleggen dan een ondernemer of bedrijfsleider zelf?
Op 21 januari mogen wij van 5 en 6 CM mevr. Kristien Vermoesen van FINN Agency verwelkomen. Gedurende twee uur gaan onze leerlingen met haar in gesprek en krijgen ze de kans om te ontdekken wat ondernemen inhoudt en wat dat voor hen zelf kan betekenen. We wensen onze leerlingen alvast een inspirerende sessie toe.
Vlajo organiseert ieder jaar ‘Ondernemers voor de Klas’ in samenwerking met structurele partners Pulse Foundation, ETION, VKW Limburg en projectpartners BNP Paribas Fortis, essenscia vlaanderen en JCI Vlaanderen. Deze interactieve sessie biedt jongeren de ideale kans om al hun brandende vragen te stellen aan een ondernemer of bedrijfsleider, spannend toch?
Wenst u meer informatie over Vlajo Ondernemers voor de Klas,
surf naar www.vlajo-ovk.be
Hoe deze sessie verliep kan u volgen op onderstaande foto’s en verslagen van onze leerlingen.
Uit het verslag van BAHNA ROMANA 5CM:
Door het coronavirus kunnen heel wat activiteiten op school niet doorgaan. Vlajo heeft ons toch de kans gegeven om iets leuks te ervaren.
De leerlingen van de derde graad C&M van het Sint-Guido-Instituut kregen bezoek uit de bedrijfswereld. Kristien Vermoesen van het communicatiebureau Finn komt ons vertellen over de uitdagingen die met ondernemen gepaard gaan.
We hadden het plezier om mevrouw Kristien Vermoesen te ontmoeten en haar ervaringen uit het bedrijfsleven te horen. Ze heeft haar kennis met ons gedeeld en we hebben veel nieuwe dingen bij geleerd. Haar getuigenis heeft mij geïnspireerd om later misschien zelf een bedrijf op te starten.
De schema’s en de verschillende communicatiemodellen die ze met ons heeft besproken zijn heel inspirerend.
Ze heeft het op een heel leuke manier gebracht door ons zelf oefeningen te laten maken die een beetje laten zien hoe ze eigenlijk te werk gaan in het bedrijf zelf. Haar doelstellingen zijn heel duidelijk en gestructureerd daaronder kunnen we zien dat ze veel ervaring heeft. De sector waarin ze werkt is heel boeiend en verschilt altijd.
Alexia wil weten of corona een invloed heeft op haar bedrijf?
Corona heeft in tegendeel van andere bedrijven niet veel impact gehad op het communicatiekantoor. De communicatiesector is goed bespaard gebleven. Er was tijdens deze coronapandemie veel communicatie nodig en zijn ze steeds aan het werk gebleven en hebben ze niemand moeten ontslaan.
Het was aangenaam om haar te leren kennen en uit haar ervaringen te leren, aldus Alexia.
Maria Plamada (5CM):
Een gastspreker van het Finn bedrijf kwam donderdag 21 januari 2021 aan de leerlingen van 5C&M uitleg gegeven over het bedrijf Finn.
Wij hadden al op voorhand met de leerkracht Ann De Ridder vragen opgesteld om ze te stellen aan de gastspreker. Mijn vraag was “Als u opnieuw zou beginnen met het opstarten van een communicatiebureau, wat zou u anders doen?”.
Mevrouw Vermoesen antwoordde hierop dat ze zeker dingen anders zou doen, zoals meer geld vragen voor facturen. In het begin vroeg ze veel te weinig voor het werk.
Solina Cox (5C&M):
Ze vertelde alles op een heel beleefde , maar ook leuke manier. Het waren geen saaie lesuren. Dus daar was ik heel blij mee. Ik werkte heel actief mee , omdat ik het ook oprecht leuk vond. Ik hoop in de toekomst nog wat te horen van hun bedrijf omdat ik het interessant vond. Ik hoop dat het hun bedrijf voor de wind zal gaan, want dat verdienen ze zeker voor al hun harde werk.
Bedankt, mevrouw Vermoesen, en volgend jaar schrijven we ons zeker terug in bij VLAJO om een ondernemer voor de klas te krijgen.
maandag 16 november 2020
November 15, 2020Samia El Hafidi (4 ECWIS) praat met redacteur ‘Het Laatste Nieuws’
Jongeren maken digital stories over lockdown. Vlnr: Samia Len Hafide (15), Sarkis Hakobyan (15) en Ine Manassee (16). © Marc Baert
Toonmoment licht belang ‘digital storytelling’ voor jongeren toe: “Het verkleint drempel om te spreken over je gevoelens”
ANDERLECHT – Maks vzw lanceerde een nieuwe methode bij jongeren die bij hen monitor worden: ‘digital storytelling’. Hiermee zouden jongeren hun empathische vaardigheden kunnen aanscherpen. Minister Benjamin Dalle was onder de indruk, en nam zondag deel aan een virtueel toonmoment. 13 filmpjes gemaakt door jongeren werden getoond, en het nut en belang van digital storytelling werd uit de doeken gedaan. “Voor sommigen is zo de drempel echt minder groot om over hun emoties te spreken.”
Bij Maks vzw brachten ze een nieuwe methodiek aan bij jongeren die een cursus tot monitor volgen: Digital storytelling. Het is een manier om je emoties te uiten en hoe je je voelt te kunnen overbrengen naar de buitenwereld. Hoe groot die wereld is, bepaal je zelf. Wil je je gevoel of mening delen met de wereld, doe maar. Wil je het enkel delen met je klasgenoten? Dan is dat even goed.
Het digitaal vertellen trok de aandacht van minister Benjamin Dalle in het actieplan Generatie Veerkracht. “Jongeren worden extra hard getroffen door de coronamaatregelen. Heel wat jongeren hebben het bijzonder moeilijk nu veel even niet meer kan. Het is heel belangrijk dat we luisteren naar hun stem en verhalen. We praten te veel over jongeren, en te weinig met jongeren. Dit initiatief is dan ook van bijzonder groot belang”, aldus Benjamin Dalle die ook zelf een filmpje maakte over hoe hij de lockdown beleefde. Want dat was de opdracht in dit geval. De jongeren moesten zelf een filmpje maken met wat de lockdown voor hen bracht in de positieve of negatieve zin. In totaal bundelden ze wel 50 filmpjes. Op het toonmoment gaven ze er zondag 3 mee.
Meer ruzies
Een leerrijke opdracht vonden ook Ine (16), Samia (15) en Sarkis (15). Sarkis deelde zijn vaststelling dat door de lockdown familieruzies ontstaan over futiliteiten. “Zaken die de ruzie echt niet waard zijn, maar gewoon ontstaan omdat we te weinig om handen hebben en niet buiten kunnen om te doen wat we willen. Daardoor ontstaan irritaties over de banaalste zaken.” Samia ontdekte net een nieuwe passie als lezen en wou met haar filmpje graag andere jongeren inspireren om zelf op zoek te gaan naar hun talent of interesse.
Digital Story Telling is slechts een van de zaken die ze later als monitor bij Maks willen doorgeven. “Ik wil ook heel graag mensen leren coderen. Met Scratch, een programma dat we bij Maks leerden kennen is daar ideaal voor. Dat coderen niets voor meisjes is, is bij deze ontkracht!”, lacht Samia. Ine wil de kinderend dan weer digitaal creatief laten zijn door ruimten in te richten. “Binnenhuisarchitect spelen en leren inrichten via het programma Marvel of er leuke en leerrijke quizzen in elkaar steken. Daar kijk ik naar uit.”
Het digital storytelling willen ze trouwens doortrekken naar de klas. “Ik denk dat het voor sommige klasgenoten gemakkelijker is als ze wat over hun gevoelens moeten vertellen om het thuis op te nemen en vervolgens te laten zien. De drempel om dat in het echt voor de klas te moeten doen is soms te hoog.”
vrijdag 13 november 2020
November 13, 2020Monster
Op de foto zie je mij en mijn nicht. Ik ben degene met gesloten ogen en mijn nicht houdt mij vast. Het is heel donker.
Als ik zelf naar deze foto kijk, denk ik aan nachtmerries. Deze pose is eigenlijk een danspas in een choreografie. Bij die danspas worden deze woorden gezegd: “Ik ben een klein monster.”
Ik heb samen met mijn nicht gedanst op een lied dat “Monster” heet. In de choreografie zijn er verschillende momenten waar ik controle heb over haar en zij controle over mij. (link naar dansvideo: https://www.youtube.com/watch?v=-hTJCHeDN6Q)
Je kan naar deze foto op verschillende manieren kijken. Misschien denk je wel dat mijn nicht mij heeft vermoord, dat ik in slaap ben en dat zij mijn nachtmerrie is. Of dat we eigenlijk dezelfde persoon zijn? Er zijn zoveel mogelijkheden.
- Aachal Shrestha, 6WEWI
woensdag 28 oktober 2020
November 10, 2020Sint-Guido-delegatie naar covid-afdeling UZ-Brussel
dinsdag 27 oktober 2020
October 29, 2020Tweede graad toerisme in De Panne op kustexcursie
Op uitstap naar de kust in deze corona tijden, mag dat wel?
Ja, gelukkig wel, vermits het in de 2de graad toerisme gaat over een uitstap die in het leerplan toerisme vermeld staat als een “verplichte uitstap”.
Met de gratis treinreis, iedereen beschikte over een Hello Belgium pass, bereiken we om 11u30 vanuit Brussel, na een bijna drie uur durende rit, eindelijk de kustplaats De Panne.
Imane Ananouch vertelt er ons het volgde over: Wij, leerlingen van 4T en 3T hebben een uitstap gedaan in de Panne op 23/10/2020. We moesten daar eigenlijk elk om beurt gidsen. Gelukkig was het die dag heel goed weer en om de kustplaats De Panne leren kennen. Het was een toffe dag, vind ik.
Het uitzicht vanop de Kyck Hill is prachtig!
Dit ben ik, Imane Ananouch. Ik moest hier vertellen over de Dumontwijk en ook over de Kykhill duin. Het was moeilijk om te spreken met het masker, omdat je daar luider moet spreken dan normaal en dat eerlijk gezegd was het bij iedereen een probleem, denk ik. Voor de rest was alles goed vond ik.
Iedereen volgde mee, het was een leuke groep om voor te gidsen.
Angela: Op deze foto kan je mij zien voor de Nano-Nanine villa. Het is een villa uit 1936. Het is een modernistisch hoekcomplex. Het heeft 2 garages. Soberheid, ronde afgevormde vormen zijn kenmerken van deze villa. Ik denk dat ik goed heb gegidst.
Behar vertelde ons dat in deze mooie villa in cottagestijl, koppelvilla Zonneweelde en La Roche, de strategie werd uitgezet om de IJzervlakte gecontroleerd onder water te zetten in het begin van de eerste wereldoorlog.
Adama vertelde ons het volgende: Hier zien we een foto van mij waar ik aan het gidsen ben. Ik heb over de Villa Doudou gesproken. In 1995 wordt het gebouw beschermd als monument. Het is een mooie villa in de typische cottage stijl. Ik vond het zelf heel interessant toen ik de informatie had gevonden.
Hier op de Leopold I Esplanade sprak Mohsine over de eerste koning van België die hier afgebeeld staat. Het was hier dat hij voor de eerste keer voet aan land zette in België.
Uit het verslag van Lennert: De kust excursie naar de Panne was heel erg leuk wat we er gedaan hebben zal ik je nu vertellen. Voor het vak toerisme/CT moesten we een opdracht doen: gidsen! Ik keek er eerst niet naar uit maar achteraf gezien was het toch nog een leuke dag geworden.
Wat hebben we er gedaan?
We hebben dus eigenlijk de rol van gids op ons moeten nemen. Eerst leek dat mij niet zo leuk want ik had heel veel stress maar toen ik eenmaal bezig was viel het toch nog mee. We hebben er gegeten maar door het corona-virus waren er nergens eetgelegenheden open We hebben ons lunchpakket opgegeten op het strand.
De Sahara
Je zal wel denken “de Sahara in de Panne dat kan toch niet” maar toch moet je het geloven. Het is niet de echte Sahara maar zo wordt het natuurgebied genoemd. Hier is een foto van het stukje Sahara waar wij anderhalf uur hebben in gewandeld. De Sahara in de Panne ligt in de Westhoek in de Panne:
Ik raad het zeker aan om ook eens naar de Panne te gaan want niet alleen kan je er genieten van het breedste strand in België maar ook van de prachtige monumenten en cultuurelementen en natuurlijk van De Westhoek, het oudste natuurreservaat van België, aldus Lennert.