All for Joomla All for Webmasters

vrijdag 14 januari 2022

January 14, 2022

elfjes van okan 1

Beste lezeressen en lezers,

Ik wens jullie een heel gelukkig 2022. Dat jullie blij door het leven mogen gaan en blijven bijleren. Dat  het schooljaar min of meer op een normale manier moge verlopen. Dat de coronamaatregelen dit jaar mogen eindigen.

Hier zijn een aantal gedichtjes van okan 1. Voor deze leerlingen wordt het spannend.  Na dit trimester gaan ze naar de gewone klas. Het wordt dus hoog tijd dat ze hun elfjes op jullie loslaten.

mooi

een vlinder

met een vangnet

pak ik je mee

atalanta (van Tahir)

snel

een auto

met een vriend

we zijn op reis

avontuurlijk (van David P.)

lekker

een aardappel

heel goede smaak

Columbus heeft hem gevonden

Amerika (van David S.)

vakantie

spelen, uitslapen

wandelen met vrienden

ik ga naar Moldavië

gelukkig (van Mirela)

leeuw

is gevaarlijk

en heel snel

hij woont in Afrika

safari (van Salem)

schoon

die bloem

is alleen, wacht

op een koude berg

verdrietig (van Nour)

cake

tien  aardbeien

op de deeg

bak in de oven

lekker (van Nihal)

geweld

een overval

in een bank

de overvallers maken gijzelaars

Lacasa (van Bongani)

Wat vinden jullie ervan? Kunnen jullie dat ook? Je begint met één woord, dat een titel kan zijn, dan komen 2 woorden, dan 3 en dan 4 woorden. Het 11de woord is een soort van besluit of conclusie.

Tot de volgende keer en stel het wel, veel groeten van meneer BV Verbruggen.

Posted in: poëzie

maandag 29 november 2021

November 29, 2021

Interview met mevr. Nancy en dhr. Guney

Mis dit baanbrekend interview niet met mevrouw Nancy en mijnheer Guney van het secretariaat op Porta (Sint-Guido). Reporter: Rumeysa Oz, 6ECWI, camera: Malaika Ilyas, 6WEWI.

Posted in: signaaltv

vrijdag 19 november 2021

November 19, 2021

Een Moldavische in België

Beste lezers,

Ik stelde jullie al de leerlingen van okan 1 voor, leerlingen die mogelijk nog dit schooljaar in de gewone klas zullen instromen. Mirela maakte zelf een voorstelling van haar land en mocht daarbij het internet gebruiken.

Moldavië is een jong  land in Oost-Europa dat vroeger van de grote Sovjet-Unie deel uitmaakte. Het is zo groot als België, maar veel mooier. De bevolking bedraagt maar 2,3 miljoen mensen en is in dalende lijn, door emigratie en economische achteruitgang en de niet te vergeten corona. Hopelijk blijft dit niet duren.

Kijk zelf naar deze leuke presentatie van dit leuke land: Prezentare

Groeten van Mirela uit Moldavië en van meneer BV uit België!

Posted in: evenement

maandag 6 november 2021

November 8, 2021

Selma interviewt mevrouw S. Breyssens

Geniet van dit interview van Selma Benaisa (6EcMt) met lerares aardrijkskunde, economie en natuurwetenschappen S. Breyssens (en haar zeer stille vriend Bob/Jacques), camera: Saïda Laghmiri (6HW).

Posted in: signaaltv

woensdag 27 oktober 2021 (3)

October 27, 2021

Na de herfstvakantie hier de bloopers

Posted in: signaaltv

woensdag 27 oktober 2021 (2)

October 27, 2021

Buurtambassadeurs 2021 

Wij, leerlingen van 6ASO hebben het heel tof gevonden om  onze schoolbuurt voor te stellen: de oude industrie aan het Weststation, sociale woonwijken in Molenbeek, het Marie-Josépark en natuurlijk ook ons nieuw schoolgebouw in Scheut. Met dank aan mevrouw Maïka van Erfgoedklassen: in haar montage komt het talent van iedereen van onze klas tot uiting.

Posted in: signaaltv

woensdag 27 oktober 2021 (1)

October 27, 2021

Leerlingen van communicatie en media bezoeken VRT, onze nationale omroep

In kader van de lessen Media en Actua zijn we op 7 oktober de VRT gaan bezoeken. Ondanks de actuele situatie met het virus heeft onze leerkracht  mevr. De Ridder, die vanaf nu ook onze  campusverantwoordelijke is, toch een uitstap voor ons kunnen plannen. Samen met onze klas hebben we een zeer leuke ervaring beleefd bij de VRT.

We zijn allemaal zelfstandig en individueel met het openbaar vervoer hiernaartoe gegaan, strikt volgens de corona-regels. We spraken af om 9.30 af bij de ingang. De meeste klasgenoten waren op tijd aangekomen, sommige waren wat verloren gelopen en stonden bij de ingang van de RTBF.

Het gebouw van VRT dateert van de  jaren 70.

Binnen kregen we een rondleiding van een VRT-gids. Hij gaf ons meer informatie over de ruimtes, de opname studio’s en leidde  ons rond in deze doolhof.

De gids wijst  ons op de  “Taalgrens”  binnen in dit immens gebouw. De “Taalgrens”  is een lange gang waar aan het éne kant het VRT (Vlaamse Radio en Televisieomroeporganisatie) ligt en aan de andere kant RTBF ( Radio Télévision Belge Francophone).

Bij televisie zijn er 3 belangrijke factoren: geluid, beeld en licht.  

Voor de belichting staan er allerlei verschillende lichten op verschillende hoeken. Alles is hier precies gemeten, zelfs de plaats van de stoel is belangrijk. Er staan speciale tekens op de grond, hierop moeten de poten van de stoel staan opdat de persoon op die stoel zit de  juiste belichting krijgt op zijn gelaat. Make-up is ook heel belangrijk om goed in beeld te komen.

Voor het geluid gebruikt men kleine microfoontjes. Deze microfoontjes sturen de geluiden naar de mengtafel van de geluidsingenieur. De studio’s zijn zo gebouwd dat er geen geluid van buitenaf binnenkomt. Er zitten gaten in de muren om het echo effect uit te sluiten. Bij live muziek wordt er veel aandacht besteed aan geluid. Voor dat band optreden, doen ze nog een soundcheck.

In een studio wordt er gefilmd met verschillende camera samen (Multi camera). Met een rode kabel worden de beelden naar de regiekamer (controlekamer) gestuurd. In de regiekamer zit er de regisseur. De regisseur beslist welke personage er te zien is, welke kleren ze moeten dragen en of een scene buiten of binnen word gefilmd (bij een film).

De VRT maakt content voor 3 tv kanalen  en 2/3 van wat ze uitzenden maken ze niet zelf.

Ze kopen van het buitenlandse TV zenders  of ze bestellen programma’s bij productiehuizen. Productiehuizen zijn privéfirma’s in Vlaanderen die instaat zijn om TV- programma’s van hetzelfde niveau te maken (Blokken is daarvan een voorbeeld).

Daarna bracht onze gids ons naar Studio 1. Hier wordt  ‘Het Journaal’ opgenomen.

Voor het uitzenden van het journaal gaat het nieuwsanker alle belangrijke nieuws verzamelen en het nieuwsbericht schrijven. Daarna gaat ze alles wat ze geschreven heeft in een autocue zetten, zodat ze tijdens het uitzenden van het journaal gemakkelijk kan presenteren. Tijdens een nieuwsuitzending zijn er al maar twee mensen in de studio, namelijk het nieuwsanker en de opnameleider.

Tijdens ons bezoek naar de VRT hebben we nieuwsanker Annelies Van Herck gezien, maar niemand durfde haar te vragen om mee op de foto te staan. 

In deze groene hoek wordt het weerbericht opgenomen. Ze gebruiken een greenscreen om het weer te tonen. Daarom mogen de presentators geen groen dragen, maar vermits groen  een kleur is  die weinig mensen dragen.

 

Vele leerlingen hebben er  altijd van gedroomd om ooit eens naar de Ketnet-studio te gaan, en nu kwam hun  mijn droom uit. Carine vertelt dat ze al naar  Ketnet keek toen ik nog maar 4 jaar oud was. Toen ze 14 jaar  was begon ze stilletjes aan te stoppen met naar Ketnet te kijken.  

We bezochten ook een namaak kleine studio van één van de bekendste tv-series ‘FC de kampioenen’. 

Diana schreef als slot: “Het was  een leuke dag waarbij wij veel geleerd hebben. Bedankt mevrouw De Ridder om dit interessante bezoek te hebben georganiseerd. Nu zijn wij meer gemotiveerd om naar TV te kijken en er meer over te leren”. 

Posted in: evenement

dinsdag 18 oktober 2021

October 18, 2021

Wij zijn Meriem, Sephora en Soukaina, oud-leerlingen van het Sint-Guido-Instituut. Wij zijn afgestuurde leerlingen van het schooljaar 2019-2020 en dat was geen gemakkelijk jaar.

Na een paar maanden les volgen in normale omstandigheden gebeurde de drama. Van elke dag achter een bank zitten en naar de leerkracht luisteren werd het elke dag achter de computer werken.

Het was geen gemakkelijk jaar, voor niemand, maar zeker voor de laatstejaars. Dankzij onze top-leerkrachten die ons zeer goed van afstand hebben begeleid, hebben we onze eerste jaar op het universiteit/hogeschool goed kunnen starten.

Vandaag zitten we in onze tweede jaar en willen onze leerkrachten nog hartelijk bedanken voor hun ondersteuning gedurende het niet-gemakkelijkste schooljaar.

Posted in: oud-leerling

woensdag 13 oktober 2021

October 12, 2021

Beste lezeressen en lezers,

Deze twee leerlingen zijn ook van okan 1 en werden helemaal niet vergeten, maar om 13u50 ging de schoolbel en moest ik even stoppen.

David (Preda), die ook uit grote Roemenië komt, kan het volgende kwijt :  “Ik luister graag naar  Russische, klassieke gitaarmuziek.  En ik praat ook met mijn vrienden, als ik verdrietig ben.”

Mirela komt uit Moldavië en haar lievelingseten is spaghetti, kebab en natuurlijk de Belgische frietjes. Zij zei over kleren : “Ik draag graag een t-shirt in de zomer en een trui in de winter.”

Tot de volgende keer, Signaallezers.

En stel het wel. BV

Posted in: interview

dinsdag 12 oktober 2021

October 12, 2021

OKAN 1 spreekt al een mondje Nederlands

In Okan 1 zitten vandaag 13 leerlingen, die al een tijdje in ons land zijn en al een mondje Nederlands spreken. Tijd voor een klein interview. De vragen gingen over vrienden en familie, over België en hùn land, mooie plaatsen, hobby’s en eten.

Salem, die uit Palestina komt,  zei : ” Ik hou evenveel van mijn moeder als van mijn papa. Ik woonde in Antwerpen, maar nu ben ik terug in Anderlecht. Mijn lievelingskleur is zwart. Ik had vorig schooljaar 3 zussen op deze school.”

Tahir komt uit Turkije en beweert : ” Antwerpen is de mooiste stad van dit landje . Ankara, de hoofdstad van mijn land, is  groter dan Brussel.” Hij vindt lang haar ook goed voor een jongen.

Roosevelt die van Kameroen is, vertelde : “Mijn lievelingseten is spaghetti bolognaise. Als ik een probleem heb, dan zeg ik dat aan mijn ouders, die helpen me dan.”

David  vindt zijn beste vriend soms dom. Hij zei ook : “Mijn ouders zijn al zeker 15 jaar getrouwd.”

Bongani komt ook uit Kameroen en beweert : “Het mooiste land is de VS van Amerika. Ik drink graag fanta met mangosmaak.”

Mehmet is ook een Turkse leerling en hij stelt : “Ik speel graag basketbal en ik zwem ook graag. Mijn jongere broer is 10 jaar, hij houdt van games op zijn gsm.”

Nour komt dan weer uit Spanje. Zij leest graag boeken in het Catalaans en ze zei ook : “Ik  woonde in de stad Girona en ik heb hier ook een  oudere zus”.

Natanail komt uit Cernauti en hij vindt  Kiev de mooiste plek stad  in Oekraïne. “Mijn lievelingszanger is de Russische zanger Kizaru”.”

Nihal komt ook uit Turkije en ze zegt : ” Mijn hobby is op de fluit spelen, dat doe ik al 6 jaar. Ik wandel ook graag in de stad.”

Aisha komt dan weer uit Somalië en beweert: ” Ik hou van regen, maar ik hou dan weer niet van koud weer. Ik heb ook een jongere zus in okan 2.”

Weldra komen ook de andere leerlingen aan bod, tot weldra, beste lezers.

Groeten van meneer Verbruggen of BV

Posted in: interview

4 vestigingen in Anderlecht

Dokter Jacobsstraat 67
TEL: 02 521 60 10
Sainte Adresseplein 12
TEL: 02 520 86 30
Ninoofsesteenweg 369
TEL: 0491 71 57 41
   Verheydenstraat 39
TEL: 02 520 05 72
Mailadres
info@sintguido.be
  Ondernemingsnummer
0478.379.452
  R.P.R.
Brussel - Nederlandstalig

partnerschool VZW Sint-Goedele Brussel

Wat leerlingen zeggen

“Ze apprecieerde het enorm dat we zo spontaan waren en onszelf bleven. We hebben eigenlijk gedaan alsof koningin Mathilde een van ons was.”

Abdel El Ouedi

diversiteitslabel


We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…