All for Joomla All for Webmasters

dinsdag 28 mei 2019

June 12, 2019

Wetenschappers op de fiets en op kamp

Vandaag trekken wij van 5 en 6 wetenschappen wiskunde met de fiets naar Leuven. Vanuit de school gaat het heel vrolijk met onze leuke outfits naar een kamp. De leerkrachten mevrouw Conings en mevrouw Maerten fietsen met plezier mee.

Na 42 kilometer en meer dan 5 uur rijden, komen wij (nat) aan. Het is niet gemakkelijk, maar we doen allemaal ons best. In Leuven bezoeken ze een school gaan bezoeken. we werden feestelijk ontvangen.

Na een welverdiende douche beginnen we aan de workshops om tandpasta en lippenzalf te maken, te naaien en eigen fruitsappen te maken. Na de workshops beginnen wij aan het opbouwen van de tenten op de speelplaats van de school, zoals echte kampers.

Later zien we nog twee special guests aankomen: meneer Vanmontfort en meneer Nys. Ze komen allebei eens zien hoe hun leerlingen omgaan in deze omstandigheden. ’s Avonds vertrekken we op wandeling in het stad Leuven. Dat vinden we super tof. We mochten fastfood eten, eindelijk!

Terug op de kamp spelen we nog allemaal gezelschapsspelletjes rond een vuurtje. En enkele uren later waren we allemaal aan het slapen, in de tent…

De volgende dag keren we terug naar Brussel, maar deze keer wel met de trein. Het was echt niet meer te doen met de fiets.

 

  • Haron Zaanan uit 5 WEWI
Posted in: evenement, uitstap

maandag 27 mei 2019

May 27, 2019

Buurtambassadeurs 2019

Onze ‘Buurtambassadeurs 2019’ van 5 en 6 ASO in het historische hart van Anderlecht: de Sint-Guidokerk, het Erasmushuis, het Dapperheidsplein en het metrostation Sint-Guido. Met dank aan Erfgoedklassen.

Posted in: signaaltv

woensdag 22 mei 2019

May 27, 2019

Internationaal Fotografisch Experiment 2019

Wij kregen onderstaande mail en waren heel trots op de prestaties van al onze leerlingen en in het bijzonder van de twee laureaten.

 

Geachte,

Ik heb de eer u mee te delen dat de jury tijdens haar bijeenkomst van 25 april 2019 in het kader van het « Internationaal Fotografisch Experiment met Monumenten » twee foto’s van uw leerlingen heeft geselecteerd. Het gaat om foto’s van Axel Syed RAHMAN en van Hamide BAJRAM.

Hierbij wil ik dan ook de laureaten en alle andere leerlingen die hebben deelgenomen aan de wedstrijd feliciteren.

De prijsuitreiking zal plaatsvinden op woensdag 22 mei 2019 om 12u30 in de Sint-Gorikshallen (Sint-Goriksplein 1 te 1000 Brussel). Nadien volgt een receptie. Is het mogelijk uw komst (en deze van de laureaten) te bevestigen ten laatste op woensdag 15 mei 2019 via mail (jdp-omd@urban.brussels)?

Ik dank u voor uw medewerking.

Met de meeste hoogachting,

Thierry WAUTERS
Directeur
Cultureel Erfgoed
Kunstberg 10-13 * 1000 Brussel

foto van Hamide (6CM)

Zij won een internationale prijs en ook nog de Brusselse prijs voor de meest originele foto met bovenstaande foto.

Axel 3T won met deze foto

Proficiat aan die twee leerlingen!

Posted in: evenement, fotoboek

dinsdag 14 mei 2019 (3)

May 14, 2019

De projectdagen van de 3de-jaars

Dag 1: bezoek aan het Afrikamuseum (donderdag 25/4)

Waar is het Afrikamuseum gelegen?

Bénédicte en Sarah in het park van het Afrikamuseum

Het Afrikamuseum ligt in Tervuren. Wij zijn een hele tijd onderweg geweest, we hebben twee metro’s, een tram genomen en nog een stukje te voet gedaan. Zo waren we toch wel bijna een uur onderweg. De rit was wel leuk langs mooie lanen en het Zoniënwoud.

Eindelijk kwamen we  aan in het het Afrikamuseum. Het is een heel modern gebouw, niemand had verwacht dat het zo modern was. Ik was verrast!

Omdat we iets te vroeg waren voor de geleide gidsbeurt, besloten de leerkrachten om een toertje te stappen in het park en naar een kunstwerk te gaan kijken.

De leerkrachten vertelden het verhaal van Leopold II en stelden ons vragen over wat we van dit beeld vonden. Ik vond het leuk om op een kritische manier naar een kunstwerk te kijken. In het museum moesten we tussen twee gidsen kiezen: een groep Nederlands en een groep Frans. Ik zat bij de Franse groep, dat was een redelijk leuke groep.

De Verenigde Naties brachten onlangs een bezoek aan het museum en vond deze beelden heel racistisch. Ze vroegen aan de museumdirecteur om ze weg te bergen, wat niet gebeurde.

De gevreesde luipaardman staat klaar om een slapende man te doden: een schrikbeeld dat deel uitmaakte van de Belgische koloniale propaganda, als brachten de Belgen de beschaving naar Congo

We bekijken allerlei interessante objecten en kregen veel nieuwe dingen aangeleerd. Het leukste vond ik toen we bij de opgezette dieren kwamen.

Iedereen dacht dat het plastieken dieren zijn, maar we hadden het mis! Het zijn gewoon echte, opgezette dieren en dat vond ik fascinerend om te zien.

Vooral deze ene grote jongen hieronder: de olifant! Hij is zo groot dat je helemaal naar boven moet kijken om hem volledig te kunnen zien.

Na de dieren kwamen we aan het einde van de rondleiding in het museum. Ik vond het echt nog een boeiende uitstap, maar ik was wat teleurgesteld omdat de andere groep veel meer te horen heeft gekregen en gezien dan wij.

 

 

 

 

Onze gids bleef “één uur’’ over één onderwerp praten en na een tijdje begon het saai te worden.

 

Dag 2: dag van de Belgische politiek (vrijdag 26/4)

Voor deze projectdagen bleven we op school. Op vrijdag dacht ik echt dat het een saaie dag ging worden, politiek interesseert me niks!

Maar sommige workshops vond ik best wel leuk om te doen. Iedereen had inspraak en mocht  zijn/haar mening vertellen. Ook de workshop van mevrouw Gevaert, een eigen politieke partij oprichten, vond ik leuk. Aan het einde van de dag moest je die partij komen voorstellen.

Alle derdes TSO zaten bij elkaar, dat was echt een keer fijn. Ik vond de projectdagen zelfs zeer geslaagd!

– Solina, 3T

Posted in: evenement, uitstap

dinsdag 14 mei 2019 (2)

May 14, 2019

World Difference Day in Bozar

Belevingsdag

Op 3 mei 2019, de werelddag van de persvrijheid,  waren de leerlingen van het 5de en het 6de jaar Communicatie & Media van Sint-Guido uitgenodigd voor een belevingsdag rond het  thema: Fake News.

De leerlingen hebben kunnen deelnemen aan verschillende workshops. Eén van de workshops was de ‘speed date’. De leerlingen kregen de kans om journalisten te interviewen. Het was een leuk en leerrijk moment waarvan de leerlingen hebben genoten. Een andere workshop ging over hoe we fake news konden herkennen.

Fake news kan soms heel subtiel zijn. Daarom hebben onze mediaspecialisten enkele tips aan de leerlingen gegeven om zo het onderscheid te kunnen maken tussen wat echt is en wat fake is.

Op 3 mei zijn we in het kader van ons vak Actua en media naar de Difference Day in BOZAR geweest. Met als centrale thema fake news. ’s Morgens hadden we de kans om vragen te stellen aan journalisten in verband met hun job en het onderwerp propaganda. Het was zeer boeiend om naar de meningen van de journalisten te luisteren en onze vragen te stellen.

 Daarna waren we in een grote zaal waar 4 mediaprofessionals uitleg gaven over fake news en hoe wij, als publiek, het konden herkennen.

Vervolgens kregen we een zeer uitgebreide uitleg over de media van de journalist Tim Pauwels die voor VRT werkt als ombudsman. In de namiddag konden we uit verschillende activiteiten kiezen zoals virtual reality filmpjes bekijken, van een scherm lezen voor de TV-opname, hoe journalisten communiceren en als laatste ook kogelvrije vestjes proberen. Het was een zeer leuke ervaring die we nooit meer zullen vergeten.

Er waren ook leuke activiteiten voor de leerlingen zoals virtual reality of we konden zelf het journaal voorstellen zoals echte journalisten.

– Benedicte, Hamide, Ijeoma, Ines, Migane, Zineb, 5de & 6de Communicatie & Media

Posted in: evenement, uitstap

dinsdag 14 mei 2019 (1)

May 14, 2019

Buurtambassadeurs 3.0

Vandaag maken de leerlingen van 5 en 6 ASO een documentaire van de prachtige gemeente waarin onze school zich bevindt, namelijk de gemeente Anderlecht. Met dank aan Erfgoedklassen. Later deze maand verschijnt de documentaire.

Jean en Nawfal blikken hun filmpje over de Sint-Guidokerk in.

Tahir en Tabarek maken een documentaire over het Dapperheidsplein.

De leerlingen zijn eerst ter plekke kennis gaan maken met de schatten van Anderlecht in onze schoolbuurt, aan de hand van enkele inhoudelijke opdrachten. Wij filmen, maar voordat we filmen, moeten we eerst een scenario bedenken. Vervolgens gaan de leerlingen al die scènes “op de rails zetten.” Niemand van ons had vermoed dat er zoveel te zien is op maar twee stappen van onze school.

Het oorlogsmonument op het Dapperheidsplein wordt van kop tot teen onderzocht.

De 900 jaar oude botten van de heilige Guido liggen in de crypte van de Sint-Guidokerk.

Dit is de werkkamer van Erasmus, de meest heilige plek in het fameuze, wereldberoemde Erasmushuis in onze schoolbuurt.

We komen hier elke dag langs, maar we hebben eigenlijk nooit echt naar de architectuur van het Sint-Guido-metrostation gekeken.

 

 

 

We zijn met de hulp van verschillende leraars volop bezig geweest met het uitschrijven van onze scenario’s.

Yasmine en Meriem filmen Haron bij de introductie van hun documentaire over de schatten van de schoolbuurt.

Posted in: evenement, signaaltv

maandag 13 mei 2019

May 13, 2019

“In het begin was het stress”

Tof en interessant interview met onze toffe en enthousiaste nieuwe leerkracht

Onze sympathieke nieuwe leraar Aardrijkskunde tussen Jean en Nawfal

Naam: Enyo Vanmontfort
Leeftijd: 25 jaar
Studies: master in de geografie + 1 jaar lerarenopleiding
Hobby’s en interesses: lopen, hiking, lezen, ruimtevaart

Wat was uw gevoel tijdens uw eerste les?

– In het begin had ik stress, omdat ik op een school terechtkwam waar ik niemand kende. Alleen maar nieuwe leerlingen en nieuwe leerkrachten. Nadien ben ik de leerlingen en leerkrachten stilaan tof beginnen vinden.

Hoe is de sfeer met uw collega’s?

– Goed. Eén van de leuke aspecten is dat er op Sint-Guido vele jonge leraren zijn. Daarom is het makkelijker om ze te leren kennen.

Wat is uw beste ervaring op school?

– Met de leerlingen was dat zeker de reis naar Parijs. Ik heb de leerlingen in een andere context leren kennen dan die op school. Een andere leuke ervaring was toen ik met 5 en 6 ASO dekens ging kopen om uit te delen. Het was een leuk initiatief dat de leerlingen toen hebben genomen.

– Met de leerkrachten: toen we samen quiz speelden met andere Brusselse scholen. Ook daar heb ik een leuke herinnering aan.

Hoe heeft u het Sint-Guido-Instituut gevonden?

– Er was een vacature en nadien had ik een gesprek met een vestigingsdirecteur. In augustus kreeg ik het bericht dat ik in deze school kon beginnen.

Zou u hier graag verder les willen geven?

– Ja, ik vind Sint-Guido een aangename school en kom hier graag lesgeven.

Bedankt voor het gesprek en veel succes.

– Jean, 5EcMt &  Nawfal, 5EcMt

Posted in: interview

woensdag 8 mei 2019

May 8, 2019

Studiekeuzebeurs

Alle leerlingen die dit jaar op Sint-Guido zullen afstuderen, hebben de kans gehad om in contact te komen met studenten van het hoger onderwijs. Sommigen zijn oud-leerlingen van onze school, die ondanks de op handen zijnde examens toch graag tijd vrij maakten.

Studenten van het hoger onderwijs geven uitleg over alle aspecten van hun studierichting.

Vandaag zijn studenten van het hoger onderwijs uit verschillende richtingen op Sint-Guido neergestreken voor onze studiekeuzebeurs. Elk richting had zijn tafel en er waren 1 tot 2 leerlingen per richting. Er waren studenten die voor ingenieur, informatica, bedrijfmanagment, biomedische, verpleegkunde, taalkunde etc. studeren. De bedoeling van de studiekeuzebeurs was om de leerlingen die dit jaar afstuderen een beter zicht te geven wat ze volgend jaar zouden kunnen doen in hun verdere studies op het hoger onderwijs.

Posted in: evenement

dinsdag 7 mei 2019 (2)

May 7, 2019

Pakkende uitstap naar Ieper

Oog in oog staan met ‘Australische soldaten’ uit de Eerste Wereldoorlog (1914-1918) is een pakkende ervaring. Wij maakten het mee.

Drie jongens uit Roeselare, verkleed als Australische soldaten, op Tyne Cot. Zij beschermen onze Anderlechtse meisjes.

Toegegeven, het waren eigenlijk re-enacters, maar wel niet veel ouder dan de jongens die 100 jaar geleden zijn gesneuveld in Passendale en vandaag op Tyne Cot Cemetery liggen. Ook dat was (een beetje) een emotioneel bezoek.

Op dinsdag 7 mei reden we met de bus naar Ieper. Eerst bezochten we het In Flanders Fields Museum (1) in de middeleeuwse (na de oorlog heropgebouwde) Lakenhal. We zagen in het museum al de uniformen van alle landen en kampen, (2) de verschillende wapens die ze gebruikten (3), het landschap als ‘laatste getuige’. Er waren ook schokkende beelden in de zogenoemde ‘bakens’.

Daarnaast kwamen we ook te weten hoe de getuigen (verpleegsters, zusters, vrijwilligers en soldaten) zich voelden tijdens en na de Eerste Wereldoorlog (4). Na het museum zijn we naar de Menenpoort (5) geweest daar zagen we de diverse namen (6) van de soldaten die nooit teruggevonden werden. Later gingen we dus naar Tyne Cot (7) en keken naar de begraafplaatsen van de soldaten die hebben meegevochten. We vonden soldaten uit verschillende landen terug (8) zoals Canadezen en Egyptenaren. Het was een leuke en een erg leerrijke dag.

Wij raden jullie allemaal aan om ook een bezoek aan Ieper te brengen 😉

– Sephora, 5HW en Soukaina, 5ECMT

Posted in: evenement, uitstap

dinsdag 7 mei 2019 (1)

May 7, 2019

het Muziekbos

Toffe en interessante aardrijkskundige uitstap naar de Vlaamse Ardennen

Wij zijn met 6TSO en de 3de graad ASO naar Ronse geweest, onder de deskundige begeleiding van onze leraar aardrijkskunde Vanmontfort.

We hebben het Muziekbos bezocht, daar hebben we geleerd dat “muz-” komt van ‘moeras’ in het Keltisch. Daarom heet het dus het Muziekbos. Het bestaat uit ijzerhoudende zandsteen en was vroeger omringd door moerassen.

De Geuzentoren

Daarna zijn we naar de top van het bos gestapt waar we twee grafheuvels (tumuli) gezien hebben en de oranjekleurige Geuzentoren op één van hen.

Het was vooral een mooie omgeving met bos en heide en een fijne en leerrijke dag met een zonnetje dat steeds meer aanwezig werd. 15D5392C-D211-4073-9351-53D42E0

  • Hind (5HW) en Sana (5ECWI)
Posted in: uitstap

4 vestigingen in Anderlecht

Dokter Jacobsstraat 67
TEL: 02 521 60 10
Sainte Adresseplein 12
TEL: 02 520 86 30
Itterbeekselaan 550
TEL: 02 527 05 87
   Verheydenstraat 39
TEL: 02 520 05 72
Mailadres
info@sintguido.be

 

partnerschool VZW Sint-Goedele Brussel

Wat leerlingen zeggen

“Ze apprecieerde het enorm dat we zo spontaan waren en onszelf bleven. We hebben eigenlijk gedaan alsof koningin Mathilde een van ons was.”

Abdel El Ouedi

diversiteitslabel


We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…