All for Joomla All for Webmasters

20 januari 2020

January 20, 2020

een tijger uit Sri Lanka

Hallo lezers,

Mag ik jullie weer één van onze leerlingen voorstellen? Meenusha zit in okan, komt uit Sri Lanka en is 12 jaar. Ze woont in Liedekerke en komt met de trein naar school. Ze houdt van lezen en komt hier Nederlands leren.

Meenusha is een Tamil. Weten jullie nog wie dat zijn? De Tamils zijn een bevolkingsgroep die vooral in Zuid-India en Sri Lanka wonen en een eigen taal spreken, het Tamil.

De meeste Tamils zijn hindoes (dat is een belangrijkste godsdienst van India). In de voorbije burgeroorlog op Sri Lanka (1983-2009) kwamen tienduizenden mensen om en werden veel Tamils verdreven. Er waren veel Tamil-vluchtelingen. Een aantal van hen kwam  in België terecht, Meenusha is niet de eerste Tamil-leerlinge die we ontmoeten.

De Tamiltijgers vochten voor een eigen Tamilstaat, iets wat de Singalezen van Sri Lanka niet wilden. De Singalezen wonnen de strijd, het zijn boeddhisten die ongeveer 80 % van de bevolking uitmaakten. De Tamils hebben een donkere huidskleur, de Singalezen zijn lichter.

Tot de volgende keer met nog meer nieuws over onze leerlingen.

 

13 januari de brief van een zus

January 13, 2020

Beste lezeressen en lezers,

Ik wens jullie een heel gelukkig 2020!

Ik wil Kamila aan jullie voorstellen, een leerlinge van okan 3. Ze is in haar 5de maand okan  (dat is de klas om Nederlands te leren) en heeft een gedicht geschreven. Dat is flink. Jullie tieners weten dat bij het groot of volwassen worden meer dan eens vragen gesteld worden. De oplossingen kunnen van jezelf komen of van mensen die naast je staan en naar je willen luisteren.

Ze was 10 jaar met haar gezin in het Arabische Dubaï. Haar vader was daar voor zijn werk. Ze leerde daar onder meer Arabisch, Frans en Engels. Zij houdt van schrijven, dansen en zingen en heeft een broer. Nu volgt haar gedicht.

De brief van een zus

De tijd is bijna op

mijn hoofd is kapot

Ik heb niks fantastisch gedaan

Ik denk niet dat ik dat kan

Dit is mijn leven

nog even zeg jij dat ik moet blijven

maar ik kan het niet

Ik heb alles losgelaten

En jij weet dat ik verloren ben

Ik heb en zie problemen

Ik kan niet meer zwemmen

Ik zit met veel vragen

en geen antwoorden

 

 

 

Posted in: dagboek

woensdag 1 januari 2020

January 2, 2020

Gelukkig 2020!

Posted in: (beeld)verhaal, tip

maandag 16 december 2019

December 18, 2019

Struinen langs ‘struikelstenen’ in Anderlecht

Wij van 3 en 4 toerisme hebben een wandeling gedaan in Anderlecht op zoek naar ‘het verzet’ en deportaties tijdens de Tweede Wereldoorlog. Met mevrouw De Ridder en mevrouw Nijssens zijn we deze voormiddag teruggegaan naar het jaar 1942.

Dit is het rollenspel: wij maken deel uit van twee Joodse families met de naam Einstein en Zuckerberg. En er zal jacht op ons gemaakt worden. We zagen inderdaad voor bepaalde huizen struikelstenen liggen die verwijzen naar mensen, ook jongeren zoals wij, die zijn meegenomen en via Mechelen in het concentratiekamp Auschwitz terecht zijn gekomen en werden vermoord.

De struikelstenen zijn in het voetpad ingebracht, vlak voor het huis waar de slachtoffers hebben geleefd, voordat ze weggebracht werden naar het concentratiekamp.

Die twee struikelstenen hierboven zijn familieleden of naamgenoten in ons rollenspel. In de lessen Kunst & Cultuur hebben wij opzoekingswerk gedaan voor de wandeling.

We zochten informatie op over het Dapperheidplein, het Vredegerecht en het Verzetsplein, het Nationaal museum van het Verzet en het Nationaal memoriaal van de Joodse martelaren.  De dag van de wandeling vertelde we deze info aan onze klasgenoten.
Hiernaast een muurschildering waarop we kunnen zien waarvoor Anderlecht gekend is.

 

In het gemeentehuis staan twee beelden van de beroemde kunstenaar Constantin Meunier.

 

Gelukkig hebben wij deze wandeling overleefd, net als veertien joodse kinderen die onderdoken leefden in het klooster van de Allerheiligste Verlosser in de Clemenceaulaan.

Posted in: evenement, uitstap

vrijdag 29 november 2019

November 29, 2019

Op Safari  naar Planckendael 

4 Toerisme is op 22 november naar Panckendael geweest nabij Mechelen om “The Big Five” te spotten. Wij bestuderen in de les Safarireizen en Panckendael brengt ons ook eens echt in de sfeer van wat het betekent om dieren te observeren.

Iedere leerling heeft een dier gekozen waarover wij allemaal ter plaatse uitleg geven aan de klasgenoten. De voorbereiding en de uitleg ter plaatse dienen in het Nederlands en in het Frans te gebeuren.

Aangezien het niet warm was, was het wel aangenaam om een dikke jas en een wollen pull aan te hebben, zegt Amando terecht. Hij vertelt ons als eerste over de neushoorn, één van The Big Five.

Daarna geeft Sonia uitleg over de Bonobo’s. Dat is een dier dat voorkomt in Afrika en het dichtst aanleunt bij de mens. Daarom is het zo interessant en grappig om te zien.

Hieronder de Zebamangoest, een heel klein diertje dat we kunnen vinden in Afrika. Hun ‘klein’ verblijfje ligt net aan de uitgang van het Bonobo-verblijf.  

  Hieronder de Cordofan-giraf. Ik vind dat een van de mooiste dieren uit de zoo. Niet alleen door zijn prachtige vacht maar ook door hun elegante loopstijl en lange nek. Ik vond het ook zeer indrukwekkend hoe de verzorgers de dieren eten gaven en hoe ze met hun lange tongen het eten door de kleine gaatjes uit de emmers namen. Het lijkt niet zo maar de giraf is een zeer snel dier dat snelheden tot 65 km per uur kan bereiken.  

 Ik was echt opgewonden om de giraf te presenteren, zowel in het Nederlands als in het Frans, zegt Solina. Maar ik heb een beetje tegenslag gehad. Juist op het moment dat ik ging presenteren, was het voedertijd voor de giraffen. Een verzorgster kwam op dat moment uitleggen hoe de giraffen heten, hou oud ze zijn, welk geslacht ze hebben… Daardoor werd ik nerveus want ze vertelde al veel dat ik ook ging vertellen. Het niet zo gelopen als ik wou. 

Vervolgens zijn we naar het jachtluipaard gegaan. Wist je dat een jachtluipaard ons niet zou aanvallen als we stil zouden staan? Daar ben ik die dag dat te weten gekomen. Hij valt alleen aan, als je wegloopt. We konden hem niet goed zien want het glas waar hij achter zat, was wat bedampt. 

 Dan hadden we pauze gekregen , we hebben wat in die cafetaria gegeten en gedronken. Ik vond het er echt heel duur voor wat het was. Na het eten zijn we met heel de klas via een klimrek de olifanten gaan bekijken. Daar hebben we iets heel grappigs en leuks gezien. De olifanten hadden zin om zich voort te planten. Ik had dat nog nooit van mijn leven gezien en was heel blij om het eens mee te maken.

Nadien zijn we nog de sneeuwluipaard gaan zien. Het is een heel lui dier en zat gewoon in een hoge boom. Ik ben er achter gekomen dat sneeuwluipaarden maar voor één jong zorgen, ook als er meerdere geboren worden. Dat vind ik heel zielig, maar de natuur heeft het zo beslist en er valt niets aan te doen. 

We hebben de koala en het goudleeuwkopaapje helaas niet gezien. Maar in de klas hebben we er meer uitleg over gekregen. 

Op het laatst, toen we naar huis gingen en op de bus wachtten, werd mijnheer Delfosse heel erg nerveus omdat de bus te laat was. Dat was toch even een lach-momentje.  Ik heb er heel erg van genoten van het dagje “Op Safari”. Ik vond het echt leuk.

Posted in: evenement, uitstap

dinsdag 26 november 2019

November 26, 2019

GSM’s afgeven bij Audi

Vorige week vrijdag zijn wij, 7INV en 7VEB, in de voormiddag op bezoek gegaan bij Audi te Vorst. We moesten onze gsm’s afgeven aan de receptie. Dat moest opdat we geen foto’s zouden nemen en aan industriële spionage doen.

Eerst kregen wij een uitleg over de bewakingssector SERIS. SERIS werkt samen met Audi om de veiligheid van hun bedrijf te garanderen. Eenmaal in het hoofdgebouw van de bewaking werden we in twee groepen gesplitst. 7INV ging als eerste mee met de brandweerploegverantwoordelijke. Daar kregen ze een korte uitleg over de interventies die ze uitvoeren. Ze voeren namelijk lokale interventies uit in het bedrijf maar ook interventies buiten het bedrijf, indien nodig.

Ze hebben gloednieuw materiaal in vergelijking met de Kazerne van Brussel. Het materiaal heeft een waarde van twee miljoen euro. Brandweer Brussel mag indien nodig ook hun materiaal gebruiken. Ze moeten als brandweerman en -vrouw per dag een aantal uren met het materiaal oefenen. Dat is noodzakelijk zodat als ze het moeten gebruiken ze het goed gebruiken en dus niet kapot zal gaan.

7VEB kreeg een uitleg in verband met SERIS zelf en hoe ze de veiligheid in het gebouw garanderen. SERIS is een bedrijf dat aan particulieren hun diensten levert. Verschillende taken van de veiligheidsagenten voor SERIS bij Audi werden voorgesteld, namelijk: portier, receptionist, agenten, brandweer ploeg, polyvalent (zowel beveiligingsagent als brandweer), controle over het bewaking systeem. We hebben ook kort uitleg gekregen in de controlekamer. We konden duidelijk zien waar er personen aanwezig waren (lichte schijn, die warmte aanduidt). Via die kamer kunnen ze ook alles controleren, bijvoorbeeld: het licht.

We hebben een geschiedenisles gevolgd in verband met Audi. Hoe ze zijn geëvolueerd met de tijd, met wie ze hebben samengewerkt, waar ze gevestigd zijn. We hebben ook gezien dat er weinig mensenarbeid aanwezig is maar wel heel veel robotisering. De weinige natuurlijke personen die aanwezig zijn werken in goede omstandigheden. Ze krijgen de tijd en werken op een relaxte manier.

Ik vond de uitstap heel interessant, want ik hou me graag bezig met auto’s en de uitleg die we hebben gekregen was heel interessant. Zoals over hoe dat robots het werk doen. Het enige minpuntje was dat ik s ’morgens mijn weg niet vond en daardoor te laat ben aangekomen.

  • Bilal Es-Sanfaoui, 7VEB
Posted in: uitstap

maandag 25 november 2019

November 25, 2019

Hoe migranten Brussel mee hebben gemaakt en nog altijd maken

We zijn met 7INV en 7VEB naar de fonkelnieuwe Migratiemuseum in Molenbeek geweest. Ik vond het best leuk omdat ik over andere culturen met hun eigen verhaal heb gehoord en gezien. Het museum vertelt niet hét verhaal van de migratie in Brussel, maar eert de vele migranten die Brussel mee hebben gemaakt en nog alle dagen maken.

Het Migratiemuseum (MMM – MigratieMuseumMigration) is een project van “Foyer”. Het wil de bezoeker op een participatieve manier meegeven hoe naoorlogse migratiegolven Brussel hebben vorm gegeven. Onze begeleider was zelf iemand met een migratie-achtergrond. Hij komt van Noorwegen. Hij en twee anderen hebben ons begeleid.

We hebben eerst een inleiding gekregen over wat migratie is. De stereotypes werden weerlegd. We kregen vervolgens de kans om een vragenlijst in de vorm van een zoektocht op te lossen. Aan de hand darvan konden we meer leren over de leven van de migranten en wat ze tijdens hun reis hebben beleefd. Wij  hebben ook een korte inleiding gekregen over de vele voorwerpen van verschillende landen. Maar ook verschillende persoonlijke verhalen. Verhalen van de eerste generatie gastarbeiders, de eerste bewoners van het Klein Kasteeltje, opvangcentra van Fedasil, van oorlogsvluchtelingen etc.

Er is deze installatie “There is no Spoon” – “Er is geen lepel” van de Brusselse kunstenaar Thomas Israel, die op een leuke manier laat zien hoe iedereen deel uitmaakt van een groter geheel.

Zoals je op onze selfie kunt zien, staan wij voor een kaart. Je moest een foto nemen aan de photobooth, je nationaliteit, origines en die van je ouders opschrijven. Dan kan je alles aan een koordje hangen en vastpinnen op de kaart. Voor Andres is dat Colombia en voor Joyce Frankrijk.

Er zijn ook foto’s van mannen als vrouwen, met geboortejaar en geboorteland. We hebben ook een spel gespeeld waarbij we moesten raden over wie het ging. Het museum is voor iedereen toegankelijk. De jongeren van Molenbeek hebben de tuin versierd. Ik vond het persoonlijk heel interessant en was verbaasd dat zoveel mensen migrant zijn.

Dit is wat Cedric het meest heeft geïnteresseerd:

De jongste jaren komen steeds meer mensen via de Middellandse Zee naar Europa. In gammele bootjes wagen zij hun leven in de hoop op een beter leven in Europa. Sommigen trekken vanuit Griekenland, Italië, Spanje verder naar Brussel. Hedendaags kunstenaar Elia Li Gioi woont op Sicilië en verbeeldt dat actuele thema.

7INV en 7VEB van Sint-Guido in het MMM

  • Jérôme Desmedt, Andres Gutierrez, Bryan Haentjens, Cedric Thomsin, Daan Van Den Broeck, Alexandre Van Houtte en Joyce Van Overstraeten, allen 7INV
Posted in: uitstap

donderdag 21 november 2019

November 21, 2019

Exclusief interview met Mevr. Appelmans, lerares Engels

KETJES MET TALENT

Haron Zanaan vraagt aan lerares Engels C. Appelmans wat haar drijft om al tien jaar het “topvak” Engels te geven, of zij streng is en wat haar leukste ervaringen zijn? Camera: Feras Saad, montage: Haron Zanaan, 6WeWi.

Posted in: signaaltv

maandag 18 november 2019

November 18, 2019

100% SUCCES

Ga ervoor, je kunt het!

Zet ‘m op, geef alles, ga door!

Kom op, vertrouw op jezelf!

Het lukt je, blijf positief!

Het komt helemaal goed!

Zeker weten!

  • Hussain Momin, 6WEWI
Posted in: poëzie

donderdag 14 november 2019

November 13, 2019

Kustexcursie 2de graad Toerisme

Vrijdag 25 oktober. Wij zijn naar Oostende geweest met 3 en 4T. Het was een leuke uitstap. We hebben ‘de stad aan zee’ leren kennen. Alleen spijtig dat we er niet hebben overnacht. 

Dit zijn wij van 3T, met Diane van 4T

Een toffe uitstap met de klas is altijd leuk. We hebben elkaar beter leren kennen die dag.

“We kregen aan “de Vistrap” een opdracht om de soorten vissen op te schrijven en de prijs te noteren.  Er waren veel vissen die wij niet kennen.”

Solina heeft 3 dingen moeten uitleggen en ze vond het echt leuk: “Eerst heb ik over het staketsel verteld. Dat vond ik echt eens interessant om over te vertellen. Dan kwamen de Lange Nelle en de Rock Strangers.”

“De Rock Strangers is echt een raar kunstwerk als je het mij vraagt. Felrode grote blikken in het midden van de dijk? Neen echt niet te doen en de reden waarom het hier gezet is geweest is nog veel erger. De mensen zijn er ook niet blij mee, er is zelf een man die in één van de appartementen juist voor de Rock Strangers woont , naar de rechtbank gestapt omdat hij het echt schandalig vond dat de rode blikken zijn uitzicht op zee belemmeren.”

Het uitzicht is prachtig

“Het bezoek aan het stadsmuseum vond ik echt heel leuk.”

“We mochten er gratis en vrij rondlopen en er waren echt heel leuke dingen te zien. Er waren immens veel trappen , maar ik heb ze toch gedaan. Gewoon om te kunnen weten wat er allemaal te zien was.”

“In het museum zagen we het bed van de koningin die daar is gestorven op dezelfde plaats, in hetzelfde bed. Het was best griezelig om ernaar te kijken en in die kamer te staan. Precies of ze nog in die kamer rond dwaalt.”

 

In het museum was er ook veel te zien over schepen en carnaval van vroeger met allemaal oude maskers.

Ik vond het een hele leuke dag , ik heb me goed geamuseerdWe waren allemaal samen goed aan het lachen. Het was een super-leuke dag.

  • Uit het verslag van Diana, Imane, Ismael, Sarah en Solina
Posted in: evenement, uitstap

4 vestigingen in Anderlecht

Dokter Jacobsstraat 67
TEL: 02 521 60 10
Sainte Adresseplein 12
TEL: 02 520 86 30
Ninoofsesteenweg 369
TEL: 0491 71 57 41
   Verheydenstraat 39
TEL: 02 520 05 72
Mailadres
info@sintguido.be
  Ondernemingsnummer
0478.379.458
  R.P.R.
Brussel - Nederlandstalig

partnerschool VZW Sint-Goedele Brussel

Wat leerlingen zeggen

“Ze apprecieerde het enorm dat we zo spontaan waren en onszelf bleven. We hebben eigenlijk gedaan alsof koningin Mathilde een van ons was.”

Abdel El Ouedi

diversiteitslabel


We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…