All for Joomla All for Webmasters

maandag 17 februari 2020

February 13, 2020

Nog 100 dagen…

Vandaag is voor ons een zeer speciale dag. Zeker voor mij. Binnen een paar maanden is de school afgelopen. We gaan elk ons eigen pad volgen.

Wie weet waar we later belanden. Ik ga mijn klas missen. Dit was de beste klas ooit!

Ik ben het zo gewoon om elke dag naar school te komen en al die gezichten te zien. Iedere leerling uit deze klas heeft een speciale plek in mijn hart.

Het was een toffe dag! Het beste stuk was dat we verkleed naar school kwamen. Ons klas zag er schitterend uit.

Wij van 6 ASO staan te trappelen om onze vleugels uit te slaan. Maar eerst nog 100 dagen op Sint-Guido onze studiemethode bijspijkeren!

Deze foto, waarop Haron en ik staan, hadden we genomen tijdens het ontbijt. Ik herinner me nog dat lekkere ontbijt.

Posted in: evenement, fotoboek

vrijdag 14 februari 2020

February 13, 2020
Posted in: poëzie

donderdag 13 februari 2020

February 13, 2020
Posted in: poëzie

woensdag 12 februari 2020

February 12, 2020

Keith Haring, wandeling in Brussel rond Bozar en het Vakantiesalon

Donderdag 6/2 zijn we eerst naar Centraal station gegaan. Dan hebben sommige leerlingen een gebouw/plaats gegidst zoals de Sint-Michiels en Sint-Goedele Kathedraal, het Paleis Der Natie, het Warande Park, het Koninklijke Paleis en het Koningsplein.

Toen we aan het koninklijk paleis aankwamen, waren we eigenlijk net op tijd voor een speciaal gebeuren.

We zagen dat er net een gast voor de koning toekwam, namelijk de prins van Monaco.


Er waren paarden en politie auto’s en ruiters in rode pakjes met hele hoge zwarte hoeden. Het was heel leuk om dat spektakel eens meegemaakt te hebben.

Daarna hadden we een ontmoeting met een gids in BOZAR die ons uitleg gaf over de tentoonstelling van Keith Haring

Eerst zijn we voor een portret van Keith Haring gaan zitten en gaf onze gids uitleg over deze kunstenaar die volgens wat ze zei de meest gekende kunstenaar wereldwijd is en het meest wordt nagemaakt. We wisten er  al veel over want in de les Kunst en Cultuur spraken we over hem. Toch heb ik eigenlijk nog veel bijgeleerd: zoals wie hij was, waar hij woonde, hoe hij leefde en schilderde,  dat hij stierf aan AIDS  en  dat hij gay was. 


De gids Ann vertelde ons ook dat Keith Haring met zijn kunst boodschappen wou overbrengen en dat hij schilderde op ongebruikelijke materialen zoals panelen in de metro, baches of materialen die mensen weg smijten maar nog goed te gebruiken zijn.

Hij werkte af en toe ook samen met een andere kunstenaar, zoals hier op deze foto.  Keith Haring werkte samen met een jonge man die zich Larock noemde. Ze hebben samen zijn naam erin vermeld op een speciale manier.


Even later hebben we nog bij een ander kunstwerk van Keith stil gestaan om erachter te komen wat het zou kunnen betekenen.


Het ging over de maatschappij die de zwarte mensen minderwaardig vond dan de blanke. Op de moment dat hij het geschilderd heeft , was er nog apartheid in Zuid-Afrika.  Zwarte  en blanke mensen mochten toen zelfs niet samen op de bus zitten!  


Daarna zijn we naar een paar andere kamers gegaan waar het vooral over zijn leven ging, over het feit dat hij gay was. Er waren allerlei filmpjes over zijn leven en dat hij een feestbeest was!

Daarna zijn we naar nog een andere zaal gegaan en daar hebben we
mogen tekenen. Onze inspiratiebron was onderstaand kunstwerk dat over de gehele lengte van de muur  hing met verschillende symbolen: “The Matrix”.


Het was een leuke opdracht vond ik zelf en we gaan alle tekeningen ophangen in ons vast lokaal de S108.

Ik vond dit museum echt wel leuk om te doen!

    Eén van zijn schilderijen gaat over homosexualiteit.

Er was een roze driehoek afgebeeld. Op de driehoek waren er veel mannetjes die toonden: niet zien, niet spreken, niet horen (zie foto)

Mijnheer Vandendaele , zoals iedereen weet HAAT hij roos en welke kleur was de zaal denk je? Ja, roos!

Ik denk dat ik mijn favoriete schilder nu ken.

 In de namiddag gingen we  naar  Paleis 3 op de Heizel voor het Vakantiesalon.

Het vakantiesalon is een beurs waar je  een reis kan boeken naar verschillende bestemmingen over heel de wereld. 

We moesten er informatie zoeken omdat we een bundel hadden gekregen en we hadden ongeveer twee uren. Je kon er veel toeristische diensten vinden en activiteiten doen. Het was een beetje ingewikkeld om alle informatie te vinden omdat er  veel standen waren maar gelukkig heb ik alles kunnen invullen. (Benedicte)

Er waren daar echt prachtige standen zoals die van de Dominicaanse Republiek met hun traditionele kledij voor hun carnaval. 

Er was ook een interessante stand, die van een touroperator Djoser. Die was vol met decoraties en je kon er blijven naar kijken. 

 

Ook de stand van Japan was heel mooi.

Het  vakantiesalon  was ontzettend leuk!  Het gastland dit jaar was Cuba en zoals je op deze foto kan zien,  dansen de vrouwen, worden er sigaren gerold  en toont het de cultuur en de mogelijke reizen naar Cuba.

Hopelijk kunnen we er ooit eens in het echt geraken!

  • Uit het verslag van Aya, Solina, Diana en Bénédicte van 3 en 4 T
Posted in: evenement, uitstap

maandag 10 februari 2020

February 8, 2020

De Mens in het Museum van Natuurwetenschappen

Op 21 januari gingen wij met de klas 3HW en de leerkrachten mevrouw De Bondt en mevrouw Appelmans naar het Museum van Natuurwetenschappen.

Het is een heel groot museum waar je heel veel interessante dingen kan vinden. We zagen de expo ‘de evolutie van de mens’ omdat het past binnen onze les cultuurwetenschappen.

We zien onder andere de verschillende menssoorten: de Australopithecus, de Neanderthaler, de Homo Erectus en nog veel meer! Ook zien we hoe de bouw van de mens zich ontwikkelde met de tijd en nog meer leuke dingen daarnaast.

Als we de bundel helemaal af hebben, mogen we even rondkijken in het hele museum. Ik ga met een paar anderen naar de afdeling van de dinosaurusskeletten. Het ziet er allemaal heel mooi uit en het is heel leuk om de verschillende soorten te ontdekken. De uitstap is heel leerrijk, leuk en interessant. Hopelijk gaan we er nog eens naartoe!

  • Norayr Sekoyan 3HW
Posted in: evenement, uitstap

woensdag 29 januari 2020

January 30, 2020

Wie wil rechten studeren? Vier Brusselse juristen zijn in de ‘aula’ op Porta-1070 onze vijfde- en zesdejaars komen warm maken voor een studierichting waar je vele kanten mee uit kan (en soms ook veel geld mee kan verdienen). Op voorwaarde dat je in de derde graad van Sint-Guido werkt aan een behoorlijke studiemethode en je vooral tijdens de universitaire studies kan plannen en vooruit kan denken.

Posted in: evenement

vrijdag 17 januari 2020 (2)

January 28, 2020

Spetterende nieuwjaarsreceptie

Het thema van onze nieuwjaarsreceptie is dit jaar: de jaren zeventig. De nieuwjaarsreceptie  bestaat ook nog uit een quiz, alles georganiseerd door de gedreven leerlingen van vijf en zes Communicatie en Media.

De gasten worden om 18 uur ontvangen met een glaasje cava of fruitsap. Tijdens de receptie hebben we veel gezongen, samen gedanst en genoten van de lekkere hapjes en aperitiefjes die de leerlingen van OH hadden klaargemaakt. Onze genodigden staan op foto in de kleurrijke photobooth, zingen karaoke of spelen bingo.

De poorten van de quizzaal zwaaien om 20 u open. De kennistest is onderverdeeld in drie rondes met verschillende pauzes tussenin, waar onze gasten kunnen genieten van een stukje tartiflette en een drank naar eigen keuze.

Hier zie je de juryleden aandachtig de quiz verbeteren.

Mijn beleving in deze nieuwjaarsreceptie was heel positief. Dit is mijn eerste jaar hier in het Sint-Guido instituut en het kan niet beter. Hier is een leuke foto die deze
vrolijke avond samenvat.

Posted in: evenement

vrijdag 17 januari 2020 (1)

January 28, 2020

Nieuwjaarsreceptie en quiz 2020

Het thema is dit jaar “The Seventies”. Wij gaan gekleed  in het thema. Als u het ons vraagt, moet het voor deze dame en heren hieronder een spannende tijd geweest zijn, toch?

     

Om 20 u mochten de leerkrachten zich aanmelden aan de kassa als ze wouden meedoen aan de quiz. In totaal waren er 14 groepjes.

Ondertussen mochten de leerkrachten drankjes bestellen aan de hand van een 10 euro bestelbon. Elke leerling had de taak om een deel van de presentatie voor te stellen en om bestellingen op te halen en te serveren of om antwoordenblaadjes op te halen.

 

Na de Quiz kregen de winnaars hun  prijzen. De andere toffe leerkrachten kregen elk per groep een zak vol met verrassingen. Nadat alle leerkrachten vertrokken naar huis met hun prijzen gingen de leerlingen nog de zaal opruimen en alles mooi netjes achterlaten.

      

Posted in: evenement

dinsdag 20 januari 2020

January 20, 2020

Een tijger uit Sri Lanka

Hallo lezers,

Mag ik jullie weer één van onze leerlingen voorstellen? Meenusha zit in okan, komt uit Sri Lanka en is twaalf jaar. Ze woont in Liedekerke en komt met de trein naar school. Ze houdt van lezen en komt hier Nederlands leren.

Meenusha is een Tamil. Weten jullie nog wie dat zijn? De Tamils zijn een bevolkingsgroep die vooral in Zuid-India en Sri Lanka wonen en een eigen taal spreken, het Tamil.

De meeste Tamils zijn hindoes (dat is een belangrijkste godsdienst van India). In de voorbije burgeroorlog op Sri Lanka (1983-2009) kwamen tienduizenden mensen om en werden veel Tamils verdreven. Er waren veel Tamil-vluchtelingen. Een aantal van hen kwam  in België terecht, Meenusha is niet de eerste Tamil-leerlinge die we ontmoeten.

De Tamiltijgers vochten voor een eigen Tamilstaat, iets wat de Singalezen van Sri Lanka niet wilden. De Singalezen wonnen de strijd, het zijn boeddhisten die ongeveer 80 % van de bevolking uitmaakten. De Tamils hebben een donkere huidskleur, de Singalezen zijn lichter.

Tot de volgende keer met nog meer nieuws over onze leerlingen.

dinsdag 13 januari 2020

January 13, 2020

Brief van een zus

Beste lezeressen en lezers

Ik wens jullie een heel gelukkig 2020!

Ik wil Kamila aan jullie voorstellen, een leerlinge van okan 3. Ze is in haar 5de maand okan  (dat is de klas om Nederlands te leren) en heeft een gedicht geschreven. Dat is flink. Jullie tieners weten dat bij het groot of volwassen worden meer dan eens vragen gesteld worden. De oplossingen kunnen van jezelf komen of van mensen die naast je staan en naar je willen luisteren.

Zij was tien jaar met haar gezin in het Arabische Dubaï. Haar vader was daar voor zijn werk. Ze leerde daar onder meer Arabisch, Frans en Engels. Zij houdt van schrijven, dansen en zingen en heeft een broer. Hier volgt haar gedicht:

De tijd is bijna op

mijn hoofd is kapot

Ik heb niks fantastisch gedaan

Ik denk niet dat ik dat kan

Dit is mijn leven

nog even zeg jij dat ik moet blijven

maar ik kan het niet

Ik heb alles losgelaten

En jij weet dat ik verloren ben

Ik heb en zie problemen

Ik kan niet meer zwemmen

Ik zit met veel vragen

en geen antwoorden

Posted in: dagboek

4 vestigingen in Anderlecht

Dokter Jacobsstraat 67
TEL: 02 521 60 10
Sainte Adresseplein 12
TEL: 02 520 86 30
Ninoofsesteenweg 369
TEL: 0491 71 57 41
   Verheydenstraat 39
TEL: 02 520 05 72
Mailadres
info@sintguido.be
  Ondernemingsnummer
0478.379.452
  R.P.R.
Brussel - Nederlandstalig

partnerschool VZW Sint-Goedele Brussel

Wat leerlingen zeggen

“Ze apprecieerde het enorm dat we zo spontaan waren en onszelf bleven. We hebben eigenlijk gedaan alsof koningin Mathilde een van ons was.”

Abdel El Ouedi

diversiteitslabel


We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…