All for Joomla All for Webmasters

maandag 18 februari 2019

February 18, 2019

Sint-Guido doet mee aan klimaatmars

Op 31 januari 2019 gingen wij van 6WeWi en 5WeWi samen met mevrouw Conings op klimaatmars naar Brussel-Noord. Er waren duizenden jongeren zowel van lagere scholen als van het secundaire onderwijs op straat gekomen om actie te voeren voor een beter klimaatbeleid.

In Brussel waren 12.500 scholieren en studenten van het Noordstation naar het Zuidstation getrokken. In Luik waren er bijna 15.000 jongeren samengekomen. Wij namen deel aan deze protest omdat er weinig wordt gedaan voor het klimaat en wij vonden het leuk om voor de eerste keer te betogen.

Omdat onze school het klimaat belangrijk vindt, vond de directrice het een spontane idee en werd onze betoging als een uitstap beschouwd en niet als spijbelen. Wij vertrokken met 12 500 betogers om 10u vanuit noord station in Brussel en wij stapten samen tot aan Brussel Centraal.

Ik vond het persoonlijk een leuke ervaring om voor de eerste keer aan een protest deel te nemen, wij hebben gezien hoe de mensen echt het klimaat opwarming willen verminderen, en dat ze eindelijk een actie willen doen. We passeerden langs de Vlaamse parlement, mensen waren daar met hun opvallende slogans voor het parlement aan het roepen.

Dan stapten wij verder naar Kunst-Wet en daar hebben wij Anuna De Wever ( de organisator van Youth for Climate) gezien. Twee van onze klasgenoten hebben een foto met haar genomen. Daarna kwamen wij aan Brussel Centraal station en wij keren langs daar naar school terug om ongeveer 12u30.

Wat is Youth for Climate?

Youth for Climate is een organisatie die opgericht werd door een 17 jarig meisje, Anuna De Wever, samen met haar vrienden, tegen de opwarming van aarde. Ze hebben bedacht om een protest samen met de jongeren te organiseren om de regering aan te moedigen om in actie te schieten.

– Tabarek Hamid, 6WeWi

Posted in: evenement

vrijdag 11 januari 2019

February 2, 2019

WELKOM IN DE JUNGLE

Op 11 januari 2019 vond de jaarlijkse Nieuwjaarsreceptie plaats voor het personeel  van de pedagogische eenheid Anderlecht. De receptie en de quiz achteraf werden door de leerlingen van de 3de graad Communicatie en Media en hun leraren van het Sint-Guido-Instituut georganiseerd. Het thema was safari/jungle. 

Receptie

De avond begint met een receptie. Het thema van de avond is safari en jungle. De nieuwe sportzaal wordt volledig in het thema gedecoreerd.

De leerlingen van 5&6 C&M zijn uitgedost en klaar om op safari te vertrekken.

Ook veel leerkrachten zijn in het thema gekleed.

Verschillende activiteiten worden georganiseerd, de sfeer zit er goed in!

Quiz

Om 20u begint de quiz. Er zijn 18 teams ingeschreven. De quiz bestaat uit 8 verschillende rondes, waarin er telkens ook een link naar het thema Safari is. De leerlingen van 5 en 6 C&M wisselen elkaar af om de rondes te presenteren. De deelnemers kunnen ook eten en drinken bestellen tijdens de quiz.

De leraren van  ploeg “Les Amies” worden uitgeroepen tot winnaars  en mogen de hoofdprijs uitkiezen. De quiz eindigt om 23u30. Enkele leerkrachten zijn gebleven om op te ruimen samen met de leerlingen.

– fragmenten uit de taak “Persbericht schrijven” van Ijeoma, Jeanette en Thomas, alle foto’s zijn ook op facebook te bekijken

Posted in: evenement

vrijdag 30 november 2018

December 4, 2018

5 en 6 C&M bij VRT op bezoek

Op 30 november zijn de leerlingen van 5 en 6 c&m naar de VRT geweest. Het was het een zeer informatieve uitstap omdat we achter de schermen van journalisten, weermannen en allerlei andere functies konden kijken.

VRT-nieuwsstudio

Zo konden we zien dat de ruimte er anders uitziet dan wat we bij ons thuis zien. De gids zei dat we vaak bij de neus worden genomen. Zoals hieronder in de studio van  waaruit het journaal wordt uitgezonden. Op de achtergrond worden beelden geprojecteerd.

Zo waren we een beetje speels en blij bij de ketnet-studio en hebben we veel foto’s
getrokken omdat het gewoon onze jeugd is.

Zo zijn we ook meer te weten gekomen over het geluid. De studio’s zijn zo gebouwd dat er geen geluid van buitenaf binnenkomt. De muren vertonen gaten, niet echt mooi maar handig om het echo effect uit te sluiten. Werken in een studio betekent werken met veel licht, maar geen daglicht. Ramen zijn er niet.

De stoelen zijn zo oncomfortabel dat men na een tijdje vooruit gaat leunen of rechtop gaat zitten. Daardoor lijkt het publiek zeer gemotiveerd voor wat de praatgasten vertellen.

Mevrouw Slembrouck en Eduards lijken heel geïnteresseerd te zijn.

Dat is een trucje.

Lamiae en Thomas  vonden het zelfs interessant om het weerbericht eens voor te stellen. Jammer genoeg zijn we Frank Deboosere niet tegengekomen.

Zijn opvolger staan al klaar.

De laatste studio die we te zien kregen, was die van “Van Gils en Gasten”. Het is de grootste studio van het huidige VRT-gebouw.

We hebben vernomen dat de VRT gaat verhuizen.

Men is volop bezig met de plannen en we kregen zelfs een brochure mee over het nieuw te realiseren project. Waarom gaat men het verlaten vroegen we ons af? Het is gewoon te groot, te lange gangen, de nieuwe technieken vereisen niet meer zo’n grote regiekamers en bovendien zit er in de muren en de vloeren asbest verwerkt, dat is een kankerverwekkende stof.

Nu we dat wisten, probeerden we ons zo snel mogelijk uit de voeten te maken. Het challenge spel ‘floor is lava’ leek voor Bene en Zineb de redding. Het nieuwe VRT-gebouw zal het kloppende hart vormen van een nieuwe stadswijk. het einde van de bouwwerken is voorzien tegen 2021. De iconische toren is een ‘landmark’ en blijft gelukkig staan.

  • Migane en mevrouw De Ridder, ook voor de foto’s
Posted in: (beeld)verhaal

vrijdag 23 november 2018

December 1, 2018

4 Toerisme naar Planckendael

Op 23 november is 4 Toerisme op uitstap gegaan naar Planckendael in Mechelen. We  vertrokken op school en namen de trein naar Mechelen. Hier stond er een speciale autocar op ons te wachten.

Eenmaal aangekomen in Planckendael hebben de leerlingen elk hun dier gepresenteerd. Ze hebben heel het park afgelegd en gegidst. Het park is ingedeeld in continenten en we kunnen de dieren zien die voorkomen in  Afrika, Amerika, Antartica etc.

Narjis  vertelde ons over de neushoorn. Dieudonné  vindt dat de neushoorn heel behendig is voor een dier dat meer dan 2000 kg weegt.

De neushoorn heeft gelukkig nog zijn hoorn

 

Het dier dat Safae het mooiste en meest indrukwekkend vond, is de giraf. Dat dier is zo prachtig en kalm, dat jij er een uur kan blijven naar kijken. Spijtig genoeg moesten we verder met onze presentaties.

Het meest ontzagwekkend dier was de giraf, het dier dat ik, Dieudonné presenteerde. Wat ik eigenaardig vind, is dat zo een dun dier meer dan 2000 kg kan wegen en dat terwijl hij een planteneter is.

In de middag hadden de leerlingen pauze en konden ze lekker lunchen in het warme restaurant

Chirine gidst ons bij de leeuw. We hebben de tekst zowel in het Frans als in het Nederlands mogen presenteren. Ik heb veel bijgeleerd over de dieren.

Ik vond de wandeling in Planckendael echt leuk maar de apen verstopten zich en we konden hen niet lang zien. 

donderdag 22 november 2018

November 27, 2018

BRUZZ-reporter voor één dag

Wij, de leerlingen van 5C&M en 6C&M, zijn op 22 november naar Bruzz geweest in Elsene. Voordien hadden we er een les over gekregen en een toets, dus waren we goed geïnformeerd.

Het was een zeer leerrijke en plezante ervaring omdat we achter de schermen van journalisten van de radio konden kijken.De reden waarom we zeer geïnteresseerd waren was omdat hun werk aansluit bij onze richting. We hebben in hun vergaderzaal eerst wat informatie gekregen over Bruzz en daarna konden we luisteren hoe de radioreporters in de radiostudio het nieuws meedelen.

  • Migane Mwarabu
Posted in: (beeld)verhaal, uitstap

woensdag 7 november 2018

November 7, 2018

Herfst

De bomen roesten in het zieke licht
langs somber in zichzelf gekeerde grachten.
In wilde, stormdoorvlaagde regennachten
vertoont de maan een bleek, behuild gezicht

boven de lege straten, smalle schachten
waar in een onverbiddelijk gericht
de zomer langzaam voor het najaar zwicht,
terwijl de huizen op het einde wachten.

Tegen de morgen is de strijd beslecht.
Een vage geur van heimelijk bederven
heeft aan de moede wind zich vastgehecht.

Tussen een handvol dunne zonnescherven
heeft zich de zomer moeizaam neergelegd
om eenzaam en onopgemerkt te sterven.

Posted in: poëzie

maandag 8 oktober 2018

October 7, 2018

FOTOWEDSTRIJD

Winnende foto van Migane uit 6 C&M te zien aan de Sint-Gorikshallen

Ik ben de gelukkige winnaar of laureaat van de  de fotowedstrijd “Internationaal Fotografisch Experiment met Monumenten 2018”. Op 11 september 2018 zijn we met onze klas 6C&M voor het vak Media en Actua naar de Sint Gorikshallen gegaan. Het was eventjes zoeken, maar onder de luifels vond ik mijn foto terug.

Al  de voorbijgangers konden tussen 30 juli en 20 september de tentoonstelling met de winnende foto’s bewonderen, waaronder ook mijn foto. Ik had een heel vreugdevol gevoel en kon gewoon glimlachen toen ik deze foto had waargenomen omdat ik zo trots op mezelf was.

Ook de klasgenoten en onze leerkracht Mevrouw De Ridder zijn trots op mijn prestatie.

Posted in: dagboek, evenement, fotoboek

dinsdag 25 september 2018

September 25, 2018

Wij zijn met 70 Okanners

Het schooljaar is nog maar enkele weken jong en onze school telt al 70 okan-leerlingen en 5 klassen. De kleinste klas is die van de analfabeten, ze zijn nu met 7.

De andere klassen tellen wel wat meer jonge studenten, maar een zesde klas is op komst. Op een totaal van 300 op de Dokter Jacobsstraat is dat een flink percentage. Reken maar uit hoeveel.

Alle werelddelen behalve Australië zijn weer vertegenwoordigd. Albanië, Roemenië, Polen, Bulgarije, Spanje en Moldavië zijn de  Europese landen. Nieuw is dat ook Frankrijk twee broers, Oracle en Elohim, naar ons landje stuurt.

Uit Azië komen de Turken, de Syriërs, de Iraniërs, de Irakezen, de Afghanen en de Pakistanen. In het grote Afghanistan worden veel talen gesproken, maar het Dari en het Pasjtu zijn de belangrijkste.

Ghana, Nigeria, Guinea Conakry (met 8 talen) en Marokko zijn de Afrikaanse naties.

De leerlingen van de Amerikaanse landen komen al jaren uit Zuid-Amerika: Brazilië, Colombia, de Dominicaanse Republiek en Ecuador. In dit laatste land is het Quechua, een Indiaanse taal, en de tweede taal van het land. Zo vertelt Carlotta uit okan 1.

Okan 1 is op dit moment de klas die het verst gevorderd is. Deze  leerlingen  zijn vorig schooljaar begonnen, maar zijn nog niet klaar om naar een gewone klas te gaan. Dit laatste  is de bedoeling van okan. De landen van  herkomst van de okanleerlingen kunnen veranderen, indien zich  ergens conflicten of economische problemen voordoen.

Signaal wenst alle leerlingen veel geluk in België en op het Sint-Guido-Instituut.

Posted in: dagboek

maandag 11 juni 2018

June 9, 2018

Migane van 5 C&M wint fotowedstrijd

Laureaat Internationaal Fotografisch Experiment

De gelukkige winnaar is dit jaar Migane Mwarabu van 5 C&M met deze foto. Voor het tweede jaar op rij is een foto van één van onze leerlingen geselecteerd als één van de tien beste foto’s.

De fotowedstrijd wordt door het Brussels hoofdstedelijk gewest georganiseerd voor leerlingen van alle Brusselse scholen. De doelstelling van de wedstrijd is om leerlingen te leren kijken naar het bijzondere van hun stad en ook om hun fotografische kunde te tonen.

Hartelijk proficiat Migane!

Posted in: evenement

donderdag 31 mei 2018

May 31, 2018

Zomerhotel gezocht voor onze Sint-Guido-legkippen

Bent u bereid om onze drie SGI-kippen een zomerhotel aan te bieden gedurende twee maanden? Aarzel dan geen seconde langer en grijp uw kans.

Zoals u wellicht weet, is de Itterbeekselaan de trotse eigenaar van een mooi aangelegde en goed onderhouden moestuin. Al het lekkers dat de moestuin biedt, wordt door de leerlingen gebruikt bij het bereiden van gerechten.

Bovendien kunnen we voor die heerlijke voedselbereidingen ook al jaren rekenen op onze sluwe kippen en hun uitgekookte eieren. Moestuin, kippen en IL zijn stilaan onlosmakelijk met elkaar verbonden.

Nu zijn kleine vakanties redelijk gemakkelijk te overbruggen omdat enkele dierenliefhebbers af en toe eens langskomen om de kippen te verzorgen. Maar een lange zomervakantie is een heel ander verhaal.

Uiteraard kan er voor kippenvoer gezorgd worden en u zal zelf natuurlijk kunnen genieten van smaakvolle, verse eieren. Het moment van de ‘overhandiging’ en de wijze van transport kunnen naderhand bekeken worden.

Ter info: hoe moet ik ‘mijn’ nieuwe kippen thuis introduceren?

  • Zet ze in een eigen hokje in de omgeving van je eigen toom (= haan met enkele kippen) zodat zij kunnen wennen aan elkaars geluiden.
  • Na een dag laat je de dieren bij elkaar. Doe dat liefst ’s avonds, als de kippen op stok zijn gegaan.
  • Zorg dat er genoeg ruimte voor jouw kippen is om zich terug te trekken.

U kan met al uw vragen terecht bij Dieter Biesemans
dieter.biesemans@sintguido.be

Posted in: tip

4 vestigingen in Anderlecht

Dokter Jacobsstraat 67
TEL: 02 521 60 10
Sainte Adresseplein 12
TEL: 02 520 86 30
Itterbeekselaan 550
TEL: 02 527 05 87
   Verheydenstraat 39
TEL: 02 520 05 72
Mailadres
info@sintguido.be

 

partnerschool VZW Sint-Goedele Brussel

Wat leerlingen zeggen

“Ze apprecieerde het enorm dat we zo spontaan waren en onszelf bleven. We hebben eigenlijk gedaan alsof koningin Mathilde een van ons was.”

Abdel El Ouedi

diversiteitslabel


We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…